Unelmissa on voimaa
Unelmat muodostuvat meille tärkeistä ja merkityksellisistä asioista. Pysähtyminen ja sen kuunteleminen, mikä itselle on tärkeää, auttaa tunnistamaan omia unelmia. Itselle merkityksellisten asioiden tunnistaminen ja unelmointi taas auttavat itselle sopivien valintojen tekemisessä.
Unelmat voivat olla pieniä ja helposti saavutettavia tai suurempia, pitkän aikavälin unelmia. Tärkeintä on, että ne tuntuvat omilta, ja että niiden ajatteleminen lisää hyvän olon tunnetta.
Unelmat saavat meidät liikkeelle ja toimimaan itsellemme tärkeiden asioiden hyväksi. Unelmien tavoittelussa olennaista on juuri liikkeelle lähteminen, ja on hyvä pitää mielessä, että unelmia kohti kulkemisen voi aloittaa hyvinkin pienistä asioista. Kun ottaa ensimmäisen pienen askeleen kohti unelmia, saa uusia kokemuksia ja samalla avautuu näköaloja seuraaviin askeliin. Matkalla kohti unelmia tarvitaan usein rohkeutta tarttua tilaisuuksiin ja tehdä valintoja, jotka vievät unelman suuntaan.
Unelmakartalla unelmat näkyviksi
Yksi tapa tunnistaa omia unelmia ja tehdä niitä näkyväksi on unelmakartan tekeminen. Unelmakarttatyöpajamme, joita pidimme nimellä Unelmakeidas, saivat monet innostumaan unelmoinnista. Ilmapiiri Unelmakeitaissa oli toiveikas ja kannustava. Osalla oli unelmia valmiina mielessä, osalla orastavina ituina, osa taas lähti liikkeelle tilanteesta, jossa unelmia ei vielä ollut. Innostavassa ilmapiirissä lehtien kuvia selailemalla, niitä leikkaamalla ja kartongeille sommittelemalla, unelmia löysivät hekin, joilla niitä ei työpajan aluksi ollut ollenkaan. Itseä kutsuvien ja puhuttelevien kuvien löytäminen auttoi heitä tunnistamaan omia unelmiaan tehden niitä näkyvämmiksi ja konkreettisemmiksi.
Moni Unelmakeidas-työpajaan osallistunut on kertonut huomanneensa jälkikäteen unelmakarttaa katsoessaan monen, ehkä jo unohtuneenkin, unelman toteutuneen.
Eräs työkaverini unelmoi aikanaan sairaalan suljetulla osastolla ollessaan opintojen jatkamisesta ja lisensiaattityön tekemisestä. Silloin melkein kaikki pitivät unelmaa epärealistisena. Nyt hän on kuitenkin tehnyt lisensiaattityön lisäksi väitöskirjan ja tekee parhaillaan toista väitöskirjaa. Päivi Rissanen onkin elävä esimerkki siitä, että unelmat voivat toteutua.
Unelmista kannattaa kertoa muille ihmisille
Itseä kiinnostavassa asiassa kehittyminen on palkitsevaa, ja samalla se voi viedä lähemmäs unelman toteutumista. Matkalla oppii uutta ja voi löytää myös uusia mielenkiintoisia asioita. Vaikka unelma ei toteutuisikaan sellaisenaan tai se muuttuisi matkan varrella, kaikki sen eteen tehty tuntuisi silti merkitykselliseltä ja antoisalta. Matkalla oleminen onkin jo osa unelmaa.
Unelmille kannattaa siis antaa tilaisuus. Unelmat voivat viedä meitä eteenpäin kohti uutta, sellaistakin, mikä ei aluksi näyttänyt mahdolliselta. Unelmat tarvitsevat toteutuakseen uskoa niihin. Lempeä mutta sinnikäs kannustus auttaa ottamaan askeleita kohti unelmia. Joku löytää unelmien avulla itselleen sopivan työpaikan, joku asunnon, joku ystävän tai elämänkumppanin.
Unelmista kannattaa kertoa ihmisille, joilta voi saada tukea, kannustusta ja rohkaisua. Toisilta voi saada myös ideoita eri keinoista, miten unelmia voi edistää.
Itse unelmoin marraskuisessa räntäsateessa kesäisistä retkistä kansallispuistoissa. Jo unelman ajattelemisesta tulee hyvä mieli, ja se auttaa jaksamaan. Se kannustaa myös pitämään huolta fyysisestä kunnosta ja tekemään fysioterapeutilta saamiani harjoituksia.
Mistä sinä unelmoit? Mikä voisi olla ensimmäinen pieni askeleesi kohti unelmiasi?