Siirry sisältöön

Liikunta

Liikunta hoitaa fyysisen kunnon ja terveyden lisäksi myös mieltä ja siitä voi olla apua mielenterveysongelmien kanssa. Aloittaminen voi olla vaikeaa, ja siinä me voimme auttaa.

Pienikin liikunta päivän aikana piristää mieltä, parantaa jaksamista ja lievittää stressiä. Säännöllisesti liikkumalla saa onnistumisen kokemuksia ja huomaa kehittyvänsä samalla kun myös kunto kohenee.

Vuoden 2021 Mielenterveysbarometrin mukaan 87 % suomalaisista on sitä mieltä, että liikunta sopii hyvin mielenterveysongelmien hoitamiseen.

Aloittaminen voi kuitenkin tuntua vaikealta, jopa ylivoimaiselta silloin kun itsellä on mielenterveyden haasteita. Siihen voi liittyä ahdistuksen ja häpeän tunteita, väsymystä sekä taloudellisia vaikeuksia. Liikkeelle kannattaakin lähteä lempeästi itseään kuunnellen ja valita itselle mieluisa liikuntamuoto.

Todellista matalan kynnyksen liikuntaa voi löytää oman alueen mielenterveysyhdistyksestä. Mielenterveyden keskusliitto ja sen jäsenyhdistykset ovat erikoistuneet huomioimaan mielenterveysongelmien liikkumiseen tuomia haasteita. Yhdessä olemme kehittäneet liikuntamuotoja, jotka aidosti sopivat myös liikkumisen vasta aloittaville.

Mielenterveysyhdistyksissä ympäri Suomen toimii erilaisia liikuntaryhmiä, joihin voi osallistua. Sitä kautta voi löytää uusia tapoja liikkua sekä tavata uusia ihmisiä, joilla on samankaltainen elämäntilanne.

Liikuntaharjoituksia

Virkeyttä väkeen

Virkeyttä väkeen -hanke innostaa mielenterveysongelmia kokeneita ihmisiä lisäämään arkeensa liikettä ja huomaamaan sen vaikutukset omaan hyvinvointiin ja jaksamiseen.

Mukana olevissa mielenterveysyhdistyksissä toteutetaan kahdeksan viikkoa kestävä kampanja, jonka aikana osallistujat saavat kannustusta liikkeelle lähtemiseen.

Henkilö nousee ylös kiviportaita. Hänellä on jalassaan lenkkarit.