Raportti: toipumisorientaatio järjestötyössä

Toivon korostaminen ja voimavaralähtöinen ajattelu ovat aina olleet keskeisiä sekä toipumisorientaatiossa että mielenterveysongelmia itse kokeneiden ihmisten järjestössä, toteaa erityisasiantuntija Päivi Rissanen Vertaistuesta yhteiskehittämiseen -raportissaan.

Mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden omat kokemukset ovat olleet Mielenterveyden keskusliiton toiminnan keskiössä niin vertaistuen erilaisina muotoina kuin kehittämistyössä liiton perustamisesta asti.

Toipumisorientaatio puolestaan on ajattelu- ja toimintatapa, jossa keskitytään toivoon, positiiviseen mielenterveyteen sekä yksilön voimavarojen ja vahvuuksien tukemiseen. Omannäköinen elämä ei esimerkiksi edellytä sairauden kliinistä paranemista tai oireiden poistumista, vaan sairastuneen fyysisten, psykologisten, sosiaalisten, henkisten ja hengellisten tarpeiden huomioimista.

Millaisia käytännön sovelluksia näiden kahden, vahvasti arvopohjaisen ajattelutavan yhdistäminen on viime vuosikymmeninä rakentanut mielenterveysongelmia itse kokeneiden ihmisten järjestön käytännön työhön ja toimintaan? Millaista vertais- ja kokemusasiantuntijatoimintaa niiden pohjalta on luotu?

Tähän kysymykseen vastaa Päivi Rissasen kokoama tiivis, nopealukuinen raportti, joka on maksutta ladattavissa verkosta. Raportti on toteutettu yhteistyössä Recovery – toipumisorientaatio mielenterveyspalveluissa -hankkeen kanssa, ja raportin rahoitukseen on osallistunut Euroopan Unioni.

Vertaistuesta yhteiskehittämiseen -raportti

(658,69 kt)