Pysytään yhdessä – eristyksestä huolimatta
Ajatellessamme tulevaisuutta meillä on usein mielessä selkeät askelmerkit siitä, mitä elämässä tulee tapahtumaan. Toivomme, että näkymä olisi hyvä, tie selkeä.
Tulevaisuudenkuvaa rikkovat kuitenkin jollain tapaa aina erilaiset ulkoiset tekijät, vaikka ne olisivatkin kaukana omasta arjesta. Esimerkiksi sodat ja konservatiivisten arvojen nouseminen valtaan eri puolilla maailmaa ovat saattaneet horjuttaa turvallisuuden tunnetta ja tulevaisuudennäkymiä.
On myös uhkia, jotka koskettavat konkreettisemmin arkeamme. Tällaisia ovat esimerkiksi suuret leikkaukset sosiaaliturvaan ja sote-järjestöihin, mitkä vaikuttavat molemmat suoraan tulevaisuuteen, sen ajattelemiseen ja perusturvan tunteeseen.
Maailmalla myrskyää, mutta kaikkia murheita ei tarvitse ottaa kantaakseen. On lupa keskittyä oman arjen hallintaan ja vetää rajoja. On sallittua hakea perusturvaa pienistä asioista ja kiinnittyä vaikkapa makaronilaatikkoon tai nostalgisiin tv-sarjoihin. Arjen asioihin, jotka kannattelevat, ovat meille hyviä, edustavat pysyvyyttä ja joiden pariin voimme aina palata.
Sitä paitsi on hyvä muistaa, että voidaksemme vaikuttaa arkemme ulkopuolisiin asioihin meidän täytyy ensin pitää huolta itsestämme.
Vaikka myös me Mielenterveyden keskusliitossa tulemme kohtaamaan ensi vuonna rajuja leikkauksia, lupaan, että jatkamme toimintaamme arvojemme – yhdenvertaisuuden, ihmiskeskeisyyden ja jatkuvan kehittymisen – pohjalta. Perustehtävämme ei katoa mihinkään, sillä ihmisten tarve saada apua arjessa ei katoa.
Usko mielekkääseen tulevaisuuteen mitataan siis arjessa. Silloin, kun oma elämä sotkeentuu tai menee rikki, korostuu kanssakulkijoiden merkitys. Olemme jatkossakin tukena arjessasi, sillä siinä on kaiken salaisuus. Meidän tehtävämme on työskennellä sen eteen, että ihmiset voisivat entistä paremmin arjessaan. Se tehtävä jatkuu ja näkyy myös ajatuksissani mielekkäästä tulevaisuudesta.