Mielenterveysviikko starttaa – teemana on tänä vuonna toivo
Pandemiavuodet, sota Euroopassa, yksinäisyys, ilmastoahdistus ja taloushuolet ovat kuormittaneet ihmisten jaksamista ennennäkemättömällä tavalla. Moni on ehkä kokenut mielenterveyden ongelmia ensimmäistä kertaa elämänsä aikana juuri viimeisten kolmen vuoden aikana.
− Tunne siitä, ettei pimeyden keskellä ole lainkaan valoa, on hiipinyt varmasti monen mieleen. Jotta suurten vaikeuksien keskellä jaksaa, on äärimmäisen tärkeää nähdä elämän hyvyys myös pienissä hetkissä ja asioissa, Mielenterveyden keskusliiton viestinnän asiantuntija Emma Nikka korostaa.
Muiden samaa kokeneiden ihmisten kokemukset voivat vahvistaa toivoa vaikeissa tilanteissa. Siksi mielenterveysviikolla puhutaan myös vertaisuuden merkityksestä. Viikon tunnuslause ”Hyvä alkaa ennen kuin vaikeudet loppuvat” on lähtöisin Sannalta, joka Mielenterveyden keskusliiton 50-vuotisjuhlavuonna, 2021, jakoi kokemuksiaan skitsofrenian kanssa elämisestä. Hän muistutti, ettei sairastuneena tarvitse odottaa elämässä uutta, puhdasta alkua, sillä toipumisen tahdista huolimatta hyvä on jo alkanut ennen vaikeuksien loppumista.
− Tunne siitä, että joku toinen on kokenut saman kuin minä, voi auttaa näkemään valoa ja toivoa myös omassa, vaikeassakin, tilanteessa, Nikka sanoo.
Tukea yksinäisyyden kokemuksiin
Vertaistuella voi olla merkittävä vaikutus yksinäisyyden kokemuksiin. Vertaistukea on saatavilla liiton verkkokursseilla ja chateissä. Lisäksi paikallisista mielenterveysyhdistyksistä voi löytää ihmisiä, jotka jakavat samoja kokemuksia.
Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakan mukaan omaan elämään voi saada uutta tulokulmaa ja vaikuttavuutta, kun huomaa, miten erilaisten asioiden kanssa ihmiset painivat. On tärkeää muistaa, että kuka tahansa meistä voi esimerkiksi uupua, masentua tai kokea ahdistuneisuutta.
− Moni saattaa omassa päässään ajatella, ettei kukaan muu tunne tai ajattele näin. Että kenenkään muun elämä ei ole tällaista. Haluan muistuttaa, ettei ole mitään hätää. Suuri osa meistä tuntee ja ajattelee samalla tavalla kuin sinä.
Mielenterveysmessuilla puhutaan somesta, lakimuutoksista ja traumoista
Viikon aikana Mielenterveyden keskusliitto järjestää Mielenterveysmessut nyt kolmatta vuotta peräkkäin verkossa. Tiistaista torstaihin järjestettäville yleisöluennoille on maksuton pääsy kaikille aiheista kiinnostuneille. Ohjelmaan pääset tutustumaan täällä.
Tiistaina on luvassa muun muassa Keynote-luento siitä, miten itsemääräämisoikeus toteutuu uudessa mielenterveys- ja päihdepalveluja koskevassa laissa sekä kokemuspuheenvuoro läheisen roolista ja jaksamisesta sairastuneen rinnalla.
Keskiviikkona pääsee kuulemaan muun muassa sosiaalisen median vaikutuksista arkeen ja kehosuhteeseen sekä kokemuspuheenvuoron traumakokemuksista. Viikon ruotsinkielinen luento järjestetään torstaina, jolloin vuorossa on kokemuspuheenvuoro vaikeasta masennuksesta selviämisestä.
Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Valtakunnallinen mielenterveysviikko
Mielenterveyden keskusliitto on järjestänyt valtakunnallisen mielenterveysviikon vuodesta 1974. Mielenterveysviikon ytimessä on liiton perustehtävä: mielenterveysongelmiin liittyvän stigman vähentäminen ja mielenterveysongelmia itse kokeneiden ihmisten näkemysten esiin nostaminen.
Katso viikon julkistukset ja tapahtumat www.mielenterveysviikko.fi.