Rahoitus
Yhdistystoimintaan voi hakea toiminta- ja kehittämisavustusta Mielenterveyden keskusliitolta tai suoraan Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta (STEA). Opintokeskus Sivis myöntää tukea koulutusten järjestämiseen ja Pieni ele -vaalikeräys tuottaa varoja muun muassa yhdistysten vertaistuki- ja neuvontapalveluihin.
Jäsenjärjestöavustukset
Jäsenjärjestöavustus on Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:n myöntämä kohdennettu toiminta-avustus (Ak6), jonka Mielenterveyden keskusliitto jakaa hakemuksesta jäsenjärjestöilleen pienavustuksina. Jäsenjärjestöavustusten tarkoituksena on tukea vapaaehtoisuuteen ja vertaisuuteen perustuvaa järjestötoimintaa.
Kuka avustusta voi hakea?
Mielenterveyden keskusliitto voi myöntää jäsenjärjestöavustusta vain sellaiselle jäsenjärjestölle, joka ei saa jo erillistä STEA-avustusta, mukaan lukien muiden keskusjärjestöjen kautta haettavat jäsenjärjestöavustukset. Avustuksen myöntämisen edellytyksenä on palautettu avustusselvitys ja jäsenmaksu edellisen avustuksista ja jäsenistä. Yhdistyksellä, joka liittyy varsinaiseksi jäseneksi liittoon, on oikeus hakea avustusta myös hakuajan ulkopuolella, mikäli yleiset hakuehdot täyttyvät. Myös kehittämisavustuksia voidaan myöntää hakuajan jälkeen, mikäli määrärahaa on jäljellä.
Haettavat avustukset ja hakuaika
Toiminta-avustus
Yhdistykselle myönnettävän toiminta-avustuksen enimmäismäärä on 3000 euroa, josta myönnetään pääsääntöisesti enintään 20 % hallintokuluihin. Toiminta-avustuksen ja kehittämisavustuksen yhteenlaskettu enimmäismäärä on 8000 euroa. Toiminta-avustuksen painopiste on toiminnan järjestäminen jäsenistölle.
Kehittämisavustus
Kehittämisavustuksella tuetaan yhdistyksen uudenlaisen toiminnan kokeilemista, hanketta tai kampanjaa ja yhdistysten välisen yhteistyön lisäämistä. Tavoitteena on rohkaista yhdistyksiä kokeilemaan, toteuttamaan ja tarvittaessa juurruttamaan uudenlaista toimintaa yhdistykseen. Avustuksen enimmäismäärä on 8000 euroa ja tähän lasketaan myös edelliseltä vuodelta siirtyvät avustukset.
Avustusten hakuaika on 1.2.-15.3.2025
Kysy lisätietoa
Lähetä sähköpostia avustukset@mtkl.fi tai ota yhteyttä yhdistyskoordinaattori Erkka Öörniin, 040 559 0347.
STEA-avustukset
Yhdistysrekisteriin rekisteröidyt yleishyödylliset yhdistykset ja säätiöt, joiden tarkoituksena on terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistäminen, voivat hakea STEA:n avustuksia. STEA edellyttää hakijoilta muodollisen avustuskelpoisuuden lisäksi kattavaa jäsenistöä tavoitteisiin ja laajuuteen suhteutettuna.
STEA-avustusten hakuajat:
- Toukokuu: Uudet avustukset
- Syyskuu: Jatko-avustukset
Tarkemmat tiedot hakuajoista ja hakuprosessista STEA:n sivuilla.
Pieni ele –vaalikeräyksestä varoja vertaistuki- ja virkistystoimintaan
Pieni ele on valtakunnallinen keräys kotimaisen vammais- ja terveystyön hyväksi. Sen järjestävät 15 vammais- ja terveystyön järjestöä, joihin kuuluu noin 400 000 jäsentä. Mukana on myös Mielenterveyden keskusliitto.
Keräys toteutetaan talkoovoimin valtakunnallisten vaalien yhteydessä ja mukana on yli 10 000 vapaaehtoista äänestyspaikoilla ympäri Suomen. Myös Mielenterveyden keskusliiton jäsenyhdistyksillä on mahdollisuus osallistua omilla alueillaan.
Keräyksen tuotto jaetaan osittain suoraan yhdistyksille ja osittain valtakunnalliseen työhön.
Seuraava pieni ele -keräys järjestetään alue- ja kuntavaalien yhteydessä 2.–8.4. ja 13.4.2025.
Kysy lisätietoja
Silja Lepistö, silja.lepisto@mtkl.fi, 040 5000 822
Opintokeskus Sivis
Opintokeskus Sivis on valtakunnallinen aikuisoppilaitos, joka toteuttaa, tutkii, kehittää, ohjaa ja tukee järjestöllistä koulutusta. Mielenterveyden keskusliitto on Siviksen jäsen, ja liiton jäsenjärjestönä myös jäsenyhdistykset voivat hakea Sivikseltä tukea yhdistykselle koulutusten järjestämiseen.
Hae tukea
Mielenterveyden keskusliitolla on ns. ”opintojaksokiintiö”, joka on varattu jäsenyhdistystemme käyttöön. Jos siis suunnittelette yhdistyksessänne koulutusta, voitte hakea siihen Mielenterveyden keskusliiton kiintiöstä Opintokeskus Siviksen tukea.
Kysy lisätietoa
Erkka Öörni, erkka.oorni@mtkl.fi, 040 559 0347
Myös muut Siviksen palvelut ovat käytössänne. Tutustu koulutuksiin, materiaaliin ja muuhun tarjotaan Siviksen sivuilla.