Avustusleikkausten vaikutukset järjestötyöhön
Mielenterveyden keskusliittoon kohdistuvat leikkaukset vaikuttavat suoraan liiton tekemään järjestötyöhön. Järjestö- ja kehitysjohtaja Janne Jalava avaa blogitekstissään sekä tulevia muutoksia että ennallaan säilyviä palveluita.
STEA:n vuoden 2025 avustusehdotus julkaistiin viime vuoden joulukuussa. Mielenterveyden keskusliiton osalta ehdotuksen leikkaukset kohdistuivat yleisavustukseen (n. 19 %) sekä kurssi-, koulutus- ja neuvontapalveluihin (3–5 %). Tämä tarkoittaa liiton yleisavustuksen budjettiin yhteensä noin 273 000 euron leikkausta.
Liiton jäsenyhdistystoiminta kuuluu yleisavustuksen alle. Valitettavasti leikkaukset täten vaikuttavat suoraan liiton tekemään järjestötyöhön. Käytännössä tämä näkyy vuonna 2025 erityisesti isojen tapahtumien kohdalla. Eli kevään Liikettä palloon -turnausta ei näillä näkymin järjestetä ja myös elokuussa järjestetyt Valtakunnalliset yhdistyspäivät eivät tule toteutumaan tänä syksynä. Isot tapahtumat vievät käytännössä paljon rahallisia resursseja, mutta myös vaativat resursseja niin suunnitteluun kuin toteutukseen.
Aivan kokonaan emme ole kuitenkaan tapahtumia jäädyttämässä. Olemme jo suunnitelleet ja käyneet käytännön neuvottelujakin mahdollisten yhteistyökumppaneiden kanssa siitä, että Liikettä palloon -turnaus kuin myös Valtakunnalliset yhdistyspäivät olisi mahdollista toteuttaa vuonna 2026. Valtakunnallisten yhdistyspäivien osalta päivien sisältöä ja konseptia tultaisiin kuitenkin uudistamaan.
Jäsenyhdistyskyselyssä tärkeimpinä asioina nousivat yhdistyskäynnit, alueelliset yhdistyspäivät ja siirtyvät avustukset. Tulemme järjestämään tänä vuonna 2–4 alueellista yhdistyspäivää eri paikkakunnilla. Yhdistyskäyntejä teemme tarpeen mukaan niin kasvokkain kuin verkossa. Yhdistysten toiminnanjohtajille järjestämme oman kehittämispäivän maaliskuun alussa.
Koska kasvokkain järjestettävillä alueellisilla yhdistyspäivillä ja seuturyhmillä kyetään tavoittamaan vain rajallinen osa jäsenyhdistyksistä, niitä on tarkoitus täydentää Teams-alustan kautta tapahtuvilla verkkotapaamisilla. Toimintaa järjestetään niin vapaaehtoisvoimin toimivien yhdistysten aktiiveille kuin suoraa STEA-avustusta saavien jäsenyhdistysten työntekijöille.
Jäsenjärjestöjen työntekijäfoorumi tapasi ensimmäisen kerran joulukuussa. Jatkossa tapaamisia jatketaan kerran kuussa. Seuraava foorumin kokous on keskiviikkona 22.1. klo 15–16.
Niille yhdistyksille, joilla ei ole työntekijöitä, on tarkoitus tammikuussa käynnistää oma jäsenjärjestöfoorumi. Foorumin on tarkoitus toimia vuorovaikutuksen, tuen ja kehittämisen kanavana vapaaehtoispohjalta toimivien yhdistysten väelle ja heidän tarpeisiinsa. Työntekijä- sekä jäsenjärjestöfoorumin yhteyshenkilönä toimii järjestökoordinaattori Erkka Öörni.
Yhdistyksille jaettava jäsenjärjestöavustus säilyy ennallaan
Lisäksi voimme iloksemme todeta, että siirtyvät avustukset eli jäsenavustus, jota jaetaan yhdistyksille jäsenjärjestöavustusten muodossa, säilyi avustusehdotuksessa ennallaan. Jaamme siis myös tänä vuonna 85 000 euroa jäsenjärjestöavustuksina niille yhdistyksille, jotka eivät saa suoraa avustusta STEA:lta. Avustushaku avautuu helmikuun 1. päivänä. Rahoituspohjan turvaaminen paikallistasolla tulee olemaan yhteinen ponnistuksemme tänä vuonna.
Yhdistyksille suunnattu juridinen tuki jatkuu
STEA:n yleisen linjauksen mukaan mielenterveyteen ja mielenterveyspalveluihin liittyvä, yksilöille suunnattu oikeusneuvonta päättyy. Mielenterveyden keskusliiton juristi Oskari Korhonen on kuitenkin jatkossakin yhdistysten tukena yhdistysoikeuteen ja muihin yhdistyksen hallintoon liittyvissä kysymyksissä. Hän tulee myös mielellään yhdistyksiin luennoimaan esimerkiksi potilaan oikeuksista, itsemääräämisoikeudesta asumispalveluissa ja sosiaalietuuksista.
Yhdistyksille suunnatut kurssit ja hankkeet
Skutsi kuulee -hanke tekee yhteistyötä monen jäsenyhdistyksen kanssa, samoin Virkeyttä väkeen -liikuntapilotit. Elämäni ensi-ilta -leffatyöpaja rantautuu keväällä seitsemälle eri paikkakunnalle. Työpajoissa tutustutaan leffatuotannon eri vaiheisiin. Kokemustoimijan työkalupakki -koulutussarja tarjoaa taas uusia ideoita ja osaamisen täydennystä kokemustoimijoille, jotka jo tietävät vertaisuuden ja kokemusasiantuntijuuden perusasiat. Lisäksi tarjoamme kursseja ja tietoa liittyen liikkumiseen, elintapoihin ja kulttuuritoimintaan.