Tekemällä testamenttilahjoituksen Mielenterveyden keskusliitolle tuet mielenterveystyötä, joka auttaa heikoimmassa asemassa olevia, yhteiskunnan palvelujen ulkopuolelle jääviä ihmisiä.
Testamenttilahjoitus on vaikuttava tapa kertoa omista arvoistaan. Vaikka suomalaisen yhteiskunnan turvaverkko on hyvä, valitettavasti emme ole vielä tilanteessa, jossa jokainen mielenterveysongelmiin sairastuva saisi tarvitsemaansa apua nopeasti. Järjestöillä on yhä tärkeä paikka kaikista heikoimmassa asemassa olevien auttamisessa.
Voit lukea lisää muista lahjoitusmuodoista lisää täältä.
Testamentti on tekijänsä viimeinen tahto ja sen tekemistä kannattaa harkita erityisesti silloin, kun varallisuutta on kertynyt.
Tee testamenttilahjoitus mielenterveystyöhön helposti
Lue alta kuusi vinkkiä testamenttilahjoittamisesta, joiden avulla voit tehdä testamenttilahjoituksen onnistuneesti.
1. Testamentti kannattaa tehdä ennemmin kuin myöhemmin
Jokaisen kannattaa tehdä testamentti, sillä koskaan ei voi tietää, miten elämä kulkee. Testamentti on tekijänsä viimeinen tahto ja sen tekemistä kannattaa harkita erityisesti silloin, kun varallisuutta on kertynyt.
Testamentti kannattaa tehdä heti kun tiedät, että haluat poiketa lain määräämästä perimisjärjestyksestä.
Testamentti on hyvä pitää ajan tasalla, jos esimerkiksi perhesuhteet tai varallisuus muuttuvat. Vanhaa testamenttia voi muuttaa samoja muotovaatimuksia noudattamalla kuin sitä tehdessä. Vanhan testamentin voi myös perua ja sen jälkeen laatia kokonaan uuden. Peruminen tapahtuu vapaamuotoisesti.
2. Voit itse määrittää testamentin edunsaajat
Jos sinulla ei ole lapsia, puolisoa, isovanhempia tai muita perintökaaren mukaisia perillisiä, eikä testamenttia, perintösi menee valtiolle. Henkilön lisäksi perinnön voi testamentata esimerkiksi rekisteröidylle yhdistykselle, kuten Mielenterveyden keskusliitolle, tai säätiölle.
Testamentista riippumatta lähiomaiset ovat aina oikeutettuja lakiosaan. Lakiosa on puolet siitä, mitä heille tuleva perintö olisi ilman testamenttia.
Kun haluat testamentata omaisuuttasi Mielenterveyden keskusliitolle, edunsaajaksi kirjataan:
- Mielenterveyden keskusliitto ry, Y-tunnus 0545957-4, Malmin kauppatie 26, 0700 Helsinki
Huomioithan, että vain Y-tunnuksen kirjaamisella varmistat, että testamentti ohjataan nimenomaisesti Mielenterveyden keskusliitto ry:lle
3. Voit itse määrittää testamentattavan osuuden
Voit testamentata joko koko omaisuutesi tai määräosan (esimerkiksi prosenttiosuuden) omaisuudestasi. Mahdollinen lakiosa maksetaan kuitenkin ennen testamenttiosuuksia. Voit testamentata myös tietyn, tarkasti määritellyn rahasumman taikka esimerkiksi asunto-osakkeen.
Vaikka testamentin kautta lahjoitettu raha on helpoin ja nopein tapa auttaa, otamme vastaan myös kiinteää omaisuutta tai asunto-osakkeita. Osallistumme tällöin omaisuuden myyntiin kuolinpesän muiden osakkaiden kanssa.
Irtainta omaisuutta otamme vastaan vain poikkeustapauksissa – esimerkiksi taidelahjoitusten osalta on hyvä olla yhteydessä meihin etukäteen.
4. Voit itse määrittää lahjoituskohteen
Testamenttilahjoituksella voit varmistua, että haluamasi osa omaisuudestasi käytetään haluamaasi hyväntekeväisyystyöhön.
Voit itse määrittää, millaiseen toimintaan testamenttilahjoitustasi käytetään. Testamenttiin kirjattu käyttötarkoitus kannattaa muotoilla siten, että se on toteutettavissa vuosikymmentenkin päästä. Vaikka palvelumme muuttavat muotoaan vuosien saatossa, Mielenterveyden keskusliiton toiminta-ajatus on pysyvä. Pitkän historiamme vuoksi olemme luotettava valinta testamenttilahjoituksen kohteeksi.
Testamentissa avoimeksi jätetty käyttötarkoitus auttaa meitä ohjaamaan varoja joustavasti toimintaan, jolle on kulloinkin suurin tarve. Esimerkiksi korona-aikana siirsimme kasvokkaisen toimintamme nopeasti verkkoon, kun etäpalvelujen kysyntä kasvoi.
Jos haluat tehdä testamenttilahjoituksen Mielenterveyden keskusliitolle, suosittelemme olemaan yhteydessä meihin etukäteen, mikäli haluat määrittää täsmällisen käyttötarkoituksen testamenttiisi. Näin voimme yhdessä miettiä, miten haluamasi käyttökohde kannattaa kirjata testamenttiin siten, että se on pätevä vielä vuosikymmenien päästä.
Voit lukea lisää toiminta-ajatuksestamme ja säännöistämme täältä.
5. Testamenttilahjoituksesta ei mene perintöveroa eikä lahjoitukselle ole ylärajaa
Yleishyödylliset yhteisöt, kuten Mielenterveyden keskusliitto, on vapautettu perintöverosta. Testamenttilahjoituksesi menee silloin kokonaisuudessaan toimintaan, johon sen osoitat.
On hyvä myös tiedostaa, että testamenttilahjoitukselle ei ole ylärajaa.
6. Testamentin tekeminen ei ole vaikeaa
Testamentin tekeminen ei ole vaikeaa, mutta sitä tehdessä on otettava huomioon muutamat muotoseikat, joista tärkeimmät lueteltuna alla. Testamentti kannattaa laatia aina lakiasiaintoimistossa tai asianajotoimistossa työskentelevän juristin kanssa.
Testamentin tekijän on pääsääntöisesti oltava 18-vuotias. Myös henkilö, jolla on edunvalvoja tai joka on julistettu käräjäoikeuden päätöksellä vajaavaltaiseksi, saa tehdä testamentin.
Lähtökohtaisesti testamentin tulee olla aina kirjallinen. Vain alkuperäinen testamentti on pätevä, joten sitä tulisi säilyttää esimerkiksi oman pankin pankkiholvissa.
Testamentin tekijän on testamentin tekohetkellä kyettävä itsenäiseen tahdonilmaisuun. Kannattaa pyytää lääkärinlausuntoa tilanteissa, joissa sairaushistoriasi perusteella saattaisi herätä huoli sairauden vaikutuksesta päätöksentekokykyysi testamentin tekohetkellä. Testamentti voidaan todeta jälkikäteen pätemättömäksi, jos esimerkiksi mielen sairaus on vaikuttanut testamentin tekemiseen.
Jäikö jokin asia askarruttamaan?
Ole rohkeasti yhteydessä testamenttilahjoittamiseen liittyvissä kysymyksissä.
Talous- ja hallintojohtaja Tuija Sarkama 040 829 5331
Lakimies Oskari Korhonen, 040 843 2104 (numeron päivystysajan tiedot löydät täältä)
Sähköposti etunimi.sukunimi@mtkl.fi
Ethän lähetä sähköpostissa potilastietoja tai muita arkaluonteisia henkilötietoja.