Siirry sisältöön

Kaksisuuntainen mielialahäiriö

Kaksisuuntainen mielialahäiriö aiheuttaa usein vaikeita jaksoja elämässä. Sairauden toteaminen ja oikea hoito antavat mahdollisuuden parempaan elämänlaatuun ja hyvään, normaaliin arkeen.

Kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä on paljon erilaisia kuvitelmia. Osa saattaa ajatella, että sairastuneen elämä on jatkuvaa manian ja masennuksen keskellä painimista ja vastuutonta käytöstä. Kuitenkin useimmissa tapauksissa sairauden kanssa voi oppia elämään normaalia arkea iloineen, suruineen ja unelmineen.

Usein kaksisuuntainen mielialahäiriö puhjetessaan ja ennen sen toteamista voi aiheuttaa elämässä kaaosta, jolloin masennukset, hypomaniat tai maniat tai niiden sekamuodot hallitsevat elämää tilapäisesti. Tämä ei silti tarkoita sitä, että koko loppuelämä olisi pelkkää hallitsematonta aallokkoa.

Mitkä ovat kaksisuuntaisen mielialahäiriön oireet?

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on pitkäaikainen mielenterveyden häiriö, jossa esiintyy masennus-, hypomania-, mania- tai sekamuotoisia sairausjaksoja.

Kaksisuuntaista mielialahäiriötä on kahta eri tyyppiä. Diagnoosi edellyttää, että ainakin yksi sairausjaksoista on ollut maaninen tai lievästi maaninen eli hypomaaninen. Maniassa mieliala on kohonnut selvästi poikkeavalla tavalla vähintään viikon ajan. Maniassa ihminen voi olla rauhaton, toimelias, puhelias, estoton ja uhkarohkea. Hypomanian oireet muistuttavat maniaa, mutta ovat lievempiä.

Jos mieliala on sairausjakson aikana selvästi maaninen, kyseessä on tyypin I muoto. Jos jakso on luonteeltaan hypomaaninen, kyse on tyypin II muodosta. Sekamuotoiseksi jaksoksi kutsutaan tilaa, jossa saman sairausjakson aikana ilmenee sekä masennuksen että manian oireita.

Kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastaa noin prosentti aikuisista, mikä tarkoittaa noin 56 000 suomalaista. Alttius sairastua on perinnöllinen. 90 prosentilla sairaus alkaa oireilla 15–35-vuoden ikäisenä.

Miten kaksisuuntainen mielialahäiriö todetaan?

On tavallista, että kaksisuuntaista mielialahäiriötä ei voida varmuudella tunnistaa ja diagnosoida heti, vaan sen toteaminen edellyttää usein pitkäaikaisempaa seurantaa, yleensä vuosien ajan. Erilaisia lääkehoitoja voidaan kuitenkin alkaa kokeilla jo varhaisista oireista alkaen.

Monille jo pelkkä epäily kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä voi olla helpotus, sillä se antaa usein selityksen vaikeille elämänjaksoille, joiden kanssa ihminen on saattanut elää kauankin. Ongelmallinen ja hallitsematon käytös ja masennusherkkyys ovat voineet aiheuttaa paljon häpeää ja ahdistusta. Sairauden toteaminen ja oikea hoito antavat mahdollisuuden parempaan elämänlaatuun ja hyvään, normaaliin arkeen.

Itsehoidossa on tärkeä oppia tunnistamaan sairausjaksojen esioireet, jolloin itsehoidon ja lääkärin avulla voi puuttua sairauden kulkuun.

Miten kaksisuuntaista mielialahäiriötä hoidetaan?

Suurin osa sairastuneista voi elää normaalia, täysipainoista elämää sen jälkeen, kun oikeanlainen hoito on aloitettu. Silloinkin kun ihminen on ollut maanisessa vaiheessa holtiton, kaikki on yleensä korjattavissa. Oman rytmin löytyminen ja se, ettei luovu unelmista ja tavoitteista, on hoidon lisäksi tärkeää.

Hoidossa tärkeintä ovat oikeanlainen lääkitys ja siihen sitoutuminen sekä kyky hyväksyä se, että alttius masennukselle ja hypomanialle tai manialle on olemassa. Lääkitys tasoittaa mielialanvaihteluita, ja itsetuntemuksen ja säännöllisten elämäntapojen avulla voi oppia hallitsemaan ja estämään sairausjaksoja etukäteen. Moni hyötyy psykoterapiasta, joka voi auttaa hyväksymään sairauden, löytämään hyviä keinoja sen kanssa elämiseen ja suhtautumaan positiivisesti elämään.

Oikeanlaisella hoidolla toistuvia sairausjaksoja voidaan vähentää tai jopa kokonaan estää, ja sairaus voi pysyä lähes oireettomana välillä useitakin vuosia.

Dissosiaatio ja dissosiaatiohäiriöt

Trauma on tunneperäinen vaurio, joka syntyy esimerkiksi poikkeuksellisen järkyttävän tapahtuman seurauksena. Dissosiaatiossa ihmisen mieli pyrkii suojautumaan traumaattiselta asialta jakautumalla siten, että elämää on mahdollista jatkaa. Dissosiaatiohäiriöön on mahdollista saada apua.

Masennus

Lyhytkestoiset alakuloisuuden tai surun tunteet kuuluvat elämään. Masennus taas tarkoittaa sairautta, jossa oireita esiintyy pidemmän aikaa ja ne haittaavat elämää. Oikeanlaisen hoidon avulla masennuksesta voi kuitenkin toipua.