Itsetuhoisuus ja itsemurha
Itsetuhoiset ajatukset, itsemurha ja itsemurhayritys ovat seurausta syvästä toivottomuuden kokemuksesta. Vuosittain noin 700 suomalaista kuolee itsemurhan kautta. Vaikka edessä tuntuisi olevan umpikuja, apua on saatavilla.
Vaikea elämäntilanne, vakava sairaus tai raskaat elämänkokemukset voivat aiheuttaa voimakasta epätoivoa, jonka lievittämiseen ei tunnu enää löytyvän keinoja. Kun vastassa on vain seinä, itsemurha saattaa näyttää ainoalta ratkaisulta. Keinoja selvitä on kuitenkin olemassa ja mahdottomiltakin tuntuvien asioiden selvittämiseen saa apua.
Vuosittain noin 700 suomalaista kuolee itsemurhan kautta. Keskimäärin itsemurhia tehdään 2–3 päivässä. THL:n mukaan joka kuudes on joskus elämänsä aikana ajatellut tekevänsä itsemurhan. Vuoden aikana itsemurha-ajatuksia on kahdella tai kolmella sadasta. Suurimmalla osalla nämä ajatukset ovat nopeasti ohimeneviä. Aihe koskettaa kaiken ikäisiä ihmisiä sukupuoleen tai sosioekonomiseen asemaan katsomatta. Jokaisen itsemurhan tehneen ja itsemurhaa yrittäneen ympärillä on läheisiä ihmisiä, joille tilanne on shokki.
Itsetuhoisia ajatuksia tai itsemurhayritystä ei tarvitse hävetä, ja niistä on tärkeä puhua ilman pelkoa tuomitsemisesta. Läheisten lisäksi myös ammattilaisten puoleen kannattaa kääntyä, vaikka puhuminen tuntuisikin vaikealta. On hyvä muistaa, että ammattilaiset on koulutettu kuuntelemaan ja auttamaan, ja he ovat olemassa juuri tällaisia tilanteita varten.
Miten auttaa itsetuhoista läheistä?
Itsetuhoisen läheisen auttaminen voi tuntua vaikealta. Huolenpitoa voi osoittaa kuuntelemalla ja kysymällä vointia. Kuolemantoiveista ja itsemurhasuunnitelmista kannattaa uskaltaa myös kysyä suoraan. Mitä konkreettisempia suunnitelmat ovat, sitä suuremmassa riskissä läheinen on.
Jos läheinen kertoo halustaan kuolla, on luonnollista järkyttyä. On ahdistavaa seurata vierestä itselle tärkeän ihmisen epätoivoa. Itsetuhoisen läheisenä saa tarvita tukea jaksaakseen vaikeassa elämäntilanteessa. Siksi on tärkeää hakea tarvittaessa apua myös itselleen.
Mahdollisia hälytysmerkkejä:
- Aiempi itsemurhayritys
- Voimakkaat itsetuhoiset ajatukset ja puhe
- Itsensä vahingoittaminen
- Lähipiirissä tapahtunut itsemurha tai itsemurhayritys
- Konkreettiset itsemurhasuunnitelmat (miten, missä, milloin)
- Vakavat mielenterveyden häiriöt
- Pitkäaikaiset, etenkin kroonista kipua aiheuttavat sairaudet
- Päihdeongelmat
- Vaikeat elämänkriisit
- Vetäytyminen, erakoituminen
On myös hyvä muistaa, että aina mitään edellä mainituista hälytysmerkeistä ei ole.
On tärkeää rohkaista itsetuhoista läheistä hakemaan apua. Sitä voi hakea myös yhdessä tämän kanssa. Mikäli läheinen ei suostu puhumaan tai hakemaan apua, voi hänen puolestaan soittaa hätänumeroon tai tehdä hänestä huoli-ilmoituksen. Hätänumeroon soittamisesta on tärkeä kertoa läheiselle.
Miten selvitä läheisen itsemurhasta?
Läheisen itsemurha järkyttää syvästi ja sen käsittely vie voimia ja aikaa. Menettämisen pelko on voinut varjostaa elämää jo pitkään. Yhtä lailla itsemurha voi tulla täytenä yllätyksenä, sillä ajatukset ja tunteet eivät aina näy ulospäin.
On luonnollista tuntea syyllisyyttä tapahtuneesta ja pohtia, olisiko pitänyt huomata jotain. Läheisen itsemurha ei kuitenkaan ole koskaan hänen läheistensä syy vaan aina ihmisen oma, epätoivoinen ratkaisu. Kaikkia itsemurhia ei kyetä mitenkään estämään.
Vaikka tuntisit oman elämäsi pysähtyneen läheisesi itsemurhaan, sinun on mahdollista toipua. Suru jättää jälkensä ja kaipaus kulkee kumppanina läpi elämän, mutta jonain päivänä pystyt muistelemaan rakasta läheistäsi ilman raastavaa tuskaa.
Rakkaan ihmisen itsemurhan aiheuttama trauma ja suru on riski myös läheisille. Kaikki mahdollinen apu ja tuki muilta läheisiltä ja ammattilaisilta kannattaa ottaa vastaan. Kriisiapu ja usein myös muiden saman kokeneiden kanssa keskustelu auttavat pääsemään yli pahimmasta.
Mistä apua?
Jokainen suree omalla tavallaan ja omassa tahdissaan. Suurinta osaa auttaa puhuminen. Jotkut saavat helpotusta ilmaisemalla tunteita esimerkiksi toiminnan, kuten liikunnan tai taiteen avulla.
Jos sinä tarvitset tai läheisesi tarvitsee välitöntä apua, soita yleiseen hätänumeroon 112. Voit ottaa yhteyttä ammattiauttajiin menemällä terveyskeskuksen päivystysvastaanotolle, sairaalan ensiapuun tai psykiatriseen päivystysyksikköön.