Sanna Penttilä kertoo kuvillaan, millaista on sairastaa skitsofreniaa
Sanna Penttilä sairastaa skitsofreniaa. Sairauden kokemusta oli vaikeaa selittää sanoin, joten taidetta opiskellut Sanna päätyi tekemään siitä kuvasarjan. Kuvat syntyivät pitkän sairastamisen jälkeen, ja olivat tapa purkaa kokemus oman pään sisältä muiden nähtäville. Tässä jutussa tutustumme kuvista muutamiin.
– Olin sairastanut jo aika pitkään ennen kuin opin puhumaan siitä. Kuvien tekemisessä oli ihanaa se, että sain tuotua näkyville, millainen sairaus skitsofrenia on ja saatoin näyttää sen myös muille, Sanna Penttilä sanoo.
Terve mieli sairauden keskellä ja Henkistä väkivaltaa vastaan nimiä kantava kuvasarja kuvastaa ihmisen henkisessä olemassaolossa tapahtuvia kohtaamisia.
– Ihmisellä on psykologinen, fyysinen ja sosiaalinen olemassaolo. Lisäksi on henkinen olemassaolo, jossa tapahtuu sosiaalisia kohtaamisia, kuten varsinaisessa maailmassakin. Skitsofrenia on ongelmia henkisessä olemassaolossa tapahtuvissa sosiaalisissa kohtaamisissa.
Millainen sairaus skitsofrenia on ja mitä kuvat siitä kertovat?
– Skitsofrenia on vaikea elämänvaihe. Se on tappiomieliala ja umpikuja. Kun sen voittaa, saa itsensä takaisin itselleen aivan uudenlaisella näköalalla. Oikein sairaana sitä ei usko, mutta tässä toisessa elämässä asiaan kuuluvat myös parhaat, ympäröivät ihmiset, Sanna kuvailee.
Hän kertoo, että kun sairauden kanssa on huonossa kunnossa, hidas paraneminen kuulostaa pahalta, mutta kun paraneminen on alkanut, ei sen hitaus enää haittaa.
– Ei tarvitse odottaa mitään uutta puhdasta alkua. Hyvä alkaa ennen kuin vaikeudet loppuvat.
Kuvat oli aluksi tarkoitettu vertaistueksi: helpottamaan muiden skitsofreniaan sairastuneiden kokemusta ja lisäämään ymmärrystä. Lisäksi Sanna toivoo niiden lisäävän tietoutta laajemmin ja antavan yhteiskunnallisen näkökulman skitsofreniaan. Samalla niistä välittyy myös kokemus sairastamisen vaikeudesta.
Terve mieli sairauden keskellä / Henkistä väkivaltaa vastaan
Muurin vasemmalla puolella on skitsofreniaan sairastunut henkilö. Taka-alalla oikealla kuvassa ovat vahingonaiheuttajat. Keskellä oleva hahmo huomaa sairastuneen. Kun on sairastanut pitkään ja apua voi olla vaikea saada, silloin keskellä olevan hahmon herääminen voi olla toiveikasta: apu voi löytyä sieltä, missä ongelma on.
Vasemmalla oleva hahmo on sairastunut. Omat ajatukset ovat sekavat, eikä niistä ota itsekään selvää. Enempää kuin kaksi sanaa ei liity ajatuksissa toisiinsa. Oikealla oleva hahmo kuitenkin ymmärtää sairastuneen ajatuksia.
Sairastumisen jälkeen voi kestää pitkän aikaa, ennen kuin sairauden aiheuttajalle pystyy sanomaan ”älä”. ”Älä tee minulle näin.” Kun saa sanottua ”älä”, niin siitä ei kuitenkaan välttämättä ole apua. Edellisissä kuvissa nähdyt hyvät ja ymmärtävät hahmot ovat niitä, jotka auttavat toipumisessa.
Kuvassa vasemmalla on sairastunut. Oikealla kasan päällä istuu vahingonaiheuttaja. Vahingonaiheuttajat tunkeutuvat sairastuneen mieleen ja sinne, mikä on yksityistä, missä on oma elämä ja siihen kuuluvat ihmiset. Tämän takia skitsofreniasta kärsivät myös ihmiset sairastuneen ympärillä, vaikka vain yksi sairastuu.
Kuvassa vasemmalla näkyy sairastuminen, kun elämä luisuu pois. Keskimmäisissä kasvoissa on heräämässä hyviä asioita, jotka edesauttavat toipumista. Oikean reunan kasvoissa pään sisällä on aivot. Se kuvastaa sitä, kun oma persoona, ajattelu, tunteet ja kyvyt palaavat ja sairastunut saa itsensä itselleen takaisin.
Kuka?
- Sanna Penttilä
- 42-vuotias
- Taiteen kandidaatti, vaatesuunnittelija
- Perheeseen kuuluu avopuoliso
- Läheinen vanhempiensa ja isosiskon perheen kanssa
- Tekee töitä vapaaehtoisena mielenterveys- ja päihdekuntoutujien ryhmissä
- Ohjaa taidekerhoja
Koko 16 kuvan kuvasarja on nähtävissä Sannan verkkosivuilla.
Lue lisää skitsofreniasta.
Mielenterveyden keskusliitto viettää vuonna 2021 50-vuotisjuhlavuottaan ja julkaisee vuoden aikana 50 tarinaa mielenterveydestä. Katso aiemmin julkaistut tarinat täältä.