Potilas- ja asiakasturvallisuuden ansiomerkki Riikka Mettälälle

Esimerkiksi syöpä ja sydän- ja verisuonisairaudet ovat usein alihoidettuja silloin, kun ihmisellä on myös jokin vakava mielenterveyshäiriö, sanoo Potilas- ja asiakasturvallisuuden ansiomerkillä palkittu sosiaaliturvan asiantuntija Riikka Mettälä Mielenterveyden keskusliitosta.
Olavi Sydänmaanlakka, Riikka Mettälä ja Tarja Pajunen hymyilevät rinnakkain Mielenterveyden keskusliiton toimistolla. Riikka pitelee käsissään palkintodiplomia.

Tänä vuonna 15 vuotta täyttävä Suomen potilas- ja asiakasturvallisuusyhdistys SPTY palkitsi Mettälän mielenterveysasiakkaan näkökulman esille tuomisesta turvallisuuden kehittämisessä.

− Turvallisuutta ei voi kehittää ilman sitä tietoa, jota on vain potilaalla, asiakkaalla ja läheisellä. Mielenterveyspuolella hän käy yleensä läpi koko palvelu- tai hoitoketjun. Ammattilaisella on useimmiten kokemusta vain siitä ketjun osasta, jossa hän itse toimii, sanoo yhdistyksen potilas- ja asiakasjaoksen puheenjohtaja Tarja Pajunen.

− Lisäksi järjestöjen merkitystä turvallisuuden eteen tehtävässä työssä ei vieläkään täysin ymmärretä. Pitää muistaa, että järjestöt eivät ole paikallisia neulekerhoja tai pelkästään vertaistuen tarjoajia, vaan ennen kaikkea asiantuntijoita ja vaikuttajia, jotka vievät asioita eteenpäin, Pajunen sanoo.

Kolme huolta turvallisuudesta

− Potilas- ja asiakasturvallisuus on kunnossa, kun ihminen saa laadukkaat ja tarpeenmukaiset palvelut oikeaan aikaan oikeassa paikassa, sanoo Riikka Mettälä.

− Valitettavasti kun kyse on mielenterveyden häiriöstä, somaattisten sairauksien hoito ei ole niin hyvää kuin sen pitäisi olla. Kun ihmisellä on psykiatrinen diagnoosi, kaikkien muiden sairauksien oireita pidetään yhä edelleen helposti mielenterveysoireina.

Mettälää huolestuttavat psykiatrisen erikoissairaanhoidon hoitojonot, joissa läheiset joutuvat kannattelemaan vakavaan mielenterveyshäiriöön sairastunutta, jopa itsemurhavaarassa olevaa läheistään pahimmassa tapauksessa kuukausia. Myös sosiaalipalveluissa palvelutarpeen arviointiin pääseminen tai omatyöntekijän saaminen usein kestää.

Kolmas huolenaihe on työntekijöiden hyvinvointi, jaksaminen ja vaihtuvuus. Nämä vaikuttavat suoraan potilas- ja asiakaskohtaamisiin ja sitä kautta luottamuksen syntymiseen. Onnistunut vuorovaikutus on tutkitusti vaikuttavan hoidon perusedellytyksiä.

− Jos ei ole luottamusta, asiakas tai potilas ei uskalla tuoda esiin kaikkia tilanteeseensa vaikuttavia tietoja, mikä estää parhaan mahdollisen hoidon tai avun saamista. Näihin tilanteisiin olen törmännyt paljon nykyisessä työssäni, Mettälä sanoo.

Lisätietoja:

Riikka Mettälä, sosiaaliturvan asiantuntija, Mielenterveyden keskusliitto, 040 663 5688, riikka.mettala@mtkl.fi

Tarja Pajunen, asiantuntija, Suomen potilas- ja asiakasturvallisuusyhdistys SPTY ja Superliitto, 09 2727 9154, tarja.pajunen@superliitto.fi

Kuvassa: Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka, sosiaaliturvan asiantuntija Riikka Mettälä ja SPTY:n ja Superliiton asiantuntija Tarja Pajunen.

Sinua voisi kiinnostaa…