Siirry sisältöön

Meistä

Tänäkin vuonna noin miljoona suomalaista sairastaa jotakin mielenterveyden häiriötä. Me olemme tukenasi mielen muutoksissa.

Mielenterveyden keskusliitto on mielenterveysongelmia itse kokeneiden ihmisten valtakunnallinen järjestö. Tarjoamme neuvontaa sekä kaikille avoimia ja maksuttomia kursseja ja tapahtumia, tuotamme tutkimusta, teemme vaikuttamistyötä ja tuemme mielenterveysyhdistyksiä ympäri Suomen. Tukea tarjoavat sekä asiantuntijat että vertaiset. Työmme ytimessä on vahva kokemustieto.

Historia

Mielenterveyden keskusliiton perustivat mielenterveysongelmia itse kokeneet ihmiset 6.6.1971 Iisalmessa, Koljonvirran psykiatrisessa sairaalassa.

Vielä 1960-luvulla mielenterveysongelmia ei vain hävetty, vaan niiden pelättiin jopa tarttuvan. Potilaat suljettiin mielisairaaloihin lukkojen taakse, eikä mielenterveystyötä käytännössä ollut lainkaan.

Merkittävässä roolissa muutoksen tekemisessä oli Koljonvirran mielisairaalan liikunnanohjaaja ja myöhemmin Mielenterveyden keskusliiton kunniapuheenjohtaja Tapani Rissanen, joka lakkasi puhumasta mielisairaudesta ja keskittyi mielenterveyden edistämiseen.

En kestänyt katsella, miten mielisairaanhoito piti koko ihmistä sairaana, vaikka sairautta saattoi ihmisessä olla vain peukalonkynnen verran. Keskityin siihen, mikä ihmisessä oli tervettä. Se alkoi kannatella.

Tapani Rissanen

Mielenterveyden keskusliiton tavoitteeksi asetettiin psyykkisesti sairastuneiden ja sairaudesta toipuneiden oikeuksien ja aseman parantaminen sekä mielenterveysongelmiin liittyvään stigmaan vaikuttaminen. Sama tavoite ohjaa liiton työtä yhä tänäkin päivänä.

Toiminta tänä päivänä

Mielenterveyden keskusliitossa tukea tarjoavat sekä alan ammattilaiset että vertaiset. Toiminnan ytimessä on vahva kokemustieto, mikä tarkoittaa, että kaikki toiminta suunnitellaan ja tuotetaan yhdessä kokemusasiantuntijoiden kanssa.

Tapahtumia ja kursseja on vuosittain parisataa, ja ne ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Pääosin toimintaa järjestetään verkossa, jolloin osallistua voi mistä päin Suomea tahansa. Kasvokkaista toimintaa on kuitenkin myös paikkakunnilla ympäri Suomen.

Mielenterveyden keskusliiton tuottama Mielenterveysbarometri on Suomen ainut kansallinen mittari, jolla on seurattu Suomessa jo 20 vuoden ajan mielenterveyden häiriöihin kohdistuvaa stigmaa sekä kokemuksia palvelujen laadusta ja saatavuudesta.

Mielenterveyden keskusliitto on myös aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija ja vaikuttaja. Olemme mukana muun muassa Mielenterveyspoolissa ja toimimme osatoteuttajana erilaisissa hankkeissa.

Toiminnassamme noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita.

Mielenterveysyhdistykset

Eri puolella Suomea on noin 120 mielenterveysyhdistystä, joiden toiminnan ytimenä ovat vertaisuus ja käytännön asiantuntijuus siitä, miten mielenterveyttä tuetaan ja millaiset asiat arjessa askarruttavat. Osa yhdistyksistä toimii paikallisesti, osa valtakunnallisesti. 

Monella on oma toimintakeskuksensa, jonne on helppo piipahtaa vaikka päivittäin. Monista yhdistyksistä saa myös tukea arjen pulmiin ihan konkreettisesti, virastoasioinnista muuttopulmiin tai ruoka-apuun. 

Yhdistyksen toimintaan voi mennä mukaan kuka tahansa, ja halutessaan voi myös liittyä mielenterveysyhdistyksen jäseneksi. Kaikki yhdistykset löydät Yhdistyshausta.