Hyppää sisältöön

Kieli rakentaa maailmaa

Sanat ovat valtaa ja sillä, mitä sanoja käytämme, on merkitys. Sanavalinnoillamme voimme yhdistää tai erottaa, edistää tasa-arvoa tai lisätä eriarvoisuutta, kirjoittaa viestinnän asiantuntija Emma Nikka blogitekstissään.

”Eikö mitään saa enää sanoa?!”

Hohhoijaa. Oletko yhtä kyllästynyt kuulemaan tuota valitusta kuin minäkin?

Kyllä mitään saa sanoa. Paljonkin! Sen sijaan loukata, satuttaa, ahdistella tai valehdella ei saa.

Sanoilla on valtava merkitys. Sanavalinnat vaikuttavat ihmissuhteissa, journalismissa, sosiaalisessa mediassa ja politiikassa. Se, millaista kieltä yhteiskunnassamme viljellään, on kiinni meistä ihmisistä. Myös sanoilla voimme vaikuttaa siihen, että ihmisiä kohdellaan tasa-arvoisesti ja yhdenvertaisesti.

Mutta vielä on tekemistä.

Kävin hiljattain Setan järjestämän koulutuksen sateenkaaritietoisesta viestinnästä. Sateenkaariviestintä kattaa sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen sekä perheiden ja suhteiden moninaisuuden. Sen avulla näkymättömästä tehdään näkyvää ja puretaan sukupuoli-, binääri-, hetero-, perhe- ja suhdenormeja. Erityisen tärkeää on, että sateenkaariviestinnällä jatketaan kriminalisoinnin ja patologisoinnin jälkien korjaamista.

Tässä suuri vastuu on vähemmistöön kuulumattomilla ihmisillä. On meidän jokaisen tehtävä varmistaa, että kouluttaudumme ja toimimme aktiivisesti sen puolesta, että moninaisuudelle on tilaa ja vähemmistöjen oikeuksia puolustetaan ja edistetään.

Vaikka ympärillämme tapahtuu polarisaatiota, ääriliikkeiden vahvistumista ja siten eriarvoisuuden ja väkivallan uhan lisääntymistä, voimme kukin kantaa oman kortemme kekoon yhdenvertaisemman yhteiskunnan eteen. Asiat eivät vain tapahdu. Asiat tapahtuvat, koska ihmiset valitsevat toimia tietyllä tavalla. Käytetään siis inklusiivista kieltä, puhutaan toisia kunnioittaen ja luodaan lähellemme turvallisempi tila.

Sananvapaus tuo mukaan vastuun. Haluammeko yhdistää vai erottaa? Edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta vai lisätä eriarvoisuutta? Vahvistaa toivoa vai aiheuttaa toivottomuutta?

Sanat voivat parhaimmillaan tarjota turvaa, rakkautta ja nähdyksi tulemisen kokemuksia, pahimmillaan ne voivat olla syvät jäljet tekevää väkivaltaa. Maailmassa on huutava pula ensiksi mainituista – valitaan siis sanamme huolella.

Emma
viestinnän asiantuntija

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.