Trauma-aiheinen, kaikille avoin ja maksuton verkkokurssi avautuu

Mielenterveyden keskusliiton kaikille avoimet ja maksuttomat itseopiskeltavat verkkokurssit täydentyvät heti alkuvuodesta, kun Trauma kuin menneisyyden mylly -kurssi avautuu 31.1. Kurssin monipuoliset ja laajat materiaalit mahdollistavat oman tilanteen pohtimisen ja tarjoavat vertaistukea. Kurssilla pääsee myös keskustelemaan samaa kokeneiden kanssa.

− Olemme tunnistaneet kurssityössämme, että esimerkiksi ahdistus- tai masennusoirehdinnan taustalla on usein traumaattinen kokemus. Oireet ovat monenlaisia, ja ihmisen voi olla vaikea saada kiinni siitä, että ne saattaisivat johtua esimerkiksi lapsuudessa koetusta asiasta, Mielenterveyden keskusliiton digipalveluiden asiantuntija Paula Paloheimo kertoo.

Trauma kuin menneisyyden mylly -verkkokurssilla traumakokemusten moninaisia ja yksilöllisiä vaikutuksia elämään, arkeen ja ihmiseen tuodaan näkyväksi niin trauman itse kokeneille, heidän läheisilleen kuin mielenterveyden ammattilaisille. Kurssia on ollut suunnittelemassa ja tuottamassa Mielenterveyden keskusliiton asiantuntijoiden kanssa 60 trauman itse kokenutta ihmistä. Lisäksi kurssia varten kerättiin erilaisia kokemuksia traumoista, jotka toimitettiin kuudeksi tarinavihoksi. Kirjoittajien ikähaitari oli parikymppisestä aina seitsemänkymppiseen.

Kurssin sisältöä tuottamassa olleen ihmisen maalaus.

Kurssilla pohditaan erilaisia traumakokemuksia, jotka ovat usein seurauksia pitkään jatkuneesta vaikeasta olosuhteesta, jossa ihminen on joutunut elämään. Hän on voinut jäädä lapsena vaille rakkautta ja huolenpitoa, joutunut elämään väkivallan pelossa tai perheen alkoholismin varjossa. Myös yksittäisen traumaattisen elämäntapahtuman kokeneet tulevat kurssilla nähdyksi.

− Haluamme muistuttaa, että on paljon ihmisiä, jotka kantavat samanlaisia kokemuksia kuin sinä. Tällä, kuten muillakin kursseillamme on mukana ihmisiä, jotka jakavat todella herkkiä ja arkoja asioita elämästään sillä ajatuksella, että heidän kokemuksensa auttaa muita, Paloheimo sanoo.

Kurssi on itseopiskeltava, joten ilmoittautua voi koska vaan. Materiaaleja voi käydä läpi itselle sopivaan tahtiin. Kurssin sisältö on kattava ja monipuolinen: on videoita, podcasteja, äänitarinoita, tekstejä, piirroksia, harjoituksia ja testejä. Lisäksi kurssilla on keskustelupalsta, jolla pääsee vaihtamaan ajatuksia muiden kurssilaisten kanssa.

Kurssin sisältöä tuottamassa olleen ihmisen maalaus.

Ajankohta trauma-aiheiselle verkkokurssille tuntui Paloheimon mukaan oikealta viime vuosien raskaiden kokemusten myötä.

− Olimme käynnistäneet kurssin suunnittelun juuri sodan kynnyksellä, ja maailman jälleen järkkyessä ajattelimme, että ajankohta on juuri oikea. Monessa perheessä myös sota voi aktivoida traumamuistoja.

Mielenterveyden keskusliiton kurssitoiminta on kasvanut viime vuosina valtavasti. Pandemia sai aikaan toiminnan siirtymisen pääosin verkkoon, minkä ansiosta kurssitoimintaan osallistuneiden määrä on kasvanut kuusinkertaiseksi verrattuna vuoteen 2019.

Kaikille avoimia ja maksuttomia itseopiskelukursseja on trauma-aiheen lisäksi ahdistuksesta, masennuksesta, opintojumista sekä työelämään hakeutumisesta.

30. tammikuuta mennessä Trauma kuin menneisyyden mylly -kurssille on ilmoittautunut 1236 ihmistä. Tämä on enemmän kuin yhdellekään aikaisemmin auenneelle Mielenterveyden keskusliiton verkkokurssille ennen sen virallista avautumista, ensimmäisen kuukauden aikana.

Ilmoittaudu mukaan

Mikä: Trauma kuin menneisyyden mylly -verkkokurssi, itseopiskeltava, maksuton, kaikille avoin.
Milloin: Avautuu 31.1. klo 9. Mukaan voi ilmoittautua koska vain ja kurssia käydä omaan tahtiin.
Missä: Mielenterveyden keskusliiton Oppimisyhteisö Kipinä