Sosiaaliturvaan ennätysmäärä muutoksia

Tänä vuonna ja tulevina vuosina sosiaaliturvan ennakoidaan muuttuvan enemmän kuin vuosiin. Leikkaukset kohdistetaan moneen eri etuuteen, monilla eri tavoin. Luvassa on indeksijäädytyksiä, suojaosien poistoa ja omavastuuosuuksien kasvua.

Sosiaaliturvaan tehtävät leikkaukset perustuvat hallitusohjelmaan ja niitä toteutetaan tällä hallituskaudella. Leikkauksia perustellaan sillä, että ne purkavat erilaisia kannustinloukkuja ja tukevat työllisyyden kasvua. Työllisyyden odotetaan kasvavan leikkausten myötä noin 60 000–65 000 työllisellä.

Leikkausten kohdentumisen vaikutuksia ovat arvioineet sosiaali- ja terveysministeriö, terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL sekä Soste. Kaikki tahot ovat melko yksimielisiä siitä, että leikkaukset osuvat rankimmin ikäryhmään 18–24-vuotiaat, kurittavat eniten opiskelijoita, työttömiä ja yksinasuvia, kasvattavat pienituloisten määrää ja loppujen lopuksi kasvattavat toimeentulotuen saajien määrää ja näin ollen myös toimeentulotuen kustannuksia.

Leikkausten osuminen omalle kohdalle on monesta kiinni

Yksilötasolla sosiaaliturvan leikkausten vaikutuksia on vaikea arvioida, koska niiden kohdentumiseen vaikuttavat asuinpaikkakunta, perheen koko, palkkatulojen määrä ja asumiskustannusten suuruus.

Karkealla tasolla voisi kuitenkin ajatella, että eniten leikkaukset kolahtavat henkilöön, joka asuu pääkaupunkiseudulla, nykystandardeilla hieman liian kalliissa vuokra-asunnossa, tekee toisinaan pieniä keikkahommia kohentaakseen talouttaan, saa pientä työttömyyspäivärahaa sekä asumistukea ja tarvitsee toisinaan toimentulotukea kattaakseen esimerkiksi terveydenhuollon maksuja tai lääkemenoja.

Valmiiksi toimeentulotuella olevien kohdalla leikkauksia todennäköisesti kompensoidaan toimeentulotuessa, vaikka tulotaso pysyykin matalana. Heikoimmassa asemassa ovat mahdollisesti opiskelijat ja nuoret ansiosidonnaisella olevat, sillä asumistuen heikentymisen lisäksi lainatakausta korotettiin. Kuluja pitäisi siis kattaa entistä enemmän lainarahalla.

Asumistukeen kiristyksiä

Sosiaaliturvan ehkä useimpia koskettavia muutoksia ovat yleisen asumistuen leikkaukset: yleisen asumistuen perusomavastuu nousee noin 8 prosenttia ja samanaikaisesti kokonaiskorvausprosentti laskee 80:stä 70 prosenttiin. Laskelmien mukaan tuki laskee keskimäärin noin 12,5 prosenttia.

Lisäksi 300 euron ansiotulovähennys poistuu. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki tulot vaikuttavat asumistuen määrään. Jatkossa Helsingissä asuville sovelletaan pääkaupunkiseudun enimmäisvuokramääriä, eikä pääkaupungin korkeampaa vuokratasoa enää huomioida, mikä sekin saattaa kiristää Helsingissä asuvan taloutta. Lisäksi vuoden 2025 alusta alkaen yleistä asumistukea ei voi saada lainkaan, jos asuu itse omistamassaan asunnossa.

Menot voivat kasvaa, tulot pysyvät ennallaan

Monen kukkaroa kiristävät myös indeksijäädytykset. Vuosina 2024–2027 ei tehdä indeksikorotuksia, ja näin ollen eri tukien euromäärät jäävät vuoden 2023 tasolle. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että elämisen kustannusten noustessa tuen saajien pitää pärjätä suhteessa pienemmillä tuloilla. Indeksikorotuksia ei tehdä työmarkkinatukeen, peruspäivärahaan, lastenhoidon tukiin, kuntoutusrahaan ja sairasvakuutuksen päivärahan vähimmäismääriin. Asumistuen ja eläkkeensaajan asumistuen asumismenojen enimmäismääriin ei ole tulossa korotuksia.

Vuoteen 2027 saakka näiden tukien minimimäärät eivät siis nouse, vaikka elinkustannusmenot nousisivat. Asumistuessa tai eläkkeensaajan asumistuessa ei huomioida mahdollista vuokrien nousua vuoteen 2027 saakka.

Työttömyysturva tiukentuu

Kolmas merkittävä leikkaus tapahtuu työttömyysturvaan. Sitäkin nipistetään monella tavalla. Ensinnäkin työttömyysturvaan aiemmin kuuluneet lapsikorotukset poistetaan. Toisaalta 300 euron suojaosuus poistuu. Jatkossa jokainen ansaittu euro vähentää työttömyysturvaa 50 sentillä. Jos siis ansaitset 400 euroa, työttömyyspäivärahasi pienenee 200 euroa.

Kolmas työttömyysturvan tiukennus koskee sen saamisen ehtoja: jatkossa työssäoloehto pitenee kuudesta kuukaudesta 12 kuukauteen. Eli oikeus työttömyyspäivärahaan on vain, jos menneiden 24 kuukauden aikana työssäoloa on kertynyt 12 kuukauden ajalta. Ja palkkaa näiltä kuukausilta pitää kertyä 930 euroa per kuukausi.

Älä jää huolen kanssa yksin

Jos epäilet leikkausten osuvan omalle kohdallesi ja huoli täyttää mielen, ei kannata jäädä yksin. Omaa tilannetta voi ja kannattaa selvittää yhdessä oikean tahon kanssa. Useimmin oikea osoite on Kela. Jonkin etuuden leikkaus voi myös aiheuttaa sen, että syntyy oikeus toimeentulotukeen. Mikäli saat jo toimeentulotukea, saattaa asumistuen leikkauksen jättämä aukko täyttyä toimeentulotuen korotuksella.

Hyvinvointialueet voivat jatkossakin myöntää harkinnanvaraista toimeentulotukea. Harkinnanvarainen tuki on kuitenkin nimensä mukaisesti harkinnanvaraista eikä sitä ole tarkoitettu pitkäaikaseksi avuksi.

apua sosiaaliturvan asiantuntijoiltamme

Huolen kanssa ei kannata jäädä yksin. Keskusteluapua ja tarvittaessa neuvojakin saat sosiaalityön asiantuntijoiltamme.