”Päihdeongelman taustalla on aina merkittäviä syitä”
Kun muusikko Jussi Kinnunen raitistui ja valmistui päihde- ja seksuaaliterapeutiksi, lausahdus ”sex, drugs and rock’n roll” sai uuden merkityksen. Hänen mukaansa tieto ja päihdekulttuuriin liittyvien myyttien murtaminen lisäävät ihmisten ymmärrystä ja luovat lopulta muutosta.
Päihde- ja seksuaaliterapeutti. Kokemusasiantuntija. Niitä molempia on Jussi Kinnunen. Vielä 90-luvun lopulla hänet tunnettiin muusikkona, mutta omat kokemukset mielenterveys- ja päihdeongelmista saivat hänet hakeutumaan uudelle alalle. Vuosi 1997 oli merkityksellinen, sillä silloin Kinnunen raitistui ja lähti opiskelemaan musiikkiterapiaa. Opinnot jatkuivat ensin päihdepuolen ja sittemmin seksuaalineuvojan ja -terapeutin koulutuksiin.
− Olen elänyt muusikkona ”sex, drugs and rock’n roll” -elämää. Sama lausahdus pätee edelleen mutta toisesta kulmasta, Kinnunen naurahtaa.
Päihdekulttuuri vaihtelee muun muassa sukupolvien ja alojen kesken
Kinnunen on havainnut, että monet päihteet ovat yleistyneet. Nuoremmalle sukupolvelle alkoholi ei enää ole kiinnostava päihde. Vaikka Kinnusesta on hienoa, ettei alkoholi kuulu samalla tavalla nuorten elämään kuin aiempien sukupolvien, huolta on kuitenkin siitä, mitä muuta käytetään.
− Pilveä ei taideta edes kokea enää huumeena, vaikka se on hirveän vahva päihde. Vasteet vaihtelevat ihmisten välillä, ja olisi keinotekoista väittää, että vain toiset aineet ovat vahvoja ja toiset eivät, hän muistuttaa.
Myös luoviin aloihin liitetään usein mielikuvia tietynlaisesta päihdekulttuurista. Vaikka monet tekijät koskevat ihmisiä alasta riippumatta, Kinnusen mukaan luovalla alalla erityisesti ympäristö ja kulttuurilliset asiat altistavat päihdeongelmille. Hän puhuu tässä tapauksessa erityisesti muusikon ja artistin töistä, joista hänellä on itselläänkin pitkä kokemus.
− Tietyt päihteet kuuluvat kuin salaisella sopimuksella tietyn genren piiriin. Esimerkiksi jazzmuusikot ovat käyttäneet opiaatteja jo 40-luvulta lähtien, ja tätä näkee edelleen. Suomalaisessa rap-kulttuurissa näkyy puolestaan kokaiini, ja indiepiireissä psykedeelit. Rajat eivät tietenkään ole näin tiukat, mutta selkeitä linjoja on nähtävissä.
Addiktioiden taustalla on usein traumoja
Kinnunen näkee mielenterveyden haasteiden ja päihdeongelmien välillä selkeän yhteyden.
− Uskon vahvasti siihen, että päihdeongelman taustalla on aina merkittäviä syitä, eivätkä ne ole koskaan pelkkää puuta heinää. Monien addiktioiden taustalla on purkamattomia ja emotionaalisia traumoja. Ihminen on voinut jäädä paitsi jostain tärkeästä, mitä hän sitten paikkaa päihteiden käytöllä.
Päihdeongelmiin liittyy myös useita vääriä uskomuksia. Yksi yleisimmistä on Kinnusen mukaan se, että alkoholismin ajatellaan olevan itseaiheutettua. Läheisetkin saattavat ajatella, että kun ihminen on itse pulloon tarttunut, kyseessä on tämän oma vika.
Ymmärtääkseen päihdeongelmaisen käyttäytymistä tarvitsee paljon tietoa siitä, miksei kyseessä ole ihmisen vapaa valinta. Kinnunen muistuttaa, että riippuvuuden syntyyn vaikuttavat muun muassa se, millainen vaste ihmisellä aineeseen on, millainen hänen elämänhistoriansa on ja millainen kiintymyssuhde hänelle on muodostunut lapsuudessa.
− Tieto ei tuo mukanaan tuskaa vaan ymmärrystä. Ja se taas luo muutosta.
Kinnunen haluaa murtaa myytin myös siitä, ettei apua ole järkeä tarjota ihmiselle, jolla ei ole halua raitistua.
− Todellisuudessa suurin osa ihmisistä tulee päihdehoitoon ilman halua raitistua, koska he eivät tiedä aiheesta mitään. Halu raitistua syntyy prosessin myötä.
Kinnusen mukaan on tärkeää, että päihdeongelmainen ihminen saa hoidon avulla kokemuksen siitä, että hän on aktiivinen toimija. Tarkoitus ei ole sitoa ihmistä kiinni terapeuttiin, kuten ei muissakaan terapioissa.
− Pyrkimyksenä on se, että ihminen voi lopulta elää itsenäisesti omaa elämäänsä.
Haluatko kuulla aiheesta lisää? Tule kuuntelemaan Jussi Kinnusen luentoja!
Myytit ja uskomukset päihdekulttuurissa
Tiistaina 25.4. klo 18–19.30 Zoomissa järjestettävä maksuton verkkoluento kaikille mielen hyvinvoinnista, itsetuntemuksesta ja ajankohtaisista teemoista kiinnostuneille.
Ilmoittaudu mukaan: 24.4. klo 10 mennessä täällä.
Lähetämme osallistumislinkin sähköpostitse koulutuspäivän aamuna.
Luovuus ja päihteet: Syntyykö kännissä hyvää taidetta? Luovien alojen erityishaasteet toipumisessa
Sekä keskiviikkona 3.5. että torstaina 11.5. klo 14–15 Teamsissa järjestettävä maksuton verkkokurssi kaikille, jotka haluavat saada ymmärrystä päihteiden vaikutuksesta, kaipaavat luovuuteen rohkaisua ja iloa ilmaisuun ilman päihteitä. Kurssien sisältö on molempina päivinä sama, joten voit valita päivistä itsellesi paremmin sopivan.
Ilmoittaudu mukaan: 28.4. klo 10 mennessä täällä. Kurssi täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.