Hyppää sisältöön

Mielenterveysoikeudet ovat mielenterveysstrategian ydintä

Tänään julkistettu mielenterveysstrategia on mielenterveystyön tavoitteellisuuden kymmenvuotinen ohjenuora nykyiselle hallitukselle ja sen seuraajille. Mielenterveyden keskusliiton kokemuskehittäjä, VTT Päivi Rissanen nostaa strategian painopisteistä esiin mielenterveysoikeudet.

Mielenterveysstrategiassa todetaan, että perusoikeudet eivät toteudu joka tilanteessa yhdenvertaisesti. Ne ihmiset, joilla on mielenterveyden häiriö, kohtaavat herkästi syrjintää, kielteistä leimaamista ja ennakkoluuloja.

– Mielenterveysongelmia itse kokeneille ihmisille on tärkeä taata samat oikeudet ja mahdollisuudet mielekkääseen elämään, opintoihin ja työhön kuin muillekin. Juuri ennakkoluulojen ja stigman vuoksi tämä ei aina toteudu, sanoo strategian valmistelun asiantuntijatyöryhmään kuulunut Päivi Rissanen.

– Kielteisiä asenteita on mielenterveyden häiriöihin sairastuneilla itsellään, ammattilaisilla, läheisillä, oppilaitoksissa ja työpaikoilla. Mielenterveysoikeuksien saavuttamiseksi tarvitaan työtä ennakkoluulojen, virheellisten käsitysten ja vastakkainasettelun voittamiseksi.

– Tämä on myös Mielenterveyden keskusliiton tärkeimpiä tehtäviä. On luontevaa, että liiton tuottama Mielenterveysbarometri seuraa tavoitteen toteutumista osana strategiaan rakennettua mittaristoa, Päivi Rissanen toteaa.

Muita mielenterveysoikeuksien toteutumisen mittareita strategiassa ovat mm. osallistuminen työelämään, pakon käyttö psykiatrisessa sairaalahoidossa sekä skitsofreniaa sairastavien ylikuolleisuus. Skitsofreniaa sairastavat kuolevat hoidon kehittymisestä huolimatta keskimäärin 13–15 vuotta nuorempina kuin muut.

Mielenterveysstrategian neljä muuta painopistettä mielenterveysoikeuksien lisäksi ovat mielenterveys pääomana, lasten ja nuorten mielenterveys, laaja-alaiset palvelut sekä mielenterveysjohtaminen.

Mielenterveysstrategia verkossa julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/162053

Lisätietoja:

Kokemuskehittäjä, VTT Päivi Rissanen, Mielenterveyden keskusliitto, puh. 050 433 6518, paivi.rissanen@mtkl.fi

 

Kehittäjä-sosiaalityöntekijä VTT Päivi Rissanen, Recovery, Mielenterveyden keskusliitto
Päivi Rissanen

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.