Mielenterveys on jokaisen oikeus
Leikkauspaineiden alla olisi järjetöntä leikata tulevaisuuden kannalta merkittävimmästä resurssista, mielenterveydestä.
Uudet 200 kansanedustajaa on nyt valittu, ja suurin puolue, kokoomus, aloittaa vaikeiksi ennustetut hallitusneuvottelut. Tuleva hallitus ja eduskunta ovat suurten päätösten edessä eikä vähiten siksi, että leikkaussuunnitelmat ovat aiheuttaneet eripuraa puolueiden välillä. Yhteiskunnan kantokykyä ajatellen on pohdittava erityisen tarkkaan, mistä on todellisuudessa varaa leikata.
Mielenterveysongelmat eivät katso ikää, koulutusta, ammattia tai palkkatasoa. Tänäkin vuonna erilaisia mielenterveyden häiriöitä kokee joka viides suomalainen. Tämä tarkoittaa yli 1,1 miljoonaa ihmistä. Silti mielenterveysteemat jäivät vaalikeskusteluissa taustakohinaksi. Onko meillä varaa jättää yli miljoona ihmistä omilleen?
Elämme keskellä mielenterveyskriisiä, jonka juuret ovat syvällä. Masennus on jo suomalainen kansantauti. Suurin osa nuorten aikuisten pitkistä sairauslomista ja työkyvyttömyyseläkkeistä johtuu mielenterveyssyistä. Viime vuosien vaikeudet ovat lisänneet mielenterveyden ongelmia erityisesti nuorilla ja niillä, joiden tilanne oli jo entuudestaan vaikea. Apua tarvitsevia on paljon, mutta resursseja aivan liian vähän.
Me mielenterveysjärjestöinä vaadimme, että tuleva hallitus ja eduskunta jättävät mielenterveyden leikkausten ulkopuolelle. Vaadimme, että terapiatakuu toteutetaan kokonaan, psykiatrisia hoitopaikkoja ei vähennetä, sairastuneiden oikeudesta hoitoon pidetään huolta ja arjen tuki turvataan resursoimalla esimerkiksi oppilaitosten ja kansalaisyhteiskunnan toimintaan. Pelkkä hoito, hyväkään, ei yksin varmista toipumista eikä arkisen toimintakyvyn ylläpitoa. Tukea tarvitaan siellä, missä ihmiset arkeaan elävät, ja sellaista tukea voivat tarjota muun muassa järjestöt.
Mikäli näihin toimenpiteisiin ei panosteta, yhteiskuntamme ei tule nousemaan sellaiseen kasvuun, mistä puolueet puhuvat. Panostukset mielenterveyteen maksavat itsensä takaisin, vahvistavat taloutta, kasvua ja lisäävät työllisyyttä.
Korjaavien toimien aika on nyt. Mielenterveys on jokaisen oikeus. Siksi siitä ei saa leikata.
Onnea ja viisautta uusille kansanedustajille ja kiitos heille, jotka ovat jo sitoutuneet edistämään vaatimuksiamme!
Olavi Sydänmaanlakka
toiminnanjohtaja, Mielenterveyden keskusliitto
Tarmo Raatikainen
puheenjohtaja, Mielenterveyden keskusliitto
Eveliina Lafghani
toiminnanjohtaja, Taiteen Sulattamo ry