Hevari-oppaasta neljä uutta kieliversiota
Hevari eli henkilökeskeinen voimavaravalmennus on sote- ja opetusalan ammattilaisten käyttöön suunnattu ryhmätyömenetelmä. Sen tavoitteena on tukea nuoria oman identiteetin löytämisessä, sosiaalisten taitojen vahvistumisessa ja oman näköisen elämän toteutumisessa.
Menetelmään perehdytetään vuosittain noin 200 ammattilaista ja sosionomiopiskelijaa. Kysymyksiä kieliversioista on tullut säännöllisesti.
− Hevari-käännökset ovat todella hienoa asia. Ne mahdollistavat tärkeän identiteettityön aiempaa useammalle nuorelle. Lisäksi pystymme vastaamaan nyt myös maahanmuuttajien tarpeisiin ja tukemaan osaltamme niitä nuoria, jotka käyvät läpi identiteettikriisiä maahanmuuton seurauksena, Omat Avaimet 4You:n ja Mielenterveyden keskusliiton asiantuntijakouluttaja Tuija Nissinen sanoo.
Hevari pohjautuu ratkaisukeskeisyyteen, positiiviseen psykologiaan ja toipumisorientaatioon. Valmennus soveltuu laajasti eri kohderyhmille kuten jälkihuoltonuorille, mielenterveyskuntoutujille sekä vanhemmuuden tukemiseen sukupuoleen katsomatta.
Valmennuksissa käsitellään erilaisia teemoja, kuten vahvuuksia, unelmia, sosiaalisia suhteita ja arvoja, pienten tehtävien sekä luovien ja kehollisten harjoitteiden avulla. Osallistuminen mahdollistaa myös vertaistuen antamisen ja saamisen muiden samassa elämäntilanteessa olevien kanssa.
Henkilökeskeinen voimavaravalmennus on kehitetty Aspa-säätiön ja Mielenterveyden keskusliiton yhteisessä Omat avaimet 4You -toiminnassa. Menetelmä on palkittu Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry:n Nuorisoalan työmenetelmät -tunnustuksella vuonna 2019.