Alueelliset yhdistyspäivät olivat menestys
Lokakuun aikana eri puolin Suomea järjestetyillä yhdistyspäivillä korostettiin Mielenterveyden keskusliiton tulevaa strategiaa, jossa tullaan keskittymään erityisesti hyvinvointialueiden mukaiseen aluetyöhön. Liiton kehitysjohtaja Janne Jalavan mukaan järjestötoiminnan kynnystä on madallettava entisestään ja toimintaa saatava jokaisen kunnan alueelle.
Mielenterveyden keskusliitto järjesti alueelliset yhdistyspäivät lokakuussa neljällä eri hyvinvointialueella: Keski-Suomessa, Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla. Päiville osallistui 99 henkilöä ja 28 jäsenyhdistystä, joiden lisäksi 24 muuta yhteisöä oli edustettuna. Yksi merkittävimmistä asioista päivien aikana oli jäsenyhdistyskentän kasvokkainen tapaaminen parin vuoden suunnittelun jälkeen.
− Lämmitti sydäntä ja mieltä nähdä porukkaa kentällä kasvokkain. Myös liiton aluetyön viesti meni hyvin perille, liiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka sanoo.
Liiton tulevan strategian eräänä kulmakivenä tulee olemaan aluetyö. Lähtökohtana on tehdä aluetyötä hyvinvointialueiden mukaisesti ja keskittyä toimimaan yhteistyössä erityisesti niiden yhdistysten kanssa, joissa on palkattuja työntekijöitä.
− Järjestötoiminnan kynnystä pitää edelleen madaltaa ja järjestölähtöistä toimintaa saada jokaisen kunnan alueelle. Alueiden isojen järjestöjen avulla pyrimme luomaan uusia toimintamalleja ja verkostoimaan jäsenyhdistyksiä entistä tiiviimpään yhteistyöhön, liiton kehitysjohtaja Janne Jalava kertoo.
Itseisarvona ei ole jäsenyhdistysten määrä tai jäsenistön määrä, vaan se, että jokainen apua tarvitseva saisi sitä jäsenyhdistykseltä.
− Jäsenshoppailun aika on ohi, ja nyt pitää järjestöjenkin organisoitua uudelleen, Sydänmaanlakka ja Jalava lisäävät yhteen ääneen.
Päivien ajankohta oli täydellinen hyvinvointialueiden järjestöavustusten kannalta. Ensituntuma on, että järjestöavustusten myöntämisessä on alueittain varsin suuria eroja. Keski-Suomessa on jo jaettu ensimmäiset hyte-alueen avustukset, kun taas Pirkanmaalla on vasta luotu ensimmäiset myöntämiskriteerit, jotka ovat epäselvät verrattuna muihin alueisiin. Pohjois-Karjalan kriteerit ovat selkeät ja ne hyväksyttiin valtuustossa samana päivänä liiton aluepäivien kanssa. Isossa mittakaavassa avustusten sisältö on seuraava:
- Toiminta- tai hankeavustukset: Myönnetään pääsääntöisesti vuosittain ja on tarkoitettu pienemmille yhdistyksille.
- Kumppanuusavustukset: Sisältö vaihtelee alueen mukaan, mutta yhdistyksellä on oltava muuta avustusta pohjalla (STEA tai ESR). Lisäksi Keski-Suomessa nämä voidaan myöntää monivuotisiksi. Alueilla oleva jatkuva haku oli vahvasti esillä.
- Kerta- tai hankeavustukset: Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla on mahdollista myöntää näitä myös uuden yhdistyslain hahmottelemille toimintaryhmille. Lisäksi voidaan myöntää äkillisiin tilanteisiin, kuten erilaisten kriisien hoitoon.
− Vaikka suuri linja avustusten sisällön suhteen on yhtenäinen, eroja alueilta löytyy. Toimintaryhmien avustaminen on iloinen yllätys. Liiton viesti alueiden suuntaan on, että toivomme avustusten raportoinnin byrokratian olevan mahdollisimman vähäinen etenkin pienten yhdistysten kohdalla, Jalava sanoo.
Mielenterveyden keskusliitto seuraa näiden neljän alueen avustusten myöntämisen prosesseja nyt erityisen tarkalla silmällä. Alueellisia yhdistyspäiviä jatketaan ensi vuoden puolella neljällä tai viidellä alueella.
Kiitos vielä kaikille yhdistyksille, jotka olivat mukana aluepäivillä!
Eri puolella Suomea toimii 140 yhteisöä, joiden toiminnan ytimenä on hyvinvoinnin ja mielenterveyden tukeminen ja yhdessä tekeminen. Jäsenyhdistyksistämme osa toimii paikallisesti, osa valtakunnallisesti. Tutustu yhdistyksiin täällä!