Hyppää sisältöön

6 ideaa talviulkoiluun

Talvilomakausi käynnistyi Etelä-Suomessa ja jatkuu tulevina viikkoina eripuolilla Suomea. Nyt on otollinen aika ulkoiluun, kun vielä ehtii nauttia lumesta ja talvisista aktiviteeteistä ennen kevään koittoa. Löydät alta kuusi vinkkiä talviulkoiluun.

Talvilomallakin kannattaa astua ulkoilmaan ja käydä liikkumassa luonnossa. Jo lyhytkin ulkoilu lisää hyvinvointia, laskee sykettä, vähentää stressiä ja antaa virtaa loppupäivään.

Helmi-maaliskuussa on viimeiset mahdollisuudet talviliikuntaan ulkona ennen kevättä. Monissa kansallispuistoissa on myös talvella avoimia reittejä. Kansallispuisto voi löytyä yllättävän läheltä ja sinne on kiva suunnata retkelle päiväksi. Alla muutama vinkki myös niihin.

Pakkaa mukaan eväät ja termariin lämmintä juotavaa. Voileivät ja kuuma kaakao tai kahvi maistuvat tavallista herkullisemmilta luonnon helmassa reippaan ulkoilun lomassa.

1. Lumikenkäkävely

Lumisessa luonnossa kävely sujuu mukavasti lumikengillä. Lumikenkiä ei ehkä löydy ihan jokaisen varastosta, mutta niitä voi vuokrata monista paikoista ja saattaa löytyä lainaan myös kirjastoista. Lumikenkien kanssa voi mennä kävelylle vaikka lähimetsään tai suunnitelluille reiteille ulkoilualueilla.

Monissa kansallispuistoissa on lumikenkäkävelyille sopivia reittejä. Esimerkiksi Syötteen kansallispuistossa Pikku-Syötteen reitti sopii talvisin lumikenkäilyyn. Samoin Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa lumikenkäillä voi vaikka Varkaankurun kodalle, ja Nuuksiossa Maahisenkierroksen metsissä kulkee lumikenkäreitti.

Näiltä reiteiltä löytyvät myös Skutsirastit, joiden kohdalla voi pitää pienen tauon ja tehdä hyvinvointiharjoituksen. Millaista näkökulmaa hyvinvointiharjoitukseen tuo luminen maisema?

2. Retki jäälle

Jäällä retkeily on talvella ainutlaatuista. Monilla paikkakunnilla järvenjäälle ajetaan latuja ja aurataan luistelurata sekä kävelybaana. Retkelle voi siis lähteä haluamallaan tavalla, ja jos reitit kulkevat rinnakkain voi kukin seurueesta valita itselleen mieluisan liikkumisen tavan.

Jäällä liikkuessa tulee kiinnittää erityistä huomiota turvallisuuteen. Ota naskalit kaulaan ja lähde jäälle aina kaverin kanssa. Ennen jäälle lähtöä tarkista jäätilanne: https://www.vesi.fi/jaatilanne/.

Tutustu Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton jäällä liikkumisen ohjeisiin.

3. Pulkkamäki

Talven kestosuosikki – pulkkamäki! Kuka on eka alhaalla? Tehdäänkö hyppyri? Pulkkamäessä viihtyvät aikuiset ja lapset. Jos pulkkaa tai liukuria ei ole saatavilla, kokeile laskea muovipussin päällä istuen.

4. Pimeän taivaan tutkiminen

Kun pimeä tulee vielä melko aikaisin, on illalla hyvin aikaa kääntää katse pimeälle taivaalle. Kirkkaana iltana voi heittäytyä makaamaan pehmeään hankeen ja katsella tähtiä. Tunnistatko tähtikuvioita? Tanssivatko taivaalla revontulet?

Paras todennäköisyys revontulien bongaamiseen on Lapissa. Urho Kekkosen kansallispuiston Aurorapolun nimikin viittaa revontuliin, aurora borealis. Reitti on valaistu ja auki myös talvella, joten se sopii hyvin myös iltaretkelle.

5. Lumileikit

Lapsuudesta tutut lumileikit kuten lumisota tai kukkulankuningas ovat hauskaa yhteistä tekemistä koko perheelle, ja liikuttua tulee lähes huomaamatta.

6. Lumiveistosten tekeminen

Mitä muuta lumesta voi muotoilla kuin lumiukon? Lumiveistosten tekemisestä saa porukalla vaikka hauskan kisailun. Voitte valita yhteisen aiheen, jota veistosten tulee esittää, ja lopuksi äänestää voittajan.

Jos intoa riittää, voi rakentaa vaikka lumilinnan. Yhdessä isompikin rakennus onnistuu.


Lue lisää Skutsi kuulee -ohjelmasta.

Skutsi kuulee

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.