Vertaispalvelut avautuvat syyskuussa

Mielenterveyden keskusliitossa on koulutettuja vapaaehtoisia, Valoa-vertaisia, enemmän kuin koskaan aiemmin. Kasvanut vapaaehtoisten määrä mahdollistaa entistä monipuolisemmat vertaispalvelut ja yhä useampia merkityksellisiä kohtaamisia viikoittain.

Vertaistuki ja ammattilaisen tuki täydentävät toisiaan, eikä kumpikaan voi korvata toista. Parhaimmillaan vertaistuki mahdollistaa tasavertaisen kohtaamisen, joka tukee sekä antajaa että saajaa. Vain toinen saman kokenut voi ymmärtää ja kuvailla, miltä sairastuminen ja sairauden kanssa eläminen tuntuu, sanoo vapaaehtois- ja vertaistoiminnan asiantuntija Päivi Tonteri. 

Päivi Tonteri hymyilee.
Päivi Tonteri. Kuva: Mika Pollari.

Mielenterveyden keskusliiton vertaistuki on ammatillisesti tuettua ja ohjattua, ja vertaisille järjestetään säännöllisesti koulutuksia. Vertaiset saavat aina tarvittaessa yhteyden työntekijöihin ja pääsevät käsittelemään vertaiskohtaamisten herättämiä ajatuksia ja tunteita.  

Anonyymeissa vertaiskeskusteluissa pääsee pohtimaan itselleen ajankohtaisia kokemuksia toisen mielenterveyden haasteita kohdanneen ihmisen kanssa. Asioiden jakaminen vertaisen kanssa voi helpottaa oloa merkittävästi. 

– Vertaisen kanssa vahvistuu tunne siitä, ettei ole yksin ja että sairaudesta voi toipua tai sen kanssa voi elää hyvää elämää, Tonteri sanoo. 

Tänäkin vuonna vertaistukea saa liiton toiminnan kautta reilusti yli 10 000 ihmistä.

Kiitos kun juttelit kanssani ja annoit uutta näkökulmaa. Ei ole enää niin yksinäinen olo.

− Osallistuja

Valoa-vertaischat

Keskiviikkoisin ja torstaisin klo 18–20. Valoa-vertaischat tarjoaa sinulle rauhallisen tilan tulla kuulluksi ja mahdollistaa anonyymin keskustelun toisen mielenterveyden haasteita kokeneen ihmisen kanssa luottamuksellisesti. 

Valoa-ryhmächatit Tukinetissa

Tiistaisin klo 18–19.30. Valoa-ryhmächatissa voit jakaa ajatuksiasi ja kokemuksiasi luottamuksellisesti anonyymissa ryhmässä. Ryhmächatkertojen teemat ovat vaihtuvia ja vertaistehtäviin koulutetuilla vapaaehtoisillamme on kokemusta juuri niistä asioista, joihin kukin teema keskittyy.  

  • Kaappasiko ahdistus vallan? (3.9., 1.10., 29.10., 26.11.) 
  • Irti masennuksen otteesta (10.9., 8.10., 5.11., 3.12.) 
  • Pakko-oireiden pyörteissä (17.9., 15.10., 12.11., 10.12.) 
  • Kaksisuuntaista elämää (24.9., 22.10., 19.11.) 

Lue lisää ryhmächatista tapahtumakalenteristamme. 

Lukupiiri Trauma kuin menneisyyden mylly -kurssin kävijöille

2.9.–11.10.  ja 14.10.–22.11. Oppimisyhteisö Kipinässä voit osallistua Trauma kuin menneisyyden mylly -kurssille, joka mahdollistaa ilmiön pohtimisen laajasti ja auttaa kasvattamaan ymmärrystäsi aiheesta. Lukupiirissä on mahdollista jakaa ajatuksia kurssisisällöstä trauman itse kokeneiden vapaaehtoisten kanssa. Trauma-aiheiselta verkkokurssilta löydät erikseen lukupiirille varatun palstan, jossa kurssisisältöjä käydään läpi viikoittain.

Ammensin todella paljon itsekin siitä toivosta, jonka äärelle tänään lopulta päästiin.

− Vertainen