Peilinä toiset ihmiset
Tämän vuoden mielenterveysviikon teema on suorastaan fantastinen. ”Hyvä alkaa ennen kuin vaikeudet loppuvat.” Se osuu täydellisesti tähän aikaan, kun maailman tapahtumat kuormittavat meitä valtavasti. Vaikka monet vaikeudet vielä jatkuvat, uskon, että samaan aikaan hyvä voi alkaa. On uskallettava nähdä asiat, jotka ovat liian kuormittavia – niin omassa elämässä kuin maailmassa ylipäätään. Silloin ymmärrys ihmisyydestä ja itsestä lisääntyy, ja hyvä voi alkaa.
Mielenterveyden keskusliiton perustivat mielenterveysongelmia itse kokeneet ihmiset 51 vuotta sitten Iisalmessa, Koljonvirran psykiatrisessa sairaalassa. Tavoitteena oli parantaa psyykkisesti sairastuneiden ja sairaudesta toipuneiden oikeuksia ja asemaa sekä vaikuttaa mielenterveysongelmiin liittyvään stigmaan. Jo tästä syystä liitolla on vahva ja pitkä historia vertaisuudesta. Tänä päivänä vertaisuus keskittyy meillä yhteisten kokemusten jakamiseen, esimerkiksi kursseillamme ja Valoa-vertaischatissa.
Ajattelen, että vertaisuudessa on kyse oman elämän ja itsensä kokonaisvaltaisesta näkemisestä toisten ihmisten kautta. Alkuvaiheessa vertaistuessa korostuu se, että löytää ympärilleen samassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä, jotka auttavat sairastumisen hyväksymisessä. Ajan myötä vertaisuus voi auttaa siinä, että ihminen alkaa hyväksyä myös itsensä.
Mielenterveysongelmista ei olla koskaan valmiita. Ihmisenä ei olla koskaan valmiita. Viikon teema muistuttaa meitä siitä, että mielenterveysongelmien kanssa painiessa on kohdattava oma keskeneräisyytensä. Ihminen on myös sairastuneena ja keskeneräisenä hyväksytty. Korostan tässä myös yhteiskunnan roolia: ihmisten tulee olla hyväksyttyjä sairastuneena myös yhteiskunnan silmin.
Toivon, että jokaisella meistä on lupa sairastaa. Lupa olla siinä tilanteessa kuin juuri sillä hetkellä on. Lupa olla juuri sellainen kuin oikeasti on.
Hyvää mielenterveysviikkoa!