Läheisesi on kuollut. Olet kohdannut valtavan menetyksen, joka voi aiheuttaa niin suurta tuskaa, että omakin elämäsi tuntuu pysähtyneen. Miten siitä voi selvitä?
Rakkaan ihmisen kuolemasta selviää, mutta juuri nyt sinun ei tarvitse tietää, miten ja milloin. Anna itsellesi lupa surra ja anna surun näkyä. Sinun ei tarvitse pyrkiä mihinkään. Surua ei voi suorittaa.
Suru auttaa sopeutumaan uuteen elämäntilanteeseen.
Suru on luonnollinen reaktio kuolemaan ja ilmenee monenlaisina tunteina ja kehollisina tuntemuksina. Suru on kipua, joka viiltävyydestään huolimatta kannattaa yrittää ottaa vastaan. Suru auttaa sopeutumaan uuteen elämäntilanteeseen.
Läheisen kuolema ei tarkoita rakkaasta ihmisestä luopumista, vaan uudenlaisen suhteen rakentamista häneen. Läheisesi on osa arkeasi muistoissasi.
Sure omalla tavallasi
Sinulla on oikeus surra omalla tavallasi ja tahdillasi. Kukaan ulkopuolinen ei voi arvioida surusi määrää tai neuvoa parasta tapaa käsitellä surua.
Olet saattanut kuulla, että suru kestää vuoden tai kaksi, mutta surulla ei ole aikataulua. Voit kuitenkin luottaa siihen, että ajan kuluessa suru helpottaa.
Surulla ei ole aikataulua.
Menetyksestä on hyvä puhua läheisten kanssa. Jos puhuminen on vaikeaa, tunteita ja ajatuksia voi ilmaista myös liikunnan, tekemisen tai vaikka taiteen avulla. Etsi itsellesi sopivat keinot.
Toiset saman kokeneet ovat usein merkittävä apu. Tukea voi saada myös ihmisiltä, jotka ovat selviytyneet menetyksistä. Heidän tarinansa antaa uskoa siihen, että surun kanssa voi oppia elämään.
Suru ei ole sairaus
Suru ei ole sairaus, mutta joskus suru voi johtaa sairastumiseen. Jos surun aiheuttama tuskaisuus, toimintakyvyttömyys tai unettomuus jatkuvat pitkään, saatat tarvita ammattilaisen apua.
Jos sinulla on psyykkinen sairaus, on tavallista, että läheisen kuolema pahentaa tilapäisesti sairautesi oireita. Ota yhteyttä hoitotahoosi, ja pohtikaa yhdessä, tarvitsisitko lisää tukea.
Tuska lievittyy jossain vaiheessa.
Lapsi tarvitsee aina aikuisten turvaa ja tukea kuoleman käsittelyyn. Lapsensa menettäneistä vanhemmista puolet kärsii niin voimakkaasti, että tarvitsee traumaterapeuttista apua.
Vaikka suru jatkuisi pakahduttavana pitkään, sinä selviät. Rakkaan ihmisen menettäminen jättää jälkeensä kaipauksen, mutta tuska lievittyy ja elämänilo palaa jossain vaiheessa, vähitellen.
Mistä apua?
Tukea ja vertaistukiryhmiä
- Nuoret lesket ry
- Käpy – lapsikuolemaperheet ry
- Huoma – henkirikoksen uhrien läheiset ry
- Surunauha ry – itsemurhan tehneiden läheiset
- Mielenterveysseuran vertaistukiryhmät läheisensä menettäneille
Myös seurakunnissa on usein sururyhmiä.
Jos surusi on hyvin voimakasta kuukausi toisensa jälkeen etkä koe valoisampia hetkiä välillä, ota yhteyttä terveydenhuoltohenkilöstöön.