Kuka tuntee paremmin kuin hyvin sairastamisen ja toipumisen eri vaiheita? Arjen kaikkine kokemuksineen tilastojen ja lukujen takana? Tietää, miltä sairastuminen tuntuu ja miten se vaikuttaa elämään? Ja toisaalta sen, mikä kaikki on ollut tärkeää toipumiselle ja auttanut? Kuka katsoo palvelujärjestelmäämme asiakkaan näkökannalta? Kokemusasiantuntija!
Kokemusasiantuntija on henkilö, jolla on omakohtaista kokemusta psyykkisestä tai fyysisestä sairaudesta, vammasta tai vaikeasta elämäntilanteesta. Mielenterveyden keskusliiton kokemusasiantuntijat siis todella tietävät, mistä puhutaan kun puhutaan mielenterveysongelmista, niiden kanssa elämisestä ja toipumisesta.
Kokemusosaaminen toimintaamme ydintä
Kokemusasiantuntija ei kilpaile tiedoissaan ammattilaisten kanssa, vaan täydentää niitä omalla kullanarvoisella tiedollaan, jota emme löydä oppikirjoista emmekä raporteista. Hän kertoo omasta toipumisen prosessistaan ja siitä, mikä häntä on auttanut arjessa eteenpäin. Mielenterveyden keskusliiton toiminnassa kokemusasiantuntijat ovat usein tehtäväänsä koulutettuja ja/tai heillä on muutoin osaamista kertoa toipumisen prosessistaan analyyttisesti, he tuntevat palvelujärjestelmän toimintaa ja heillä on esiintymisvalmiuksia. Heillä on kokemusta erilaisista tehtävistä ja tilanteista ja siitä, mikä juuri heidän osaamisessaan ja tiedoissaan saattaisi täydentää ammattilaisen osaamista.
Tavoitteenamme onkin tuoda mukaan eri tilanteisiin ja työryhmiin mielenterveysongelmia kokeneen ihmisen oma ääni sekä kokemuksellinen tietäminen ja osaaminen toipumisesta.
Mielenterveyden keskusliiton ovat perustaneet mielenterveysongelmia itse kokeneet ihmiset. Tänäkin päivänä kokemusasiantuntijat ovat mukana liiton päättävissä elimissä, suunnittelemassa toimintaamme, kehittämisryhmissä, neuvontapalveluidemme vertaisina, ohjaamassa verkkokursseja, kouluttajaparina mukana suurimmassa osassa kurssejamme sekä luennoijina ja puheenvuoroina seminaareissamme.
Vertainen kuuntelee ja keskustelee
Ihminen, jolla on samankaltaisia kokemuksia kuin sinulla, ymmärtää tilannettasi ihan eri tavoin kuin muut, eikä kaikkea tarvitse selitellä juurta jaksain. Toisten tarinoilla ja selviytymiskeinoilla on erityinen merkitys varsinkin silloin, kun pelottaa, ahdistaa ja kokee yksinäisyyttä sairautensa kanssa. Kun pohtii omaa sairauttaan, sairastumistaan ja toipumistaan, toisen ihmisen kokemus ja esimerkki toipumisesta tuo toivoa.
Vertaistukiryhmiä mielenterveysyhdistyksissä
Kokemusten vaihto, kuuntelu ja keskustelu samaa kokeneiden kanssa eli vertaistukiryhmät ja niiden tarjoama tuki ovat Mielenterveyden keskusliiton jäsenyhdistysten koko toiminnan kulmakivi. Erilaisia vertaistukiryhmiä on monenlaisia: miehille, naisille, nuorille, harrastepainotteisia, liikunnallisia, ohjattuja ryhmiä, ryhmiä käsitöistä tai musiikista, kiinnostuneille, verkkovertaisuutta verkkokurssien kävijöille.
Vertaisryhmiä löydät lähimmästä mielenterveysyhdistyksestä. Ryhmiin osallistuminen on maksutonta.
Vertaistukea chatissä
Toisen mielenterveysongelmia kokeneen ihmisen kanssa voit vaihtaa kokemuksia ja ajatuksia myös ilman että tarvitsee lähteä kotoa mihinkään. Jos tarvitset kuuntelijaa, juttuseuraa, tukea tai toivon vahvistusta, vapaaehtoiset vertaisemme ovat tavoitettavissa Valoa-chatissä keskiviikkoisin ja torstaisin klo 18−20.