Helmikuu
Valon päivällä masennusta vastaan 3.2.
Helmikuussa, kun valo vähitellen alkaa lisääntyä ja voittaa pimeyttä, on hyvä hetki viettää Valon päivää. Kalenterissakin on tuolloin 3.2. Valon nimipäivä.
Kyseessä on masennukseen sairastuneiden ja heidän läheistensä yhteinen teemapäivä. Sillä halutaan korostaa keskinäisen tuen merkitystä sekä tuoda toivoa masennukseen sairastuneille ja heidän läheisilleen pitkän talven jälkeen.
Idea Valonpäivän viettoon on lähtenyt valtakunnallisesta mielenterveysyhdistyksestä, Mieli Maasta ry:ltä ja sitä on juhlistettu v. 1998 alkaen.
Maaliskuu
Kaksisuuntaisen mielialahäiriön päivä 30.3.
30.3. vietetään kansainvälisesti kaksisuuntaisen mielialahäiriön päivää eli World Bipolar Day:tä. Tavoitteena on lisätä tietoa kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä ja sen yleisyydestä sekä hälventää siihen liittyviä ennakkoluuloja.
Suomessa päivää koordinoi valtakunnallinen mielenterveysyhdistys, Kaksisuuntaiset ry.
Huhtikuu
Opiskelijoiden mielenterveysiikko
Opiskelijoiden mielenterveysviikkoa vietetään vuonna 2024 viikolla 15 (8.–14.4.)
Perinteinen Opiskelijoiden mielenterveyspäivä muuttuu mielenterveysviikoksi, mutta perusidea säilyy ennallaan. Kampanjaviikolla nostetaan esiin opiskelijoiden mielenterveystilannetta ja rakennetaan mielenterveysystävällisempää opiskelukulttuuria.
Opiskelijoiden mielenterveysviikko on Opiskelijoiden hyvinvointiverkoston järjestämä kampanja, jota koordinoi Nyyti ry.
Ensi kevään kampanjateema on yhdenvertaisuus.
Toukokuu
Älä laihduta -päivä 6.5.
Toukokuussa kun lehdet toitottavat ”Kesäksi bikinikuntoon”-teemojaan, syömishäiriöjärjestöissä muistutetaan, miten tärkeää on kehopositiivisuus. 6.5. vietettävällä Älä laihduta – päivällä halutaan ravistella painoon ja laihduttamiseen liittyviä pakkomielteitä ja kannustaa ihmisiä hyväksymään itsensä ja kehonsa sellaisena kuin se on.
Idea kansainväliseen Älä laihduta -päivään on lähtöisin itse syömishäiriöön sairastuneelta henkilöltä ja ensimmäistä kertaa päivää vietettiin Iso-Britanniassa jo 1992. Suomessa kehopositiivisuutta ja itsensä hyväksyntää on juhlistettu vuodesta 2008. Päivän vieton lanseerasi ensimmäisenä jäsenyhdistyksemme Lounas-Suomen SYLI.
Skitsofreniapäivä 24.5.
24.5. vietetään kansainvälistä skitsofreniapäivää eli SADia (Schizophrenia Awarness Day).
Tavoitteena on lisätä tietoa skitsofreniasta, siihen liittyvistä aiheista ja edistää sen varhaista tunnistamista. Suomessa päivää koordinoi Suomen skitsofreniayhdistys ry.
Lokakuu
Ilonan päivä 9.10. – Mielenterveysomaisten oma päivä
Ilonan päivänä 9.10. vietetään valtakunnallista mielenterveysomaisten päivää. Tavoitteena on herättää julkista keskustelua mielenterveysongelmia kokevien ihmisen läheisten asemasta.
Päivää ja siihen liittyvää kampanjaa koordinoi Mielenterveysomaisten keskusliitto, FinFami.
Maailman mielenterveyspäivä 10.10.
Maailman mielenterveyspäivä on kansainvälinen teemapäivä, jonka tavoitteena tiedottaa mielenterveyasioista. Päivää on vietetty vuodesta 1992.
Suomessa päivää koordinoi Suomen Mielenterveysseura.
Marraskuu
Kynttilätapahtuma: Itsemurhan tehneiden muistolle 20.11.
Kynttilät syttyivät itsemurhan tehneiden muistolle ensimmäistä kertaa vuonna 1992. Sen jälkeen Kynttilätapahtumia on järjestetty eri puolilla Suomea joka vuosi samaan aikaan, marraskuisena sunnuntaina juuri ennen valtakunnallista mielenterveysviikkoa eli, viikkoa 47. Vuonna 2022 tuo sunnuntai on 20.11.
Järjestämässä: Surunauha ry ja Mielenterveyden keskusliitto
Valtakunnallinen mielenterveysviikko vko 47
Marraskuussa nostetaan ajankohtaiset mielenterveyteen liittyvät aiheet esille eri puolilla maata koko viikon ajan. Mielenterveysviikko on vuosittain vaihtuvine näkökulmineen maamme laajin mielenterveyteen liittyvä teemaviikko. Samalla viikolla järjestetään myös valtakunnalliset mielenterveysmessut runsaine ohjelmineen.
Mielenterveyden keskusliiton koordinoimaa teemaviikkoa on järjestetty viikolla 47 aina vuodesta 1974 asti. Viikkoa koordinoi Mielenterveyden keskusliitto.