Recovery-toimintaorientaatio mielenterveyspalveluissa -hanke on valtakunnallinen, ESR-rahoitteinen kehittämis- ja tutkimushanke. Tavoitteena on kehittää toipumisorientaatioon (Recovery) eli toipumislähtöiseen näkökulmaan perustuvia ja käyttäjäkokemuksiin pohjaavia mielenterveyspalveluita ja toimintatapoja. Tällöin pääpaino ei ole sairaudessa eikä oireissa, vaan toipumisessa ja mahdollisuudessa elää omannäköistä elämää.
Kun palveluita, työmenetelmiä ja toimintamalleja kehitetään, mukana ovat aina itse mielenterveysongelmia kokeneet ihmiset eli kokemusasiantuntijat ja vertaiset, joilla on kokemuksellista tietoa mielenterveyspalveluista käyttäjän näkövinkkelistä.
Hankkeessa kehitetään uutta toipumisosaamista ja toipumisen asiantuntijuutta.
Lisäksi kehittämistyössä korostuu moniammatillisuus. Mukana ovat mielenterveysongelmia itse kokeneiden ihmisten lisäksi tutkijat, kehittäjätyöntekijät eri tahoilla, mielenterveysongelmia kokeneiden läheiset sekä mielenterveyspalveluiden työntekijät.
Hankkeessa kehitetään uutta toipumisosaamista ja toipumisen asiantuntijuutta. Tätä käyttäjälähtöistä osaamista tuomme mukaan kaikkeen omaan koulutus-, kurssi- ja asiakastyöhömme, ja jaamme sitä mielellämme muillekin.
Toipumislähtöistä näkökulmaa ja käyttäjäkokemuksia hyödynnetään myös Mielenterveyden keskusliiton kokemusasiantuntijatoiminnan ja vertaisneuvonnan kehittämiseen.
Mielenterveyspalveluiden vaikutukset yksittäiselle ihmiselle?
Toisena tärkeänä tavoitteena on arvioida mielenterveyspalveluiden käytänteitä ja niiden vaikutuksia yksittäiselle ihmiselle. Miten sitten arvioida ja mitata? Mielenterveyden keskusliitto osallistuu hankkeessa toipumislähtöiseen näkökulmaan perustuvien mittareiden rakentamiseen. Jälleen tuomme mukaan kokemus- ja käyttäjälähtöisen näkökulman.
Yhdessä työntekijöidemme, mielenterveysyhdistysten, kokemusosaajien ja muiden hanketoimijoiden kanssa kehitämme, pilotoimme ja arvioimme mittarien toimivuutta. Lisäksi teemme tutkimusta yhdessä muiden hanketoimijoiden kanssa vertaisuudesta, kokemusasiantuntijatoiminnasta ja työelämästä.
Hanketta hallinnoi Lapin yliopisto. Muita osatoteuttajia Mielenterveyden keskusliiton lisäksi ovat Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Lapin sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Mielenterveysomaisten keskusliitto FinFami ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.
Hallinnoija: Lapin yliopisto
Rahoittaja: STM/EU:n Kestävää kasvua ja työtä rakennerahasto – ohjelma/ESR
Kesto: 2018 – 2021
Kysy lisää
Päivi Rissanen, kehittäjä – sosiaalityöntekijä, 050 433 6518 tai paivi.rissanen@mtkl.fi