Vahvistamme arjessa ja itsenäistymisessä tukea tarvitsevien 16–40 -vuotiaiden henkilöiden osallisuutta, voimavaroja, itsenäisen elämän valmiuksia Itä- ja Keski-Suomen alueella. Tarjoamme osallistujille heidän omiin voimavaroihinsa perustuvaa toimintaa ja vertaistukea sekä nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille nuorten tarpeisiin vastaavia työmenetelmiä.
Omat avaimet 4You -toiminta pohjautuu Omat avaimet ja 4You-projekteihin, joissa kehitettiin nuorten aikuisten ja lastensuojelutaustaisten nuorten tarpeisiin soveltuvia työmenetelmiä ammattilaisten käyttöön. Kehitettyjä työmenetelmiä on testattu eri kohderyhmien tarpeisiin vuosina 2020–2022.
- Vuonna 2020 Hevari työmenetelmää testattu vahvaa sosiaalista tukea tarvitsevien 30-45-vuotiaiden miesten kanssa. Kokeilun perusteella Hevari soveltuu kohderyhmälle sellaisenaan. Lue lisää Avoimet ikkunat -blogista!
- Vuonna 2021 Hevaria testattiin itsenäistyvien vammaisten nuorten kanssa (yhteistyössä mm. Samiedu, Pohjois-Karjalan Ammattiopisto Luovi). Hevari soveltuu liikuntavammaisille nuorille sellaisenaan. Mukautettuna ja kevennettynä se sopii esimerkiksi lievästi kehitysvammaisille nuorille aikuisille. Lue lisää Avoimet ikkunat -blogista!
- Hymis -hanke työstää menetelmää saavutettavaksi kaikille.
- Vuonna 2022 testasimme valmennusmenetelmien soveltuvuutta nuorten lapsiperheiden tarpeisiin. Sekä Minari että Hevari soveltuvat oivallisesti perheellisten nuorten vanhempien tarpeisiin.
Nyt kehitämme valmennusmenetelmiä ja työvälineitä nuoriso-, sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisille yhteiskehittämisen keinoin. Perehdytämme alan ammattilaisia valtakunnallisesti ja tarjoamme ammatillisista tukea menetelmien käytössä.
Yhteisten keskustelujen, kokemustiedon ja puheeksi oton keinoin vahvistamme tiedon lisääntymistä nuoria koskettavista ilmiöistä, mikä edesauttaa niin nuoria ymmärtämään omaa itseään ja elämää kuin ammattilaisiakin ymmärtämään paremmin nuorten näkemyksiä ja maailmaa.
Toiminnassamme olemme tukeneet muun muassa jälkihuoltonuoria, perheellisiä vanhempia, mielenterveyskuntoutujia ja opiskelijoita.
Toteutamme toimintaa Etelä-Savossa, Kainuussa, Keski-Suomessa, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa.
Sosiaali- ja terveysministeriö tukee Aspa-säätiön ja Mielenterveyden keskusliiton yhteistä kehittämistoimintaa (2022–2025) Veikkauksen tuotoilla.
Ota yhteyttä
Onko sinulla idea, kuinka voisimme yhdessä tukea nuorten mielenhyvinvointia? Ota yhteyttä, mietitään yhdessä – parhaat ideat syntyvät yhteistyöllä! Voit myös kutsua meidät esittelemään toimintaa, ideoimaan yhdessä jotain uutta tai pyydä koulutusta tai yhteiskehittämisen prosessia alueellesi!
Tuija Nissinen, asiantuntijakouluttaja, 046 923 0770, tuija.nissinen@mtkl.fi
Jonna Rautavirta, asiantuntija, 040 723 2829, jonna.rautavirta@mtkl.fi
Johanna Kainulainen, koordinaattori, 044 901 7512, johanna.kainulainen@aspa.fi
Sanna Inkiläinen, kehittämissuunnittelija, 040 513 7563, sanna.inkilainen@aspa.fi
Seuraa meitä myös somessa!
Voimaannuttavia työmenetelmiä nuorten kanssa työskenteleville
Mitä ovat ikkunatarinat, väripajat tai Väre-ryhmät? Tutustu mukaviin työmenetelmiin, joita hyödyntää nuorten kanssa.
Yhteiskehittämisen konsepti: Nuoret mukana suunnittelemassa palveluita
Kuinka palvelut voidaan tehdä kohderyhmälle toimivaksi, ellemme kuuntele heidän näkemyksiään ja tarpeitaan, kysyttiin Omat Avaimet – projektissa. Palvelujärjestelmässä nuoret koetaan usein haasteellisina, koska heitä on vaikea tavoittaa tai he eivät sitoudu palveluihin.
Omat Avaimet – projekti järjesti yhteiskehittämisen pajoja, joissa palveluita käyttävät nuoret ja sosiaalialan ammattilaiset vaihtoivat kokemuksiaan sosiaalipalveluista ja pohtivat yhteistyössä palveluiden haasteita ja ideoivat ratkaisuja. Nuoret eivät olleet näin palveluiden kohteena, vaan aktiivisina toimijoina ja kokemusosaajina ammattilaisten rinnalla.
Syntyi yhteiskehittämisen malli, josta ammattilaiset kokevat saaneensa uusia välineitä nuorten kanssa työskentelyyn. Samalla on edistetty eri palvelutahojen välistä yhteistyötä ja vaikutettu palveluiden helpompaan saavutettavuuteen.
Tunnekorteilla tunteiden tutkailua
Tunnetaidot ja niiden vahvistaminen ovat meille kaikille tärkeitä. Tunnetaitojen kehittäminen auttaa meitä ymmärtämään ja käsittelemään omia tunteitamme – mikä osaltaan lisää hyvinvointiamme.
Tunnekortit saattavat olla helppo ja mukava keino lähteä tutkailemaan tunteita.
Yksilövalmennus nuorille – ohjaajan opas
Työväline nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille.
Yksilövalmennuksen tavoitteena on lisätä nuoren tietoisuutta hänen omista vahvuuksistaan ja voimavaroistaan sekä luoda luottamuksellinen suhde ohjaajan ja nuoren välille. Valmennus on tarkoitettu 18-29-vuotiaille nuorille aikuisille, jotka tarvitsevat sosiaalista tukea asumisessa ja itsenäistymisessä sekä rohkaistumista että vahvistusta omassa elämäntilanteessaan.
Oppaan on tuottanut Aspa-säätiön ja Mielenterveyden keskusliiton yhteinen Omat avaimet – projekti.
Harjoituksia vahvuuksiin, voimiin ja itsetuntemukseen
Yksilövalmennuksen oppaan voimia, vahvuuksien löytämistä ja itsetuntemusta käsittelevät harjoitukset voit halutessasi tulostaa käyttöön alta. Kukin harjoitus on omana tiedostonaan.
HEVARI: Ryhmämuotoista ohjausta nuorille aikuisille
Henkilökeskeisen voimavaravalmennuksen eli Hevarin ohjaajan opas on työväline nuorten aikuisten (18-29-vuotiaat) ryhmämuotoiseen ohjaamiseen. Tavoitteena on tukea oman identiteetin löytymisessä, sosiaalisten taitojen vahvistumisessa ja oman näköisen elämän toteutumisessa.
Opas sisältää ohjeet kymmenen ryhmäkerran ohjaamiseen harjoituksineen.
Oppaan on tuottanut ASPAn ja Mielenterveyden keskusliiton yhteinen Omat Avaimet – projekti.