Hyppää sisältöön

Jyväskylässä puidaan mielenterveysongelmien aiheuttamia pelkoja 19.3.

Viidennes väestöstä kertoo pelkäävänsä mielenterveyden häiriöihin sairastuneita. Samaan aikaan esimerkiksi masennus on arkipäivää: siihen sairastuu elämänsä aikana joka viides. Mistä tämä ristiriita yleisyyden ja asenteiden välillä kumpuaa? Mitä se tarkoittaa vaikkapa mielenterveysongelmia itse kokeneen nuoren aikuisen elämässä?

Mielenterveyden keskusliitto ja Jyväskylän mielenterveysyhdistys Kello järjestävät mielenterveysongelmiin liittyviä leimoja, luuloja ja niiden taustasyitä selvittävän seminaarin torstaina 19.3. klo 11.30-16 Kansalaistoiminnan keskus Matarassa.

Mukana on sekä asiantuntijoita että kokemusasiantuntijoita. Yksi heistä yhdistää molemmat roolit, omasta psyykkisen sairastumisen ja kuntoutumisen kokemuksestaan valtiotieteen tohtoriksi reilut neljä vuotta sitten väitellyt Päivi Rissanen.

– Mielenterveyden ongelmiin liittyvä stigma lähtee tietämättömyydestä, virheellisestä tiedosta ja käsityksistä sekä peloista. Psyykkiset sairaudet ovat olleet leimaava ja hävettävä asia jo satoja vuosia, joten syvä asennemuutos vie aikaa, kehittäjänä ja tutkijana Mielenterveyden keskusliitossa työskentelevä Rissanen sanoo.

– Julkisuudessa mielenterveysongelmista käydään runsaasti keskustelua, ja sen perusteella stigma näyttää toki vähentyneen. Toisaalta uutisointi on usein negatiivista. Onko yksittäisen ihmisen vieläkään mahdollista kertoa olleensa sairauslomalla mielenterveysongelman vuoksi, hän kysyy.

Mielenterveyden keskusliiton Mielenterveysbarometrin mukaan 51 % työssäkäyvistä jättäisi kertomatta mielenterveysongelmasta työkaverilleen ja 37 % esimiehelleen. Moni uskoo, että psyykkisen sairauden paljastumisesta voi seurata työpaikan, aseman tai arvostuksen menettäminen. Näin ajattelee 71 % mielenterveysongelmia itse kokeneista ja 60 % koko väestöstä.

Negatiivinen leima on lujassa myös työelämän ulkopuolella. Mielenterveysbarometrin mukaan lähes puolet kaikista mielenterveysongelmia kokeneista tuntee tulevansa leimatuksi sairautensa takia. Lähes neljännes väestöstä (23 %) eli melkein miljoona suomalaista ei haluaisi heitä naapurikseen.

Päivi Rissanen rohkaisee kuitenkin puhumaan, sillä todennäköisesti se herättää vastakaikua. Samaa sanoo kokemusasiantuntija Titta Mykkänen, 24.

– Minulle on tärkeää vähentää stigmaa tuomalla esiin sairauden itse kokeneen näkökulmaa. Masentuneena olen usein kuullut, että minun pitäisi ajatella vain positiivisemmin, niin voisin paremmin. Ilman omakohtaista kokemusta voi olla vaikea ymmärtää, mistä sairaudessa todella on kysymys ja miksi asiat eivät aina ole niin yksinkertaisia, Titta Mykkänen sanoo.

Mielenterveysongelmia itse kokeneille ja heidän kanssaan työskenteleville eri alojen ammattilaisille tarkoitettuun seminaariin odotetaan noin 70 osallistujaa.

”Jos sun käsi murtuu, jos sun mieli murtuu” -seminaarin ohjelma ja puhujat Jyväskylssä 19.3.

 

”Jos sun käsi murtuu, jos sun mieli murtuu”-seminaari järjestetään myöhemmin keväällä Lahdessa.

Seminaariohjelma Lahdessa 14.5.

 

 

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.