Hyppää sisältöön

Uusia oivalluksia ja tajunnanvirtaa − tällaista on Runoa päin -kurssilla

Harrastatko kirjoittamista? Oletko miettinyt, mitä ihmettä kirjoituskursseilla oikein tapahtuu ja miltä kurssille osallistuminen tuntuu? Kolme Runoa päin -kirjoituskurssille osallistunutta kertoo, millainen kokemus se heille oli.

Mielenterveyden keskusliitto järjesti Runoa päin -kirjoituskurssin verkossa syksyllä 2021. Kurssi sisälsi kolme tapaamiskertaa, jolloin kirjoittamisharjoituksiin ja teoriaan ehdittiin paneutua kerrallaan lähes kolmen tunnin ajaksi. Osallistujat tulivat etäkurssille eri puolilta Suomea. 15-henkistä kurssiporukkaa ohjasi runoilija Anja Erämaja. Osallistujista kokemuksistaan kertovat RakunaPiia ja eräs kurssilainen, joka esiintyy tässä jutussa nimellä Maija.

Kaikki kolme ovat harrastaneet kirjoittamista jo aiemmin. Rakuna kertoo kirjoittaneensa tunteitaan runomuotoon jo muutaman vuoden ajan ja hän on osallistunut erilaisille runokursseille aiemminkin. Myös Piialle erilaiset luovan kirjoittamisen kurssit Teamsin välityksellä ovat tulleet tutuiksi. Hänen haaveensa on toteuttaa oma kirja, joka sisältäisi omien kirjoitusten lisäksi kuvituksena itse maalattuja akvarelleja.

Maijakin on harrastunut kirjoittamista jo pidempään.

− Olen lähettänyt runojani Nuoren Voiman Liitolle, tulostanut runojani ja tehnyt itselleni kirjan omista runoistani. Sen nimi on Runotar. Kurssilta sain idean tehdä omakustanteen, hän kertoo.

Ryhmä tuo uskallusta kirjoittamiseen

Kurssin kirjoitusharjoituksissa kokeiltiin sysäyssanoja, tajunnanvirtaa, vyörytystä, liioittelua, sanalistoja ja uusien yhdyssanojen muodostamista niitä yhdistämällä. Lisäksi tutustuttiin klassikkorunoilijoiden runoihin ja muokattiin niistä omat versiot, kirjoitettiin annettujen sanojen pohjalta tarina ja saatiin kotiin viemisiksi takuuvarma runokaava.

Runokurssilla monet saivat uusia ideoita, näkökulmia ja oivalluksia. Piia piti tehtäviä monipuolisina ja ajatuksia sytyttävinä, jolloin tekstiä syntyi helposti. Hänelle kurssi antoi lisää potkua kirjoittamiseen.

− Kehityin, ja nyt uskallan ilmaista reilummalla kädellä kuin aikaisemmin, Piia kertoo. Hän aikoo jatkaa ideointia oman projektinsa parissa ja etsii sopivaa ajankohtaa kirjoitustensa rauhalliseen työstämiseen.

Rakuna kertoo vapautuneensa kurssilla liiasta kriittisyydestä oman kirjoittamisensa suhteen ja oppineensa kirjoittamaan muistakin kuin surullisista aiheista. Hänen mukaansa mopo myös karkasi välillä käsistä, kun Erämaja antoi sanoja, joita käyttää runoihin. Maija koki tajunnanvirran kirjoittamisen ja aamusivut itselleen mieluisiksi.

Kurssilaiset kokivat ryhmässä mukanaolon rohkaisevana. Ryhmätilanteissa voi saada välitöntä sanallista palautetta ohjaajalta tai lukea kurssilaisten kirjoittamia kommentteja chat-ruudulta. Osa kurssilaisista koki ilmapiirin niin rohkaisevana, että he innostuivat lukemaan pitkiä pätkiä omista kirjoituksistaan. Mukana oli niin proosatekstejä kuin laulettuina esitettyjä runojakin.

− Muiden kurssilaisten ja ohjaajan palautteet tuntuivat hyvältä, Rakuna vahvistaa.

Voimavaroja lukemisesta ja kirjoittamisesta

Runous ja kirjoittaminen ovat kurssilaisten elämässä suuri voimavara. Rakuna kokee kirjoittamisen terapeuttisena. Kirjoittamalla hän pystyy parhaiten ilmaisemaan tunteitaan. Maija kertoo, kuinka kirjoittaminen auttaa vaikeina hetkinä.

− Turvaudun kirjoittamiseen, kun olen yksin ja allapäin. Kirjoitan tajunnanvirtaa, kun ahdistaa. Kun olen leikkipsykoosissa, niin maadoitan itseni kirjoittamalla.

Kurssilaiset pitivät Anja Erämajaa hyvänä ohjaajana. Rakuna kertoo, että kurssi sai tuntemaan innostusta pitkän tauon jälkeen. Piiasta oli ihana osallistua kurssille ja hänen mielestään samankaltaisia kirjoituskursseja voisi olla enemmänkin. Maija puolestaan päätti alkaa kuunnella Erämajan runoja Celia-äänikirjoina, sillä runoilijan väkevä ilmaisu teki häneen vaikutuksen. Lisäksi hän toivoo, että kirjoituskursseja voisi alkaa järjestää vihdoin myös lähikursseina.

”haavat huminoi kun tuuli ja se on

musiikki korville ja se saa oloni

rentoutuu niin kuin perhonen, joka

istuu kukkasille mettä nauttiin ja

ja samalla kasveja pölyttää niin itse 

kun aattelet niitä niin tunnet että

nouset itsekki leijuun ilmaan….”

– Piia


Kiinnostuitko? Nappaa tästä talteen muutama kirjoitusharjoitus:

Sysäyssana-kirjoitusharjoitus kotona tehtäväksi:

Avaa kirja sattumanvaraisesta kohdasta ja kirjoita kahden minuutin ajan sanasta, johon sormesi osuu. Harjoituksen ideana on vapauttaa kirjoittamista. Kirjoita mitä hyvänsä mieleesi tulevaa. Älä kiinnitä huomiota tekstin oikeakielisyyteen tai välimerkkeihin.

Aamusivut-kirjoitusharjoitus

Kirjoita aina aamuisin (tai iltaisin, jos olet iltaihminen) kaksi sivua tekstiä joko koneella tai käsin. Kirjoita mistä aiheesta tahansa ja millä tahansa tyylillä. Älä korjaa tekstiäsi jälkikäteen. Hyväksy kirjoituksesi sellaisena kuin se on. Harjoituksen tavoitteena luoda kirjoittamiseen rento suhtautuminen.

Takuuvarma runokaava -kirjoitusharjoitus

  1. säe: sisällytä säkeeseen jokin vuodenaikaan liittyvä havainto
  2. säe: käytä säkeessä kielikuvaa
  3. säe: kuvaa, kuinka joku tekee jotain arkista
  4. säe: vertaa 3. säettä johonkin suureen, ylevään tai dramaattiseen
  5. säe: esitä tässä säkeessä joku kysymys
  6. säe: sisältää sekä hurmaavan että inhottavan sanan

Teksti: Tuija Salonen
Kuva: Nina Tuittu 

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.