100 % tukena – 100 % Rock: Sami Pirkola
Mihin suuntaan mielenterveysasiat yhteiskunnassamme menevät? Miksi työelämään pitäisi kiinnittää nykyistä suurempi huomio? Muun muassa näitä kysymyksiä käsittelevät sosiaalipsykiatrian professori Sami Pirkola ja Radio Rockin juontaja Jone Nikula keskustellessaan pitkän aikavälin mielenterveysstrategiasta. Kyseessä on viime syksynä julkaistu Mielenterveyden keskusliiton ja Radio Rockin yhteistyöpodcast-sarja, jonka jaksoja nostamme kesällä uudelleen esiin.
Mielenterveysasioihin on opittu kuluneiden vuosikymmenten aikana suhtautumaan paremmin, mutta tilastollisesti hoidollinen tarve jatkaa kasvamistaan. Työtä kansalaisten mielenterveyden edistämiseksi ja tukemiseksi tehdään jatkuvasti. Yksi osoitus tästä on sosiaali- ja terveysministeriön tilaama mielenterveysstrategia, joka ulottuu aina vuoteen 2030 asti.
Yksi strategiatyössä mukana olevista on sosiaalipsykiatrian professori Sami Pirkola, jonka mukaan strategiatyön ytimessä on tunnistaa ja tunnustaa mielenterveyden tärkeys meille kaikille.
− Strategiassa on lähdetty liikkeelle nimenomaan siitä, että mielenterveyden tukeminen ja toistemme tukeminen täytyy ottaa vahvemmin esiin, Pirkola kertoo podcast-jaksossa.
Strategian avulla pyritään lisäämään empatiaa, muiden auttamista ja mukaan ottamista sekä huomioimaan vaikeassa tilanteessa olevien ryhmien tarpeet. Erityistä huomiota kohdistetaan ihmisiin, joilla on riski tulla syrjityksi mielenterveyden haasteiden takia.
− Mielenterveysoikeuksista pitää huolehtia. Kaikilla on oikeus säädylliseen ja tuettuun elämään, ja oikeus voida hyvin.
Sairauspoissaolojen ja työkyvyttömyyseläkkeiden syitä tarkastellessa on havaittavissa, että mielenterveyshaasteet ovat syrjäyttäneet tuki- ja liikuntaelinsairaudet. Pirkola kuitenkin muistuttaa, että mielenterveysongelmat eivät välttämättä ole dramaattisesti lisääntyneet vaan ihmisten työkyvyttömyyden lisääntyminen liittyy myös työelämän monimutkaisuuteen. Lisäksi esimerkiksi ilmastonmuutos aiheuttaa monelle ahdistusta. Kun monet asiat muuttuvat, ihmiset hämmentyvät.
− Tässä maailmassa kaikkine näkymineen on ehkä entistä hankalampi klaarata.
Työelämän suhteen Pirkola peräänkuuluttaa, etteivät kaikki ole uraohjuksia tai kykene keskenään samanlaiseen itseohjautuvuuteen. Olisikin tärkeä kiinnittää huomio työn muutoksiin ja siihen, että ne olisivat ihmisille sopivia. Moni voi myös kokea, että työn merkityksen tunnistaminen on aiempaa hankalampaa, jolloin merkityksen tuoma tyydytys loistaa poissaolollaan.
− Meidän pitäisi ylipäätään katsoa asioita vähän monipuolisemmin kuin vain tuottavuuden tai tietyn pyörän pyörimisen kautta. Meidän pitäisi osata jakaa yhteistä hyvinvointia monipuolisemmin.
Kuuntele kiinnostava keskustelu kokonaisuudessaan: https://www.supla.fi/audio/3736687
Radio Rock ja Mielenterveyden keskusliitto julkaisivat viime marraskuussa yhteistyöpodcast-sarjan, jossa Jone Nikula haastattelee niin kokemusasiantuntijoita kuin terveydenhuollon ja liittotason ammattilaisia mielenterveydestä, sen häiriöistä ja hoidosta. Julkaisemme jaksoja uusiksi osana Mielenterveyden keskusliiton 50-vuotisjuhlavuoden 50 tarinan sarjaa.