100 % tukena – 100 % Rock: Jukka Kärkkäinen, THL
Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen ylilääkäri Jukka Kärkkäinen ja Radio Rockin juontaja Jone Nikula keskustelevat siitä, minkälaisia haasteita muuttuva yhteiskunta ja työelämä saattavat aiheuttaa kansalaisille THL:n näkökulmasta. Kyseessä on viime syksynä julkaistu Mielenterveyden keskusliiton ja Radio Rockin yhteistyöpodcast-sarja, jonka jaksoja nostamme kesällä uudelleen esiin.
Tilastoissa esiintyy jatkuvasti enemmän mielenterveyshäiriöitä, vaikka ne eivät ole merkittävästi yleistyneet suomalaisessa väestössä. Kyse onkin siitä, että ihmiset hakeutuvat aiempaa enemmän hoitoon. Lisäksi myös sairauslomille ja eläkkeelle hakeudutaan entistä useammin mielenterveyshäiriöiden takia, sillä ihmiset eivät pärjää työelämässä oireidensa kanssa.
Työelämä on vaativampaa, kuormittavampaa ja hektisempää kuin aikaisemmin. Lisäksi monella myös siviilielämä on voinut muuttua entistä kuormittavammaksi. Kun ihmiset lopulta hakeutuvat lääkärin vastaanotolle, saa moni diagnoosiksi masennuksen.
− Masennus on kansansairaus. Se on ollut sitä jo pitkään. Kyse ei siis ole mistään uudesta ilmiöstä, THL:n ylilääkäri Jukka Kärkkäinen kertoo podcast-jaksossa.
Eläköitymiset masennuksen takia lisääntyivät 2000-luvulla, minkä jälkeen tilastoissa alkoi näkyä laskua. Muutama vuosi sitten käyrä alkoi taas nousta ja saavuttaa tuota 2000-luvun huippua.
Pari vuotta sitten tapahtui historiallinen käänne myös sairauspäivissä, kun masennus- ja muut mielenterveyshäiriöperusteiset sairauspäivät ohittivat tuki- ja liikuntaelinsairauspäivät. Kehitys on Kärkkäisen mukaan huolestuttava, ja yhteiskunnallisia tekijöitä voi olla monia.
− Korostan myös, että meidän hoitojärjestelmässä on parantamisen varaa. Me emme riittävän tehokkaasti hoida ja tutki masentuneita henkilöitä ja johdata heitä tehokkaaseen, laadukkaaseen hoitoon.
Vaikka masennus-termiä saatetaan arkikeskustelussa käyttää laajasti, on tärkeä muistaa, että masennus on lääketieteellisesti diagnosoitava sairaus. Parin päivän mittainen, usein elämäntilanteeseen tai pettymykseen liittyvä ohimenevä masennus ei ole sairaus. Usein tällaiset lyhytaikaiset, tunne-elämyksiin liittyvät masennukset paranevat Kärkkäisen mukaan spontaanisti.
− Kuitenkin paljon masennussairauksia jää hoitamatta, kun niistä ei lähdetä puhumaan ammattilaisen kanssa, joka tekisi diagnoosin ja ohjaisi hoitoon, vaan jotenkin vain siedetään sitä olotilaa.
Kuuntele kiinnostava keskustelu kokonaisuudessaan: https://www.supla.fi/audio/3728784
Radio Rock ja Mielenterveyden keskusliitto julkaisivat viime marraskuussa yhteistyöpodcast-sarjan, jossa Jone Nikula haastattelee niin kokemusasiantuntijoita kuin terveydenhuollon ja liittotason ammattilaisia mielenterveydestä, sen häiriöistä ja hoidosta. Julkaisemme jaksoja uusiksi osana Mielenterveyden keskusliiton 50-vuotisjuhlavuoden 50 tarinan sarjaa.