Huomio: Aiemmin diagnooseissa on käytetty akuuttia stressireaktiota, joka on erotettu posttraumaattisesta stressihäiriöstä siten, että oireet ovat jatkuneet vakavina alle kuukauden. Tämän hetken (2023) tietojen valossa akuutista stressihäiriöstä ollaan diagnostisesti luopumassa ja monimuotoinen traumaperäinen stressihäiriö otetaan luokitteluun mukaan.
Mikä on akuutti stressireaktio ja mitkä ovat sen oireet?
Akuutti stressireaktio on ohimenevä, oireiltaan vaikea-asteinen häiriö, joka kehittyy reaktiona poikkeukselliseen fyysiseen tai psyykkiseen stressiin. Sen oireita ovat muun muassa levottomuus, jännittyneisyys, ärtymys ja unettomuus. Usein oireet lievenevät muutaman tunnin tai päivän kuluessa.
Mikä avuksi akuuttiin stressireaktioon?
Akuutissa stressireaktiossa riittävä hoito on yleensä rauhoittava ja turvallinen kontakti joko läheisiin tai terveydenhuollon ammattilaiseen sekä konkreettinen apu arjen asioissa. Tiedon saaminen stressireaktiosta on tärkeää, jotta voit paremmin ymmärtää, mitä olet käymässä läpi.
Akuutin stressireaktion aikana on tärkeää, että pyrit luomaan ympärillesi turvallisuuden tunnetta esimerkiksi hakeutumalla läheisten seuraan. Muista, että reaktiosi on normaali, vaikka sen aiheuttanut tapahtuma ei. Asiasta kannattaa myös puhua niin paljon kuin vain koet tarpeelliseksi. Perusasioista kuten hyvästä ravinnosta ja riittävästä levosta huolehtiminen voi auttaa akuutin stressireaktion aikana. Lisäksi on tärkeä, että annat mielellesi aikaa käsitellä tapahtunutta. Traumaattisten tapahtumien jälkipuintiin ei kuitenkaan ole aiheellista mennä, mikäli et koe siihen erityistä tarvetta.