Luonto tarjoaa iloa ja voimaa ympäri vuoden
Valoisan ajan väheneminen ja kesän lämmön haihtuminen iholta voivat aiheuttaa alakuloa tai masennusta. Luonnossa liikkumista ei kuitenkaan kannata jättää seuraavaan kesään. “Vuodenajan vaihtelut ovat hieno mahdollisuus ymmärtää ihmisen elämän vaiheikkuutta ja tuntea toiveikkuutta tulevaisuutta kohtaan”, kirjoittaa Skutsi kuulee -ohjelmapäällikkö Julia Sillanpää Mielenterveyden keskusliitosta.
Elämme jälleen aikaa, jolloin luonto alkaa siirtyä levolle kesän kukoistuksen jälkeen. Luonto on antanut kaikkensa sen vehreyden, loiston ja tuoksun eteen, josta olemme kuluneen kesän aikana saaneet nauttia. Toivottavasti sinäkin olet.
Siirtymä kesästä syksyyn voi olla haasteellinen, jos vähenevä valon määrä altistaa mielialan vaihteluille tai masennukselle. Moni ajattelee, että valo vaihtuu pimeyteen – ilo alakuloon. Mutta onko sen oltava näin? Luonto voi tuottaa iloa ja nautintoa kaikkina vuodenaikoina, erityisesti syksyllä! Syksy onkin yksi suosituimmista retkeilyajankohdista.
Ilon kokemisen lisäksi luonto voi opettaa meille kiitollisuutta. Luonto ihailtavalla tavalla kiittää itseään, ennen kuin se siirtyy eteenpäin ja uudistuu. Se järjestää kesän päätöstanssiaiset, värjää puiden juhlamekot mitä kauniimpiin väreihin ja kietoo pensaat ilon huntuun. Minkä kesän me elimmekään!
Luonnossa kuitenkaan mitään uutta ei voi syntyä, jos vanhasta ei ensin päästä irti. Syksy opettaakin meitä luopumaan vanhasta, tiputtamaan muistojen kauniiksi värjäämät lehdet. Talvi aikanaan koittaessa lohduttaa meitä lumivaipallaan, kietoo lempeään hämärään, kunnes kevät taas täyttää meidät toivon tunteella ja valo saapuu kylään. Uusi kukoistuksen aika on käsillä jälleen seuraavana kesänä.
Luonto tarjoaa meille monia kiistattomia hyvinvointivaikutuksia, joita ei saa aliarvioida. Tutkimukset ovat osoittaneet, että luonnon läheisyys ja säännöllinen vuorovaikutus sen kanssa voivat parantaa fyysistä, henkistä ja emotionaalista hyvinvointiamme. Luonnon rauhallinen ja harmoninen ympäristö auttaa lievittämään ahdistusta, masennusta ja stressiä.
Vuodenajan vaihtelut ovat tärkeä osa luonnon monimuotoisuutta ja ekosysteemin toimintaa. Vuodenajan vaihtelut ovat myös hieno mahdollisuus ymmärtää ihmisen elämän vaiheikkuutta ja tuntea toiveikkuutta tulevaisuutta kohtaan.
Vieraillessani Kolin kansallispuistossa viime kesänä, tein siellä sijaitsevan Skutsirasti-harjoitteen. Harjoitteessa pyydettiin pohtimaan, millaisesta luonnosta saan voimaa ja iloa. Pohdin tätä kulkiessani kivisiä polkuja ja totesin, että onnekseni luonto tuottaa minulle iloa kaikkina vuodenaikoina.
Luonto myös muistuttaa meitä siitä, että jokainen yksilö on syntynyt ja kasvanut omaksi itsekseen – arvokkaaksi sellaisena kuin on, osaksi isompaa ekosysteemiä ja ihmiskuntaa. Jokainen yksilö istuu kokonaisuuteen virheettömästi. Lehdet ja oksat ovat kaikki erilaisia, osa vihreitä ja vehreitä, osa ruskeita kuivan käppänöitä. Jokaisen rooli ja osa on tarkoituksenmukainen, jokaisella on tärkeä paikkansa isommassa kokonaisuudessa.
Toivon Sinulle ilon värittämää syksyä!
Julia Sillanpää
Skutsi kuulee -ohjelmapäällikkö
Mielenterveyden keskusliiton Skutsi kuulee -ohjelma kannustaa nuoria aikuisia luontoon. Haluamme, että jokaisella olisi mahdollisuus lähteä kohtamaan oma luontosuhteensa ja löytämään iloa luonnosta. Skutsiin voikin lähteä ryhmän mukana tai yhdessä Luontolähetin kanssa. Tutustu ohjelmaan: www.skutsikuulee.fi.
Pääkuva: Juho Luomala/Unsplash