Kolme myyttiä ravitsemuksen vaikutuksesta mielenterveyteen
Mielenterveysmessujen blogisarjassa tulevien messujen luennoitsijat pääsevät kumoamaan alansa myyttejä. Sarjan toisessa blogitekstissä myyttejä ravitsemuksen vaikutuksista mielenterveyteen kumoaa laillistettu ravitsemusterapeutti Johanna Roponen.
1. myytti: Mielenterveyteen vaikuttavat yksittäiset ruoka- tai ravintoaineet
Voiko yksi ”superruoka” tai ravintoaine olla avain mielenterveyteen? Mielenterveyden ja ravitsemuksen yhteyden takana on useita monimutkaisia mekanismeja ja tekijöitä, eikä mikään yksittäinen ruoka- tai ravintoaine ole ratkaiseva. Mielen hyvinvoinnille olennaista on monipuolinen ruokavalio, joka sisältää erilaisia ravintoaineita. Esimerkiksi kalasta saadaan omega-3-rasvahappoja, täysjyväviljasta kuituja, kasviksista folaattia. Ruokavalion ravintoaineilla on synergiaetuja, joita ravintolisät eivät voi täydellisesti jäljitellä.
2. myytti: Tiukka dieetti ja painon pudottaminen edistävät mielenterveyttä
Tiukan ruokavalion noudattaminen tai kilojen pudottaminen hinnalla millä hyvänsä eivät paranna mielen hyvinvointia. Todellisuudessa mielenterveyden, ruokavalion ja painon väliset yhteydet ovat monimutkaisempia. Säännöllinen ateriarytmi ja laadukas ruokavalio ovat yhteydessä parempaan mielenterveyteen, painonmuutoksesta riippumatta. On siis eduksi syödä joustavasti ja riittävästi ravintorikkaita ruokia, jotka tukevat kokonaisvaltaista terveyttä, myös mielenterveyttä.
3. myytti: Ravitsemus korvaa muut mielenterveyden häiriöiden hoitomuodot
Voivatko ruokavaliomuutokset korvata perinteiset hoitomenetelmät mielenterveyden häiriöissä? Vaikka ravitsemuksella on tärkeä rooli mielenterveyden edistämisessä ja tukemisessa, se ei yleensä yksinään riitä korvaamaan lääketieteellistä hoitoa. Ravitsemus voi tuoda lisäetua mielenterveyden hoitoon. Lääkkeet, terapia ja elintapamuutokset ovat usein tarpeen, eikä niitä tulisi sivuuttaa. Terveellinen ruokavalio voi tukea hoitoa ja parantaa kokonaisvaltaista hyvinvointia, mutta se ei ole yksinomainen hoitokeino.
Todellisuudessa ravitsemuksen ja mielenterveyden välinen suhde on monitekijäinen
Mikään yksittäinen ruoka- tai ravintoaine ei voi taata mielenterveyttä, mutta monipuolisia ravintoaineita sisältävä ruokavalio tukee niin mielen kuin kokonaisvaltaista hyvinvointia. Ravitsemus tukee myös mielenterveyshäiriöiden hoitoa. Keskittämällä huomiota ravintorikkaisiin ruokiin ja monipuoliseen ruokavalioon, voi ottaa askeleita kohti parempaa mielenterveyttä.
Johanna Roponen
TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti
Lue lisää messuista www.mielenterveysmessut.fi!