Viimeinen liittokokous hyväksyi uudet säännöt
Mielenterveyden keskusliiton ylimääräinen liittokokous hyväksyi uudet säännöt 8.5. Niiden myötä liittokokoukset jäävät historiaan ja tilalle tulee jäsenäänestys. Liittovaltuuston koko kasvaa hieman ja siitä tulee ylin päättävä toimielin.
Pitkään valmisteltu sääntöuudistus saatiin lauantaina maaliin liiton historian viimeisessä liittokokouksessa, joka muokkasi vielä osaa pykälistä ja hyväksyi sen jälkeen uudistuksen äänin 138-43.
Uudet säännöt tulevat voimaan, kun Patentti- ja rekisterihallitus on ne hyväksynyt. Tämän jälkeen ne päivitetään myös liiton verkkosivuille.
Suurin hallinnollinen muutos koskee liittokokousta, joka jää historiaan. Sen tilalla järjestetään joka kolmas vuosi maalis-huhtikuussa jäsenäänestys, jossa valitaan liittovaltuuston ja -hallituksen jäsenet ja puheenjohtajat. Ehdokkaita luottamusjohtoon asettavat entiseen tapaan jäsenyhdistykset.
Myös yhdistysten äänimäärät muuttuvat. Jokaisella jäsenyhdistyksellä on uusien sääntöjen mukaan 1 ääni jokaista alkavaa 200 jäsentä kohti, kuitenkin enintään 3 ääntä.
Valtuustoon 4 uutta päättäjää
Ensimmäinen jäsenäänestys on keväällä 2024. Nykyiset toimielimet jatkavat siihen saakka muuten entisellään, mutta liittovaltuustoon tulee neljä uutta jäsentä, jolloin valtuustossa on 30 jäsentä puheenjohtajan lisäksi. Aiemmin jäseniä oli 26.
Uudet valtuutetut ovat Jyrki Halonen (Espoon Mielenterveysyhdistys EMY), Heidi Hietala (Pietarsaaren Seudun Mty Ystävät), Juha Kalevo (Mielenterveysyhdistys Salmi) ja Kimmo Vinni (Olkkari – Kokemus- ja vertaistoimijat ry). He saivat joulukuun liittokokouksessa eniten ääniä valtuustoon silloin valittujen jälkeen.
Valtuusto kokoontuu jatkossa kerran vuodessa kevätkaudella, ja jäsenyhdistykset voivat edelleen tehdä valtuustolle aloitteita. Liittohallituksen koko säilyy ennallaan, eli siinä on edelleen puheenjohtajan lisäksi kahdeksan jäsentä.
Uudet säännöt mahdollistavat aina myös etäosallistumisen sekä valtuuston että hallituksen kokouksiin. Myös jäsenäänestys voidaan järjestää sähköisesti, postiäänestyksenä tai äänestystilaisuutena.