Vaikuttamista ja auttamista arjen tasolla
Riikka Mettälä aloitti marraskuussa 2019 Mielenterveyden keskusliitossa sosiaalityön asiantuntijana. Koulutukseltaan Mettälä on yhteiskuntatieteiden maisteri ja sosionomi, AMK. Mettälä on aiemmin työskennellyt yhdeksän vuoden ajan mm. Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymässä ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä erilaisissa sosiaalityön tehtävissä somatiikan ja psykiatrian erikoisaloilla, kuten lastentautien poliklinikalla sekä osastolla, nuorisopsykiatrian avohoidossa, lastenpsykiatrian avohoidossa sekä aikuispsykiatrian avohoidossa. Lisäksi Mettälä on työskennellyt aikuissosiaalityössä.
− Mielenterveysasiat ovat aina kiinnostaneet minua. Ne tavallaan koskettavat meitä kaikkia, sillä kuka tahansa voi sairastua. Koen tärkeäksi voida tehdä työtä mielenterveysongelmia kokevien ihmisten hyväksi käytännön tasolla, esimerkiksi auttamalla heille kuuluvien etuuksien saamisessa, joiden selvittäminen on usein työlästä. Moni sairastunut ei tiedä, mihin kaikkiin etuuksiin he ovat oikeutettuja ja kuinka niitä haetaan, kertoo Mettälä.
Moni sairastunut ei tiedä, mihin kaikkiin etuuksiin he ovat oikeutettuja ja kuinka niitä haetaan.
Uudessa tehtävässään Mielenterveyden keskusliitossa Riikka Mettälän päävastuualueita ovat neuvonta ja ohjaus sosiaaliturva-asioissa, koulutus- ja kurssitoiminta ja niiden kehittämiseen osallistuminen sosiaalityön asiantuntijan roolissa sekä edunvalvonta- ja vaikuttamistyöhön osallistuminen erilaisissa työryhmissä ja kannanottojen ja lainsäädännön parissa. Mettälä on opiskellut mm. julkisoikeutta ja on nyt innoissaan päästessään työskentelemään järjestömaailmassa, jolla on tärkeä rooli mielenterveysongelmia kokevien ihmisten auttamisessa ja edunvalvonnassa.
− Olen tehnyt paljon yhteistyötä kolmannen sektorin kanssa aiemminkin. Vaikuttamistyö ja edunvalvonta ovat isossa roolissa Mielenterveyden keskusliitossa ja järjestötyössä ylipäätään. Itselläni on ollut jo pitkään toiveena päästä tekemään myös vaikuttamistyötä mielenterveysongelmia kokevien aseman parantamiseksi palvelujärjestelmässä ja koko yhteiskunnassa.
Mettälä kokee myös asiakastyön itselleen läheiseksi ja toivoo voivansa auttaa mahdollisimman laajasti mielenterveysongelmia kokevia ihmisiä etuuksien viidakossa.
− Palvelujärjestelmä on kaiken kaikkiaan tosi vaikeaselkoinen. Koen yhdeksi tärkeäksi tehtäväkseni olla selkiyttämässä ja kertomassa järjestelmään liittyvistä palveluista, etuuksista ja muista sisällöistä niin, että ne aukeaisivat ihmisille helpommin ja tavoittaisivat entistä laajemmin juuri heidät, jotka niitä tarvitsevat.