Hyppää sisältöön

Katso Metalliliiteri-podcastin toinen kausi

Podcastin toinen kausi alkaa torstaina 20.6. Silloin Erkka Korhosen vieraana studiossa on laulaja Antti Railio. Kesän aikana julkaistaan neljä uutta jaksoa ja aiheet vaihtelevat paniikkihäiriöstä liikuntaan tunteiden väylänä ja ystävien merkitykseen aikuisuudessa.

Löydät jaksot YouTubesta ja Spotifysta. Linkit päivittyvät tämän jutun loppuun julkaisupäivinä.

Ränsistyneen liiterin ovi on auki ja seinälaudat repsottavat. Oven raosta loistaa sininen valo. Katolla on metallinen kyltti: "Metalliliiteri".
Metalliliiteri-videopodcast julkaistaan YouTubessa ja Spotifyssa.

Metalliliiterin ovet ovat jälleen auki. Kitaristi ja Mielenterveyden keskusliiton vuoden 2023 kulttuurikummi Erkka Korhonen jatkaa juontajana ja tarjoilee vieraidensa kanssa kuunneltavaa kesään neljän jakson verran.

Vieraiksi saapuvat laulaja Antti Railio, laulaja Tommi ”Tuple” Salmela, Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka, kamppailulajien monitaituri ja kamppailulajikoulu Hipkon perustaja Timo Räkköläinen sekä artisti Petra Gargano.

20.6. jaksossa vieraana Antti Railio

Antti Railiolla on todettu paniikkihäiriö jo parikymmentä vuotta sitten. Jaksossa Railio kertoo, miltä paniikkikohtaus tuntuu ja miten hän on oppinut elämään sairauden kanssa. Mitä tehdä, kun paniikkikohtaus iskee kesken keikan yleisön edessä?

Lisäksi Railio ja Korhonen keskustelevat Railion vasta aikuisena saamasta ADHD-diagnoosista sekä epäillystä autismista. Railion mukaan diagnoosit ovat auttaneet häntä ymmärtämään itseään sekä olemaan armollinen itselleen.

Lopuksi Korhonen haastattelee Railiota kiltteydestä. Kiltti ja toisia miellyttämään pyrkivä Railio on saanut kokea myös sen, mitä tarkoittaa olla liian kiltti, ja miten se voi ajaa itselle epämieluisiin tilanteisiin.

Kuuntele uusi jakso Spotifysta tai katso kuvan kanssa YouTubesta!

Toista video YouTubessa (aukeaa uuteen välilehteen)

2.7. jaksossa vieraina Tuple Salmela ja Olavi Sydänmaanlakka

Laulajana tunnettu Tommi ”Tuple” Salmela on siviiliammatiltaan nuorisotyöntekijä ja hän kohtaa työssään nuoria erilaisissa elämäntilanteissa. Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakalla on pitkä kokemus työstä nuorten parissa sekä kaduilla, ja hän on muun muassa ollut perustamassa Walkers-kahviloita.

Tässä jaksossa Erkka Korhonen haastattelee Salmelaa ja Sydänmaanlakkaa siitä, mistä puhutaan, kun puhutaan katujengeistä ja mikä nuoria vetää mukaan katuporukoihin. Kolmikko pohtii myös, miten pahoinvoivia nuoria voitaisiin auttaa ja mikä merkitys nuorille on johonkin porukkaan kuulumisella.

Tänäkin keväänä olemme saaneet lukea uutisia nuorten tekemistä vakavista väkivaltarikoksista. Korhonen kysyykin vierailtaan, onko nuorten tekemä väkivalta aiempaa raaempaa ja mikä rikosten takana kytee.

Kuuntele uusi jakso Spotifysta tai katso kuvan kanssa YouTubesta!

Toista video YouTubessa (aukeaa uuteen välilehteen)

9.7. jaksossa vieraana Timo Räkköläinen

Nuorena Timo Räkköläinen pyöri kaveriporukkansa kanssa kadulla, eikä koulu oikein maistunut. Kamppailulajiharrastuksen aloittaminen muutti elämän suunnan, toi tekemiseen sinnikkyyttä, antoi itseluottamusta ja samalla kaveripiiri vaihtui.

Erkka Korhosen haastattelussa Metalliliiterissä Räkköläinen kertoo, millä tavoin kamppailulajit auttoivat levotonta nuorta, miten ne liikunta toimii tunteiden käsittelyn väylänä ja mikä merkitys on salilta löytyvällä yhteisöllä.

Räkköläinen omistaa Helsingissä kamppailulajikoulu Hipkon ja kertoo jaksossa myös kamppailulajeihin liittyvästä filosofiasta.

Kuuntele uusi jakso Spotifysta tai katso kuvan kanssa YouTubesta!

Toista video YouTubessa (aukeaa uuteen välilehteen)

16.7. jaksossa vieraana Petra Gargano

Artisti Petra Gargano tuli koko Suomen tuntemaksi jo yläasteikäisenä. TiKTakin suuri suosio toi mukanaan julkisuutta ja bändi oli melkoisessa pyörityksessä. Metalliliiterissä Gargano kertoo, miten julkisuus ja menestys vaikuttivat nuoren tytön mieleen. Mikä merkitys oli bändillä ja vanhempien tuella? Miten nuorten bändi otettiin alalla vastaan?

Lisäksi Korhonen ja Gargano puhuvat yksinäisyydestä. Voiko perheellinen kokea yksinäisyyttä. Gargano kertoo omista yksinäisyyden tunteistaan lapsiarjen keskellä. Hän liputtaa aikuisten ystävyyksien ja harrastusten puolesta ja avaa niiden merkitystä omassa arjessaan.

Kuuntele uusi jakso Spotifysta tai katso kuvan kanssa YouTubesta!

Toista video YouTubessa (aukeaa uuteen välilehteen)


Pääkuva: Nina Tuittu

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.