Nuoret tarvitsevat kynnyksetöntä apua enemmän kuin sitä on tarjolla
Ukrainan sota, koronavuodet, kiristyneet menestyspaineet, sosiaalisen median vaikutus sekä hidastunut avun saaminen ovat lisänneet nuorten kokemaa yksinäisyyttä, syrjäytyneisyyttä ja erilaisia mielenterveyden ongelmia. Yhä useampi meistä tarvitsee apua mielenterveyden haasteisiin, mutta apua ja tukea on vaikea saada. Lue alta Mielenterveyden keskusliiton asiantuntijoiden ajatuksia nuorten tilanteesta.
”Mielenterveysongelmien ennaltaehkäisy on todella tärkeää, mutta valitettavasti se juna on liian monen nuoren osalta mennyt jo. Me autamme heitä, jotka ovat jo sairastuneet tai kohdanneet mielenterveyden ongelmia”, toteaa Mielenterveyden keskusliiton kehityspäällikkö Henna-Riikka Myrskylä.
Mielenterveyden keskusliiton neuvontapalveluiden ja nuoria tavoittavan Valoa-chatin ammattilaiset kertovat, että monet nuoret yrittävät pärjätä mahdollisimman pitkään itsekseen ja ilman apua. Ilmiöön kohdataan Mielenterveyden keskusliitossa usein, sillä Mielenterveyden keskusliitto palvelee heitä, jotka ovat jo kohdanneet mielenterveyden ongelmia:
”Myös nuoren aiemmat kokemukset siitä, ettei ole saanut apua vaikka on hakenut, vaikuttaa siihen, etteivät nuoret hakeudu avun pariin. Pitkittyessään mielenterveyden ongelmat ehtivät syventyä, ja silloin niistä on vaikeampi toipua. Mahdollisimman varhainen avunsaanti olisi parasta”, kertoo kuntoutusneuvoja Mirva Laine.
Ei riittävän sairas päästäkseen hoitoon
Mielenterveyden keskusliiton neuvontapalveluissa näkyy myös mielenterveyspalvelujen palvelujen huono saatavuus ja niiden sekavuus. Nuoret eivät tiedä mistä pitäisi hakea apua, ja jos apua haetaan, sitä ei saa. Kun nuori on jo väsynyt ja ongelmat ovat jo päällä, ei ole voimavaroja etsiä oikeaa tietä avun pariin:
”Tämänkaltaiset tilanteet ovat juuri niitä, missä olemme monelle avuksi Valoa-chatissa. Kun ihminen ei tiedä onko oikeutettu apuun ja onko riittävän sairas saadakseen apua. Apua ja tukea pitäisi saada jokaisen, ilman diagnoosia. Pelkkä tunne siitä, että voisi hyötyä avusta, pitäisi riittää”, Laine kertoo ja jatkaa:
”Valitettavasti avun saanti on vaikeaa ja hidasta.”
Me autamme heitä, jotka ovat jo sairastuneet tai kohdanneet mielenterveyden ongelmia
Nuorten kokema yksinäisyys, syrjäytyneisyys ja erilaiset mielenterveyden ongelmat ovat yleisimpiä kuin koskaan aiemmin. Koronapandemian voi myös olettaa näkyvän viiveellä, sillä oppimisvaje etäopetuksen ajalta tulee näkyviin vasta myöhemmin. Liian harva saa tukea ja tulee aidosti kohdatuksi. Valoa-chatin lisäksi Mielenterveyden keskusliitto järjestää kursseja ja tapahtumia mielenterveysongelmia kokeville ja haasteellisessa elämäntilanteessa oleville, noin 18–30-vuotiaille nuorille. Ei ole olemassa ”tarpeeksi vaikeaa” tilannetta. Jokainen nuori on tervetullut mukaan toimintaamme juuri sellaisena kuin hän on.
Tänä jouluna Mielenterveyden keskusliitto haastaa yritykset tukemaan nuorten mielenterveystyötä. Lue lisää nuorille tehtävästä mielenterveystyöstä ja tee yrityksen joululahjoitus täällä.
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Nuorten tilanne: Kuntoutusneuvoja Mirva Laine, 040 557 9505 tai etunimi.sukunimi@mtkl.fi
Yrityslahjoitukset: Kehityspäällikkö Henna-Riikka Myrskylä, 050 574 3586 tai etunimi.sukunimi@mtkl.fi