Mikä nakertaa ammattilaisen toivoa? -kysely kartoittaa ammattilaisten kokemuksia
Ammattilaisten työssäjaksaminen, mielenterveysongelmat ja kokemukset toivon murenemisesta ovat nousseet esiin Mielenterveyden keskusliiton ammattilaisille suunnatuissa koulutuksissa. Nyt aiheesta on tehty kysely mielenterveysongelmia kokevia asiakkaita työssään kohtaaville ihmisille, minkä tarkoituksena on kerätä lisää tietoa ammattilaisten kokemuksista.
Mielenterveyden keskusliitossa on noussut ammattilaisille suunnatuissa koulutuksissa vahvasti esiin ammattilaisten oma toivo. Mikä työssä tuo toivoa ja mikä sitä nakertaa? Myös työssäjaksamisen ja mielenhyvinvoinnin kysymyksistä on puhuttu paljon.
− Lisäksi on mietitty myös ammattilaisten omia mielenterveysongelmia. Aihe on ollut pitkään tabu, eikä siitä ole puhuttu. Me haluamme kuitenkin tietää myös tästä teemasta lisää, kertoo Mielenterveyden keskusliiton erityisasiantuntija Päivi Rissanen.
Mielenterveyden keskusliitto kartoittaa kyselyllä mielenterveysongelmia kokevia asiakkaita kohtaavien ammattilaisten kokemuksia. Vastauksia kerätään keväällä 2022 ja tuloksista viestitään syksyllä 2022.
Kyselyssä selvitetään muun muassa sitä, onko ammattilaisella itsellään tai lähipiirissään mielenterveysongelmia, onko siitä ollut työssä hyötyä vai haittaa, ja jos, niin millaista. Myös tilannetta työpaikoilla kartoitetaan: miten uupuminen, työssäjaksaminen ja mielenterveysongelmat tunnistetaan työpaikoilla ja miten ne otetaan puheeksi?
Kyselyn kysymykset ja väittämät ovat nousseet esiin koulutuksissa ammattilaisilta itseltään, ja liitossa ne on muokattu kyselyä varten väittämämuotoon. Kaiken pohjana on siis aito kokemus.
Rissanen on tutkimusmielessä erityisen kiinnostunut ammattilaisten omista sairastamiskokemuksista.
− Miten ammattilaiset hyödyntävät tätä kokemusta työssään, ja mitä haittaa siitä ehkä koetaan olevan? Myös se, mitä toivo ylipäätään ammattilaisen työssä tarkoittaa, on kiinnostava selvittää.
Rissanen korostaa myös ammattilaisten kokemuksia työpaikoilta.
− Meillä on ollut aikaisemmin Mielenterveysbarometrissä kysymyksiä siitä, miten mielenterveysongelmia tunnistetaan ja millaista tukea niihin työpaikoilla saa. Siitä on tehty myös tieteellinen artikkeli. On kiinnostava päästä vertailemaan näitä tuloksia.
Kysely on lähetetty liiton ammattilaisille suunnattuihin koulutuksiin osallistuneille, mutta vastaamaan toivotaan myös niitä ammattilaisia, jotka eivät liiton koulutuksissa ole olleet. Ensimmäisen vuorokauden aikana vastauksia oli tullut jo reilusti yli 200.
− Kysely on toteutettu tutkimuksen periaatteilla, eli voimme käyttää vastauksia myös tutkimusaineistona. Pääasiassa hyödynnämme kuitenkin vastauksia liiton koulutusten sisällön kehittämisessä ja viestinnässä, Rissanen sanoo.
Vastausten käsittelyssä ja raportoinnissa noudatetaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä tietosuoja-asetuksen vaatimuksia. Kyselyyn vastataan nimettömänä, eikä suoria tunnistetietoja kerätä. Tulokset raportoidaan niin, ettei yksittäistä vastaajaa ole mahdollista tunnistaa. Tämä koskee myös mahdollisia sitaatteja. Tutkimusaineisto arkistoidaan Mielenterveyden keskusliiton pilvipalveluihin.
Ehtisitkö käyttää noin 10 minuuttia ja vastata kyselyymme? Meille kaikki tieto ammattilaisten kokemuksista ja jaksamisesta on todella tärkeää.
Klikkaa tästä kyselyyn!
Vastausaika: 26.4.–31.5.2022
Klikkaa tästä tietoturvaselosteeseen!