Hyppää sisältöön

Mielenterveyden keskusliitto on Helsinki Priden yhteisökumppani tänäkin vuonna

Kesäkuun viimeisenä viikonloppuna järjestetään vuosittainen ihmisoikeustapahtuma ja sateenkaari-ilon juhla Helsinki Pride. Mielenterveyden keskusliiton toiminnan ytimessä ovat ihmisoikeudet ja yhdenvertaisuus, minkä takia yhteisökumppanuus on liitolle tärkeä.

Pride-kuukausi, kesäkuu, huipentuu Helsingissä 29.6. järjestettävään Helsinki Pride -kulkueeseen ja puistojuhlaan. Suomen suurimman ja vaikuttavimman ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuman teemana on tänä vuonna ”Rauha ja toivo”. Sateenkaarijuhlan lisäksi Helsinki Pride on ennen kaikkea mielenosoitus seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien puolesta.

Mielenterveyden keskusliitto on tänä vuonna toista kertaa Helsinki Priden virallinen yhteisökumppani. Liiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka korostaa, että yhdenvertaisuusteemat ovat olleet aina myös liiton toiminnan ytimessä.

Toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka, Mielenterveyden keskusliitto
Olavi Sydänmaanlakka, kuva: Mika Pollari

− Osallistumme koko organisaationa Helsinki Prideen suurella innolla. Jokaisella ihmisellä on arvo, eikä sitä voi kukaan ulkopuolelta määritellä, Sydänmaanlakka sanoo.

Tämän vuoden teema, ”Rauha ja toivo”, on Sydänmaanlakan mielestä hieno.

− Toivo on tärkein elementti myös mielenterveysongelmista toipumiselle. Se, että uskoo johonkin unelmaan tai siihen, kuinka asiat voisivat olla. Helsinki Pride on tapahtuma, joka vahvistaa toivoa.

Mielenterveyden keskusliiton viestinnän asiantuntija Emma Nikka iloitsee siitä, että yhteisökumppaniksi pystyttiin ryhtymään myös tänä vuonna. Yhdenvertaisuusasioiden parissa on tehty töitä pitkin vuotta aktiivisesti myös talon sisällä.

− Työskentelemme mielenterveysjärjestönä ihmisoikeuksien, yhdenvertaisuuden ja empaattisemman yhteiskunnan puolesta. Meillä on mieletön tiimi, jolle sateenkaariteemat ovat oikeasti sydämen asia, ja siksi haluamme jatkuvasti kehittää myös omaa toimintaamme, Nikka sanoo.

Liiton viestinnän asiantuntija Emma selfie-kuvassa. Takana näkyy Mielenterveyden keskusliiton roll up. Emmalla on Valoa-huppari ja sateenkaaritarrat poskilla. Hän hymyilee.
Viestinnän asiantuntija Emma Nikka.

Kansalaisjärjestöt luovat yhteisöjä ja edistävät tasa-arvoa

Kansalaistoiminnalla on pitkä ja vaikuttava historia, mutta sen perusta on järisyttävien muutosten edessä. Hallituksen suunnittelemat säästötoimenpiteet iskevät kovaa erilaisten järjestöjen ja yhdistysten toimintaan. Sydänmaanlakka muistuttaa, että kansalaistoiminnalla on ollut aina merkittävä rooli myös tasa-arvon edistämisessä.

Keskeisintä kansalaisjärjestöjen toiminnassa on Sydänmaanlakan mukaan ihmisten osallisuus, vapaaehtoisuus ja ammattimaisuus.

− Suomessa on selvitty kansalaistoiminnan avulla, noustu vaikeiden aikojen jälkeen uuteen kukoistukseen. Suurimmat järjestöt on perustettu sotien jälkeen. Yhä edelleen järjestötoiminnan merkitys kansanterveyteen ja -hyvinvointiin on kiistaton. Järjestöt luovat yhteisöjä ja vahvistavat ihmisten toimintakykyä ja osallisuutta yhteiskunnassa.

Asiantuntijoita tavattavana sekä Pride-housessa että puistojuhlassa

Lauantaina 29.6. Mielenterveyden keskusliiton asiantuntijoita voi tavata sekä kulkueessa että puistojuhlassa liiton teltalla. Paikalle voi tulla tutustumaan liiton toimintaan, juttelemaan tai jakamaan omia ajatuksia ja kokemuksia esimerkiksi jättämällä viestin muille mielenterveyden ongelmia kokeneille.

Kesäkuun aikana järjestetään useita sateenkaarevia verkkotapahtumia, minkä lisäksi liiton järjestämään toimintaan pääsee osallistumaan myös Helsinki Priden virallisessa Pride Housessa, Hobo-hotellissa. Sateenkaaren tällä puolen on toivoa -työpajassa laskeudutaan tunteiden äärelle erilaisin toiminnallisin menetelmin. Innokkaat kirjoittajat voivat myös laittaa kynän sauhuamaan sateenkaarihaikujen parissa. Työpaja on kaikille avoin ja maksuton, eikä erillistä ilmoittautumista vaadita. Työpajan tarkempi ajankohta päivitetään myöhemmin.

Tutustu kaikkiin sateenkaaritapahtumiimme

5.6. klo 18–19: Minun kokemukseni: Pelot katoavat, kun ottaa askelia itseään kohti. Kokemusasiantuntija Janna kertoo, millaista on, kun sukupuoli-identiteetti ei vastaa syntymässä määriteltyä sukupuolta.

13.6. klo 13–14.30: Loistava sinä − anna värisi näkyä, löydä tyylisi. Esiintymiskouluttaja Mika Tepsan alias Pola Ivankan ohjaamassa verkkotyöpajassa tutkitaan jokaisen omista lähtökohdista ja tarpeista käsin omaa tyyliä ja olemisen tapaa.

13.6. klo 18–18.30: Insta Live: Sukupuoliristiriita − nykyajan kotkotuksia ja erikoisuuden tavoittelua? Tässä Instagram Livessä puramme sukupuoliristiriitaan liittyviä myyttejä asiantuntijana Elina Sorsa, sosiaaliohjaaja, Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus.

18.6. klo 13–15: Anna oman tarinasi loistaa − luovaa kirjoittamista sateenkaariteemoja pohtiville. Työpajassa tehdään lyhyitä kirjoitusharjoituksia ja etsitään omaa ilmaisua kirjoittamalla. Päätät itse mitä kirjoitat ja mitä jätät kirjoittamatta, mitä jaat muille ja mitä haluat pitää vain itselläsi.

Mielenterveyden keskusliitto on mielenterveysjärjestönä myös ihmisoikeusjärjestö. Yhdenvertaisuus on yksi toimintamme perusperiaatteista, josta pidämme kiinni. Emme hyväksy minkäänlaista syrjintää tai vihapuhetta toiminnassamme ja sosiaalisen median kanavissamme.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.