Mielenterveyden keskusliitto hakee uusia vapaaehtoisia
Haluatko auttaa omilla kokemuksillasi muita? Tule tarjoamaan vertaistukea chatteihin ja verkkokursseillemme. Haemme uusia Valoa-vertaisia keväälle 2025.
Mielenterveyden keskusliiton vapaaehtoistoiminta perustuu vertaisuudelle: kaikilla vapaaehtoisillamme on omakohtainen kokemus mielenterveyden ongelmista ja toipumisesta.
Vapaaehtoisena pääset auttamaan muita kertomalla omista sairastumisen ja toipumisen kokemuksista ja saat tueksesi yhteisön, jossa ymmärretään, miltä mielenterveyden ongelmat tuntuvat. Vapaaehtoisten yhteisö tukee sinua vapaaehtoistyössäsi ja jakaa kanssasi arjen ilot ja surut.
Vapaaehtoistyön koordinaattori Milla Ristolainen kertoo, että kaiken ytimessä on halu ja rohkeus kertoa omista kokemuksistaan luodakseen toiselle toivoa. Omiin kokemuksiin palaaminen ei aina ole helppoa ja siksi oman voinnin tulisi olla vakaa.
− Kokonaan tervettä ihmistä ei ole olemassakaan, mutta jos asioita on käsitellyt ja riittävästi vahvistunut, on jotain mitä itsestä antaa. Milloin se hetki on, sen tietää vain ihminen itse.
Koska vapaaehtoistoiminta tapahtuu verkossa chattien ja verkkokurssien muodossa, tarvitset jonkin verran verkko-osaamista, toimivan internetyhteyden, oman tietokoneen ja halun kohdata ihmisiä verkossa. Jos verkkoalustat, kuten Teams, eivät vielä ole tuttuja, saat tukea niiden haltuunottoon. Tärkeintä on, että uuden opettelu innostaa eikä lannista.
Vapaaehtoisena voi valita, millaista vertaistukea haluaa tarjota: anonyyminä ja kirjoittaen vai omalla nimellä ja kasvokkain. Chat-keskusteluissa toimitaan nimimerkeillä ja välillä keskustelu kulkee vauhdikkaasti. Kipinän verkkokursseilla voi kirjoitella omassa tahdissa, harkiten, nimimerkin suojissa. Teams-kursseilla taas päästään osaksi pientä ryhmää, jossa kaikki ovat mukana omilla kasvoillaan ja nimillään.
Ristolainen suosittelee tutustumaan eri vaihtoehtoihin ja pohtimaan itselle sopivimpia tehtäviä.
− Oleellista on toisaalta se, kuinka haluat tulla nähdyksi ja kohdatuksi ja se, kuinka paljon arjessasi on aikaa vapaaehtoistyölle. Olemme yhtä lailla kiitollisia kahdesta tunnista kuukaudessa kuin kahdesta tunnista viikossa, Ristolainen kertoo.
− Ja jokaiselle löytyy sopiva tehtävä, hän jatkaa.
Vapaaehtoiset saavat Mielenterveyden keskusliitossa säännöllisesti koulutusta ja mahdollisuuksia kasvattaa osaamista kohtaamistyössä. Kohtaamistyössä niin tunnetaidot kuin läsnäolon taidot kasvavat melkein huomaamatta. Lisäksi monet vapaaehtoiset kertovat oppineensa itsestään lisää, erityisesti omista rajoista ja vahvuuksista.
−Meillä on todella toisiaan kannustava porukka, jossa jokainen on tarpeellinen ja kaivattu. Vapaaehtoistyön avulla ja osana porukkaa on myös mahdollisuus nähdä itsensä eri suunnasta. Ehkä jopa unohtaa oma mitätöivä sisäinen puhe ja nähdä sairastuminen ja toipuminen vahvuutena, Ristolainen iloitsee.
Tutustu vapaaehtoistoiminnan muotoihin ja hae mukaan 31.10. mennessä!
Ilmoittautuminen avautuu 14.10. Järjestämme infon hakijoille, jonka pohjalta voi tehdä lopullisen päätöksen mukana olemisesta.