Mielenterveyden keskusliitto hakee uusia vapaaehtoisia
Kiinnostaako vapaaehtoistoiminta mielenterveysjärjestössä? Tule tarjoamaan vertaistukea chatteihin ja verkkokursseillemme. Haemme Valoa-vertaisia syksylle 2024.
Mielenterveyden keskusliiton vapaaehtoistoiminta perustuu vertaisuudelle: haemme joukkoomme vapaaehtoisia, joilla on omakohtaista kokemusta mielenterveyden ongelmien kanssa elämisestä ja toipumisesta.
Vapaaehtois- ja vertaistoiminnan asiantuntija Päivi Tonteri ja vapaaehtoistyön koordinaattori Milla Ristolainen korostavat, että ihmisyhteydet ja vuorovaikutus ovat kaikissa tehtävissä tavalla tai toisella keskeisiä asioita. Siksi vapaaehtoisena toimivan ihmisen voinnin tulisi olla sellainen, että hän jaksaa kohdata muita mielenterveyden haasteita kokevia ihmisiä.
− Mitään supervoimia emme kuitenkaan edellytä, ainoastaan kykyä olla läsnä toiselle mielenterveysongelmia kokevalle ihmiselle, Tonteri sanoo.
Vapaaehtoistoiminta tapahtuu verkossa chattien ja verkkokurssien muodossa. Toimintaan osallistuminen edellyttää hyviä teknisiä olosuhteita, internet-yhteyttä ja oman tietokoneen. Tukea verkko-osaamisen vahvistamiseen tarjoavat liiton vapaaehtoistyön asiantuntijat.
Vapaaehtoisena voi valita, haluaako vertaistukea tarjota kirjoittamalla vai puhumalla ja anonyymisti vai omilla kasvoilla. Chateissa ja Kipinä-verkkokursseilla on mahdollista pysyä anonyyminä ja viestiä kirjoittaen, ohjatuilla Teams-kursseilla taas kommunikoidaan puhumalla, omalla nimellä ja kasvoilla. Jokainen on tervetullut tekemään vapaaehtoistyötä juuri niillä taidoilla ja voimavaroilla, jotka hänellä on.
− Tehtävämme sopivat monenlaisille ihmiselle ja edellyttävät eri asioita. Suosittelen tutustumaan eri vaihtoehtoihin ja löytämään siten itselle sopivimmat tehtävät, Ristolainen kannustaa.
Vapaaehtoiset saavat Mielenterveyden keskusliitossa säännöllisesti koulutusta ja mahdollisuuksia kasvaa kohtaamistyössä haluamaansa suuntaan. Muiden vapaaehtoisten kanssa muodostuva yhteisö mahdollistaa tuen saamisen ja antamisen myös muilta samassa tehtävässä toimivilta.
− Meillä vapaaehtoisena pääset vahvistamaan vuorovaikutustaitojasi, itsetuntemustasi ja tunnetaitojasi. Saat kokemuksen siitä, että kokemustesi avulla voit todella auttaa toista ihmistä. Monet vapaaehtoisemme kokevat toiminnan merkityksellisenä ja palkitsevana, Tonteri sanoo.
Saman on todennut myös Ristolainen.
− Jokaisella vapaaehtoiskaudella vertaiset nostavat esiin sen, miten heidän ymmärryksensä omia voimavarojaan ja osaamistaan kohtaan on lisääntynyt. Tällainen kasvu ihmisenä ei ehkä ollut vapaaehtoistaipaleen alussa heidän mielessään, mutta lopulta se on monen kokemus, hän iloitsee.
Haku vapaaehtoiseksi syksylle 2024 on päättynyt 21.4.2024. Kiitos kaikille hakijoille! Avaamme seuraavan rekryn lokakuussa 2025, jolloin haemme vapaaehtoisia keväälle 2025.