Hyppää sisältöön

Mielenterveyden keskusliitto – 50 vuotta muutoksen puolesta

Mielenterveyden keskusliitto täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Liiton perustivat aikoinaan mielenterveysongelmia itse kokeneet ihmiset, ja heidän asiaansa liitto edelleen ajaa. Juhlavuonna luvassa on mm. 50 tarinaa mielenterveydestä. Juhlavuoden suojelija on tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Mielenterveyden keskusliitto perustettiin 6.6.1971 Koljonvirran psykiatrisessa sairaalassa Iisalmessa. Paikalla oli 68 ihmistä, potilaita jopa kahdeksasta sairaalasta sekä yhdeksästä jo siihen mennessä perustetusta mielenterveysyhdistyksestä.

Paikalla oli myös liiton synnyn primus motor, Koljonvirran sairaalan silloinen liikunnanohjaaja ja liiton nykyinen kunniapuheenjohtaja Tapani Rissanen. Hänen ajattelunsa oli uutta aikana, jolloin potilaat suljettiin sairaaloihin ja mielenterveyshäiriöiden pelättiin jopa tarttuvan.

”En kestänyt katsella, miten mielisairaanhoito piti koko ihmistä sairaana, vaikka sairautta saattoi ihmisessä olla vain peukalonkynnen verran. Keskityin siihen, mikä ihmisessä oli tervettä. Se alkoi kannatella”, Rissanen kertoi liiton Revanssi-jäsenlehdessä 2015.

Jo ensimmäisenä toimintavuonna liitolla oli 22 jäsenyhdistystä ja 2000 jäsentä. Nykyisin jäsenyhdistyksiä on 150 ja jäseniä 15 000.

50 vuotta muutoksen puolesta

Liitto perustettiin tekemään muutosta: parantamaan mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden asemaa ja oikeuksia, rohkaisemaan heitä toimimaan aktiivisesti osana yhteiskuntaa ja vähentämään mielenterveysongelmiin liittyvää stigmaa.

Työtä riittää vielä, ja juhlavuotta vietetäänkin työn merkeissä. Vuoden keskiössä ovat ihmiset, heidän kokemuksensa ja näkemyksensä. Niinpä liitto julkaisee vuoden aikana 50 tarinaa mielenterveydestä, yhden joka viikko. Tarinoita on luvassa haastatteluina, podcasteina, blogeina, videoina, musiikkina ja kuvina. Uusi tarina julkaistaan aina maanantaisin.

Juhlavuoden suojelijaksi on lupautunut tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Vuoden ensimmäinen tarina: Masennusmyytit

Vuoden ensimmäinen tarina on Jani Toivolan juontama kolmiosainen podcast-sarja Masennusmyytit.

Masennusmyytit rikkoo hiljaisuuden masennukseen liittyvien tabujen ympärillä. Miksei masennuksesta puhuta työpaikalla? Varaudutaanko mielenterveyden hoitoon samalla tavalla kuin terveyden hoitoon erityisesti kriisin aikana? Voiko vaikeasta masennuksesta parantua? 

Ohjelmassa Jani Toivola keskustelee Tampereen yliopiston sosiaalipsykiatrian professori Sami Pirkolan, HUS:n ylilääkäri Suoma Saarnin ja Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakan kanssa ja etsii vastauksia ajankohtaisiin kysymyksiin ja murtaa vahingollisia mielenterveysmyyttejä sekä masennuksesta kärsivien että sitä hoitavien ammattilaisten kanssa.

Lue lisää ja kuuntele Masennusmyytit-podcastit!

 

Mielenterveyden keskusliitto -logo, 50 tarinaa mielenterveydestä

 

Lisätietoja:
Viestintäpäällikkö Sirkku Immonen, puh. 040 1244 700, sirkku.immonen@mtkl.fi

 

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.