Liiton vertaistukitoiminta laajenee Valoa-chatiin
Kaipaatko kahdenkeskistä kohtaamista ihmisen kanssa, joka jakaa kanssasi samoja kokemuksia? Vai onko joku läheisesi vertaistuen tarpeessa? Lokakuun ensimmäisestä torstaista alkaen tavoitat Valoa-chatista ammattilaisten lisäksi vapaaehtoisina toimivia vertaisia.
Lokakuun ensimmäisenä torstaina käynnistyy kauan odotettu vertaistukitoiminta Valoa-chatin vertaistukikanavalla, jonka on tarkoitus toimia kahden ihmisen välisenä kohtaamispaikkana. Ammattilaiset tavoittaa chatista kuten ennenkin, arkisin kello 12–15 välillä, vertaiset puolestaan torstaisin kello 18−19.
Anonyymissa vertaiskeskustelussa pääsee pohtimaan kirjoittaen itselleen ajankohtaisia kokemuksia toisen mielenterveyden haasteita kohdanneen ihmisen kanssa. Asioiden jakaminen samoja kokeneen kanssa voi helpottaa oloa merkittävästi ja olla yleisesti helpompaa kuin puhuminen ihmiselle, jolla vastaavia kokemuksia ei ole.
− Kaikki Valoa-vertaisemme ovat toivoneet pääsevänsä nimenomaan kahdenkeskiseen kohtaamistehtävään, ja jaamme yhteisen käsityksen sen erityisyydestä, kertoo Mielenterveyden keskusliiton neuvontatyön koordinaattori Milla Ristolainen.
Kriisityötä vertaischatissa ei tehdä, ja siksi on tärkeää, että ihminen harkitsee ennen yhteydenottoa, millaisen avun tarpeessa on.
− Onnistuessaan vertaiskohtaamiset kuitenkin vaientavat ihmisessä herännyttä epätoivoa ja ahdistuneisuutta, kun oma tilanne ja sen hetkiset ajatukset tulevat kirjoitettuna ja toiselle ihmiselle kerrottuina ulos. Tunteet laantuvat, kun tilalle saa jotain itselle sopivampaa ja rauhoittavampaa, toiveikkuutta herättävää ajateltavaa, Ristolainen sanoo.
Valoa-vertaischat voi siis tarjota sinulle:
- Luottamuksellista keskustelutukea omaan elämään liittyvissä asioissa, jotka ovat sinulle tärkeitä juuri tänään.
- Kuuntelijan omille ajatuksillesi.
- Kokemuksen kuulluksi tulemisesta.
- Kokemuksen siitä, että joku on kiinnostunut sinun ajatuksistasi.
- Tunteen siitä, että ajatuksesi ovat tärkeitä.
- Mahdollisuuden jakaa kokemuksesi jonkun kanssa.
- Tukea mielipiteillesi ja vahvistusta omaan asiantuntijuuteen itseesi liittyvissä kysymyksissä.
- Tukea oman vastuun tai omien mahdollisuuksien tunnistamiseen.
- Toivoa toipumiseesi.
Ristolainen kannustaa ihmisiä kokeilemaan Valoa-vertaischatia, vaikka ei olisikaan aiemmin hakeutunut vertaistuen piiriin. Hän muistuttaa, että keskustelun kulku ja kohtaamisen onnistuminen vaihtelevat aina ihmisten, ajankohtien, kohtaavien elämäntilanteiden ja välille muodostuvan vuorovaikutuksen mukaan, ihan kuten ”oikeassakin elämässä”.
− Voisin uskoa, että kuulluksi tulemisen kokemus ja mahdollisuus tehdä itsensä näkyväksi tukevat meitä kaikkia, missä muodossa tahansa. Jokaisella meistä on oikeus tarjota itsellemme mahdollisuus tähän.
Valoa-vertaischatit lokakuussa klo 18–19 osoitteessa www.mtkl.fi:
- torstaina 6.10.
- torstaina 13.10.
- torstaina 20.10.
- torstaina 27.10.
Kriisitilanteissa apua saa muualta
Huomioithan, että vertaistuki, tässä tapauksessa Valoa-vertaischat, ei tarjoa apua akuutin hädän hetkellä. Otathan tällaisessa tilanteessa yhteyttä sinua paremmin palveleviin tahoihin.
Hätänumero: 112
Valtakunnallinen päivystyspuhelin: 116 117 (soita ennen päivystykseen menoa, paitsi hätätilanteessa)
Kriisipuhelin: 09 2525 0111 (auki ympäri vuorokauden)