Kulttuuriliiteri: ”Lapsena luontoa katsoi hirveän läheltä”
Kulttuuriliiteri-podcastsarjan viimeisessä jaksossa heittäydytään katsomaan luontoa eri perspektiiveistä ja lapsen silmin. Vieraana on valokuvataiteilija Ritva Kovalainen, joka on urallaan kuvannut luontoa eri näkökulmista. Mihin valokuvaaja kiinnittää huomiota?
Kulttuuriliiterissä palataan vielä kerran loppukesän lämpimiin päiviin ja eloisaan luontoon, kun Mielenterveyden keskusliiton kulttuurikummi, podcastsarjan juontaja Irina Björklund saa vieraakseen valokuvataiteilija Ritva Kovalaisen.
Kovalainen on urallaan kuvannut luontoa useista eri näkökulmista ja työllään puhunut luonnonsuojelun puolesta sekä ihmisen suhteesta luontoon. Luonto oli hänelle tärkeä jo lapsena, kun hän leikki kodin takana olevassa metsässä ja keräsi sieltä marjoja. Lapsuudestaan hän muistaa myös ensimmäisen luontoon liittyvän menetyksen.
– Siellä metsässä ollut lampi peitettiin ja tilalle rakennettiin kivitalo. Minun metsäni, oma 7–8-vuotiaan valtakuntani hävisi silloin.
Kovalainen kertoo viettäneensä paljon aikaa myös Meikon ulkoilualueen metsissä, jotka ovat nykyään osin suojeltuja.
– Leikin niissä metsissä paljon ja liikuin siellä koirani kanssa. Tuntuu ihanalta, että ne on suojeltu, Kovalainen kertoo podcastissa.
Miten luonnon voi nähdä lapsen silmin?
Kovalainen kertoo jaksossa, millaisiin asioihin hän valokuvatessaan kiinnittää luonnossa huomiota. Hän on tarkkaillut luontoa esimerkiksi lapsen silmin teoksessaan Kun lapsi lapsi oli ja katsonut sen pieniä yksityiskohtia kuvasalkussaan nimeltä Tikkuja.
– Kuvaamiseen lähtökohtani ovat lapsuuden kokemuksissa luonnosta. Se on fyysistä ja toiminnallista. Lapsena luontoa katsoo hirveän läheltä ja samaistuu siihen yhtä elävänä kuin on itsekin.
Kovalainen kuvailee, miten lapsen leikissa kaikki ympärillä on materiaalia mielikuvitukselle ja mielikuvitus herättää ne eloon.
Näytä tämä julkaisu Instagramissa
Jakson äänityspaikassa Lapinlahden puistossa Kovalainen kiinnitti huomiota puihin ja luonnon muotoihin. Puihin tekisi mieli kiivetä ja juurakko voisi olla mustekala tai tonttujen kylä.
Kulttuuriliiteri-podcastsarjan viimeinen jakso julkaistaan torstaina 31.10. Kuuntele, millaisiin asioihin Kovalainen ja Björklund kiinnittävät huomiota ja miten mielikuvitus herättää ne eloon. Entä millaisia projekteja Kovalainen on tehnyt ja miten niiden avulla oppinut uutta luonnosta.
Kulttuuriliiterin löydät Spotifysta.
Haluatko jatkossakin kuulla podcastejamme mielenterveydestä? Kulttuuriliiteri-podcast on toteutettu lahjoitusvaroin. Lahjoittamalla tuet Mielenterveyden keskusliiton kulttuuritoimintaa. Lahjoittaminen onnistuu MobilePaylla numeroon 24482.
Mielenterveyden keskusliitto ry:n rahankeräyslupa RA/2022/656
Kuva: Nina Tuittu