”Halusimme kertoa just tämän tarinan”
Elokuva-alaa opiskelevan Valtti Hyvärisen käsikirjoittama ja ohjaama lyhytelokuva Säröillä voitti Kaikki kuvaa -kilpailun 20–23-vuotiaiden sarjan. Audiovisuaaliset elementit kuten valo ja musiikki rakensivat tapahtumapaikaksi päähenkilön mielen. Elokuvan teossa Hyväristä jännitti, miten hän onnistuu käsittelemään monille henkilökohtaista aihetta, mielenterveyttä.
20-vuotias Valtti Hyvärinen osallistui tänä vuonna ensimmäistä kertaa Kaikki kuvaa -kilpailuun, joka on Suomen suurin lapsille ja nuorille suunnattu elokuvakilpailu. Puomitus-työryhmän, johon myös Hyvärinen kuuluu, elokuva Säröillä voitti 20–23-vuotiaiden sarjan. Elokuvan voit katsoa tämän jutun lopusta.
Säröillä kertoo Miikasta, joka sairastaa kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Elokuvassa käsitellään sitä, kuinka mielenterveysongelmat vaikuttavat ja näkyvät arjessa.
Elokuvan käsikirjoitus ja ohjaus ovat Hyvärisen käsialaa. Hän opiskelee Metropolia Ammattikorkeakoulussa elokuva-alaa, ja opinnot painottuvat juuri käsikirjoittamiseen ja ohjaamiseen.
– Halusin tuoda elokuvassa esiin sen, että mielenterveyshäiriö ei ole mikään itsenäinen paha asia, vaan se liittyy muuhunkin elämään. Mielenterveysongelmat voivat vaikeuttaa elämässä jo ennestään olevia muita haasteita ja vaikuttaa elämänhallintaan, Hyvärinen kertoo ajatuksistaan elokuvan taustalla.
Mielenterveyden aiheet eivät olleet Hyväriselle ennestään aivan vieraita, sillä nuorten mielenterveys on puhuttanut jo pitkään, ja kokemuksia mielenterveyden haasteita löytyy myös Hyvärisen tuttavapiiristä.
– Olin mielissäni, kun kuulin, että kilpailun teema on mielenterveys. Se on kiinnostava aihe ja sen sai luontevasti liitettyä omiin ideoihin. Aihetta oli helppo lähestyä tuttavien ja omien kokemusten kautta.
Elokuvan haluttiin tarjoavan katsojalleen samaistumispintaa mielentilasta riippumatta.
– Elokuva kertoo, miten mielenterveysongelmat näkyvät arkielämässä. Päähenkilöllä Miikalla on ihan jokapäiväisiä ongelmia, ja kaksisuuntainen mielialahäiriö on vain yksi osa. Siksi halusimme kertoa just tämän tarinan, Hyvärinen sanoo.
Elokuvan teossa Hyväristä mietitytti, miten tarkasti hän pystyy esittämään aiheen.
– Itselläni ei ole ollut suurempia mielenterveyden haasteita, joten jännitti, että saanko kuvauksesta tarpeeksi tarkan ja ettei tule vääriä mielikuvia. Tuntuu, että onnistuimme siinä, Hyvärinen sanoo.
Hyvärinen myös tunnistaa, että aihe on monille henkilökohtainen.
– Senkin takia halusin pitää kuvauksen totuudenmukaisena enkä lähteä liioittelemaan mitään.
Kilpailuelokuvan ympäristöön johdatti mielenterveysteema. Hyvärinen halusi viedä tarinan uniikkiin ympäristöön, joka poikkeaisi totutusta. Tapahtumaympäristöksi muodostui päähenkilö Miikan mieli. Visuaalisesti ympäristön toteuttamiseen käytettiin erilaisia kuvaus- ja valaistusratkaisuja, joilla kuvattiin Miikan mielialanvaihteluja.
– Esimerkiksi, kun päähenkilön elämässä oli masennusjakso, kuva oli sinertävä. Maniavaiheessa taas pyrittiin luomaan tunnelma musiikilla ja kuvalla, Hyvärinen selittää.
Hyvärinen korostaa, että elokuvassa tarinaa ei kerrota pelkästään käsikirjoituksella, vaan myös valaistuksella, kuvauksella ja äänellä on tärkeä rooli kokonaisuudessa ja tunnelman sekä ympäristön luomisessa.
– Pyrimme kaikilla elokuvan eri osilla tukemaan sen kertomista, että miltä tuntuu olla jossain mielentilassa tai kokea mielenterveyden haasteita.
Pääkuvassa Säröillä-elokuvan tekijät vastaanottamassa palkintoa. Palkinnon jakoi ohjaaja-käsikirjoittaja Ilja Rautsi (kuvassa oikealla).