« Takaisin

Ansiomerkit ja palkinnot

Mielenterveyden keskusliiton ansiomerkit

Ansiomerkillä muistetaan pitkään jäsenyhdistysten tai liiton toiminnassa ansioituneita luottamus- tai toimihenkilöitä sekä jäsenyhdistyksiä.

 

Henkilökohtaiset ansiomerkit myöntää ansiomerkkitoimikunta ja yhdistysten ansiomerkit toiminnanjohtaja. Viiri annetaan merkkipäivälahjaksi tai muistoksi tärkeästä tapahtumasta tai tilaisuudesta. Viiri voidaan antaa myös ansiomerkin saajalle, mikäli hän haluaa vaihtaa merkin viiriin (koskee hopeista tai kultaista ansiomerkkiä). Yhdistyksille viiri myönnetään lahjaksi kymmenen vuoden toiminnasta. Viirin myöntää toiminnanjohtaja. Viirin hinta on 35 €.

Ansiomerkkiin oikeuttava aika ja hinta:

 • Teräksinen ansiomerkki, 5 vuotta, 10 €
 • Pronssinen ansiomerkki, 10 vuotta, 10 €
 • Hopeinen ansiomerkki, 15 vuotta 15 €
 • Kultainen ansiomerkki, 20 vuotta 20 €

Lue lisää ja tee anomus:

Ansiomerkin myöntämisohjeet

Ansiomerkkianomus

Ansiomerkkianomus toimitetaan:

Silja Lepistö
Mielenterveyden keskusliitto
Malmin kauppatie 26, 4 krs.
00700 Helsinki

 

Vuoden mielenterveysyhdistys -palkinto

Mielenterveyden keskusliitto myöntää vuosittain mielenterveystyössä ansioituneelle jäsenyhdistykselle Vuoden Pomppu -yhdistyspalkinnon.

 

 Yhdistyspalkinto_pieni

Palkinto on iso kiertopokaali, joka on esillä yhdistyksessä vuoden ajan ja se myönnetään yhdistykselle, joka esimerkiksi:

 • on kasvanut jäsenmäärältään nopeasti
 • järjestää monipuolista ja vireää toimintaa
 • tuottaa uusia mielenkiintoisia hankkeita tai toimintoja
 • on tärkeä toimija paikkakunnallaan
Vuoden 2015 Vuoden Pomppu -palkinnon voittaja oli Siikalatvan mielenterveysyhdistys Suopursut ry, joka nosti jäsenmääränsä reilussa vuodessa lähes kymmenkertaiseksi.

Vuoden Pomppu 2016

Mikkelin Virike teki Vuoden Pompun

Mielenterveyden keskusliitto on valinnut vuoden mielenterveysyhdistykseksi mikkeliläisen Virike ry:n. Virike sai Vuoden Pomppu -nimeä kantavan palkinnon omin voimin toteutetusta Mielestään kärsineet -videosta, joka kuvaa uudella, humoristisella otteella mielenterveyskuntoutujien suhdetta hoitojärjestelmään. Palkinto luovutettiin yhdistykselle  kulttuuri- ja yleisurheilupäivillä Imatralla 26.8.2016.

Vuoden Pomppu julkistettiin nyt toista kertaa. Palkinnon perusteena on se, että mielenterveysyhdistys on tehnyt jotain uutta, merkittävää tai poikkeuksellista.

”Virike ry teki jotain, joka pomppaa esiin hyvällä tavalla. Video on erinomainen esimerkki siitä, kuinka mielenterveysyhdistys voi rikkoa perinteisiä kaavoja ja tuoda mielenterveystoimintaa esille uusilla, positiivisilla tavoilla”, perustelee palkinnon myöntäneen järjestö- ja ansiomerkkitoimikunnan puheenjohtaja Markus Lustig.

”Ensin tarvittiin idea, sitten resurssit sen toteuttamiseen ja tärkeimpänä ihmiset, jotka uskaltautuvat kertomaan tarinoitaan ja esittämään niitä elokuvassa. Tarinat on koostettu sekoittamalla eri ihmisten kokemuksia”, kertoo Virikkeen toiminnanjohtaja Minna Juuti.

”Meillä on vahvaa kokemusasiantuntijatoimintaa, joten kuntoutujien tarinoiden kertominen tuntuu luontevalta tavalta vaikuttaa arvoihin ja asenteisiin. Tavoitteemme on rakentaa tasa-arvoisempaa tulevaisuutta mielestään kärsineille”, Juuti sanoo.

Virikkeessä on 350 jäsentä. Yhdistys aktivoi Mikkelin ja lähikuntien mielenterveys- ja päihdekuntoutujia sekä muita mielenterveys- ja päihdetyöstä kiinnostuneita, vaikuttaa palvelujen kehittämiseen ja täydentää julkisen sektorin palveluja tarjoamalla vertaistukea ja yhteisöllistä toimintaa.

Lyhytelokuva on herättänyt kiinnostusta Mielenterveyden keskusliiton jäsenkentällä ympäri Suomea, myös Mikkelissä. Se esitetään ainakin kahdessa paikallisessa tapahtumassa vielä tänä syksynä.

”Palkinnon saaminen vahvistaa ajatusta, että tämän tyyppinen yhdessä tekeminen jatkuu. Seuraava isompi yhteinen projekti liittyy varmaankin musiikin maailmaan”, Minna Juuti vihjaa.

Viime vuonna Vuoden Pompun sai Siikalatvan Suopursut ry, joka nousi haudan partaalta vireästi toimivaksi yhdistykseksi reilussa vuodessa. Jäsenmäärä nousi samassa ajassa yhdeksästä 88:aan.

”Tänä vuonna valinta oli äärimmäisen vaikea. Ehdolla oli monta pitkän ja menestyksekkään toimintahistorian omaavaa yhdistystä, mutta Virikkeen videotempaus oli persoonallisin”, Lustig toteaa.

Vuonna 2017 etsitään taas uutta Vuoden Pomppu -palkinnon saajaa, jolloin voit ehdottaa yhdistystä, joka olisi mielestäsi ansainnut palkinnon. Ehdotus tehdään Mielenterveyden keskusliitolle ja siihen liitetään seuraavat tiedot ehdotetusta yhdistyksestä:

 • Ehdotettu yhdistys
 • Perustelut ehdotukselle Vuoden Pompuksi – joko tarinan muodossa tai vapaamuotoisesti
 • Lähettäjän nimi, yhdistys, yhteystiedot ja sähköpostiosoite
Lähetä ehdotus:
asiakaspalvelu@mtkl.fi
tai
Mielenterveyden keskusliitto ry
Maie Puusaar
Malmin kauppatie 26
00700 Helsinki
Jaa tämä sivu.Share on FacebookTweet about this on Twitter