Väkivaltateoista vain äärimmäisen pieni osa liittyy mielenterveyden ongelmiin

Tiedote 16.6.2017

On erittäin harvinaista, että mielenterveyden ongelmat aiheuttaisivat väkivaltaisuutta. Kaikista väkivaltateoista vain hyvin pieni osa liittyy mielenterveyden ongelmiin, eli yleinen käsitys näiden yhteydestä on väärä.

Ylen tv-uutisissa 16.6. kello 9 käsiteltiin keskusrikospoliisin tekemiä uhka-arvioita. Uutisessa puhuttiin mielenterveysongelmista kärsivistä riskihenkilöistä ja siitä, että mielenterveysongelmat olisivat uhkatekijä.

Virheellinen käsitys mielenterveysongelmista uhkatekijänä aiheuttaa stigmaa ja syrjintää.

Vain noin prosentti väkivallan uhreista kokee, että väkivalta tapahtui tekijän mielenterveysongelman takia. Sen sijaan mielenterveyden ongelmia kohtaavilla on muuhun väestöön verrattuna kaksin- tai kolminkertainen riski joutua väkivallan uhriksi.

Mielenterveysongelmiin liittyvä stigma eli häpeäleima on Suomessa edelleen yleinen. Esimerkiksi 70 prosenttia masennuspotilaista haluaa salata tilansa, usein syrjinnän ja erilliskohtelun pelossa.

Suomen Mielenterveysseura julkaisee ensi viikolla medialle suunnatun työkalupakin siitä, kuinka mielenterveydestä voi uutisoida siten, että ei vahvisteta virheellisiä ennakkokäsityksiä.

Mielenterveyden keskusliiton Mielenterveysbarometri on seurannut suomalaisten asenteita mielenterveysongelmia kohtaan vuodesta 2006.

 

Lisätietoa:
Kristian Wahlbeck
Kehitysjohtaja
Suomen Mielenterveysseura
+358 400 659 101
kristian.wahlbeck@mielenterveysseura.fi

Olavi Sydänmaalakka
Toiminnanjohtaja
Mielenterveyden Keskusliitto
+358 50 363 9920
olavi.sydanmaanlakka@mtkl.fi

 

Jaa tämä sivu.Share on FacebookTweet about this on Twitter